Η έρευνά του για την προσωπογραφία τον οδήγησε σε μια σειρά γλυπτών από σίδερο και σχεδίων, σε πολύ λιτές και αφαιρετικές γραμμές, που προκαλούν στον θεατή την αίσθηση του οικείου, του ανθρώπινου και ζωντανού.

Ασχολείται με τα εικαστικά, το ντιζάιν και τη συγγραφή. Αν τον ρωτούσε λοιπόν κάποιος τι δουλειά κάνει, τι θα απαντούσε; «Θα έλεγα ότι είμαι καλλιτέχνης. Η μέθοδος που χρησιμοποιώ για να δημιουργήσω είναι ανάλογη με το ερώτημα που έχω μπροστά μου», λέει ο Δημήτριος Οικονόμου, με αφορμή τη νέα του έκθεση. Όταν ανέλαβε να σχεδιάσει τις νέες κάρτες της Τράπεζας Κύπρου, εμπνεύστηκε από τη συλλογή αρχαιοτήτων Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη, του Πολιτιστικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, χρησιμοποιώντας ως μέσο τη γραφιστική. Όταν κλήθηκε να δημιουργήσει, με αφορμή την επέτειο των 20χρονων της Wargaming, εκφράστηκε μέσω της γλυπτικής. Για να διερευνήσει πιο σύνθετα συναισθήματα, νιώθει ότι το πιο αποτελεσματικό μέσο είναι η συγγραφή. 

 

Τα νέα του έργα, που παρουσιάζει κάτω από τον τίτλο  «Animatic» στην Alpha C.K. Art Gallery,  περιλαμβάνουν διαφόρων διαστάσεων γλυπτά από σίδερο σε λιτές και αφαιρετικές γραμμές και μια σειρά από σχέδια, επίσης μινιμάλ. Πρόκειται για μια έρευνά του πάνω στο θέμα της προσωπογραφίας, που τον απασχόλησε και στο παρελθόν όταν δούλεψε ως βοηθός του σχεδιαστή Piet Hein Eek στην Ολλανδία. «Ο Piet Hein Eek μού πρότεινε να φτιάξω δέκα προτομές, χρησιμοποιώντας ως βασικά υλικά τα απορρίμματα από το στούντιό του: χαρτόνι, ηλεκτρικά καλώδια, ξύλο κ.λπ. Υπήρξε μια καθοριστική στιγμή που ο σωρός των απορριμμάτων άρχισε να σχηματοποιεί ένα πρόσωπο. Στα πρόσφατα γλυπτά μου εξερευνώ αυτό το θέμα. Δηλαδή πότε γίνεται αυτό το “κλικ”, η στιγμή δηλαδή που μια σειρά οπτικών ερεθισμάτων μάς βοηθά να αναγνωρίζουμε μια μορφή. Πόσο λίγα ερεθίσματα χρειάζονται για το μυαλό ώστε να δει ένα γλυπτό πρόσωπο, να το ταυτοποιήσει σε ανθρώπινο επίπεδο, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για κάτι άψυχο; Για να δημιουργήσω αυτή την αναγνώριση, χρησιμοποιώ τη γεωμετρία», εξηγεί. 

 

Μια άλλη πτυχή που τον απασχολεί σε μια καλή προσωπογραφία αφορά το συναίσθημα. «Διαβάζω πολλά παιδικά βιβλία, γιατί έχω μια κόρη δυο χρονών. Αυτό που παρατήρησα είναι ότι τα παιδικά βιβλία αγγίζουν την καρδιά των ανθρώπινων συναισθημάτων, με τρόπο που άλλα μέσα αδυνατούν. Τα βιβλία αυτά είναι απλά, κατανοητά, χωρίς οτιδήποτε άχρηστο και περιττό. Ο τρόπος που επικοινωνούν οι συγγραφείς και οι εικονογράφοι με τα παιδιά είναι καθαρός, έντιμος και απλός. Το αποτέλεσμα είναι πολύ δυνατό. Έτσι λοιπόν, με έναν ανάλογο τρόπο επιχειρώ μέσα από τα σχέδια μου να απεικονίσω πιο περίπλοκα συναισθήματα. Δίνω ζωή σε κάτι και εξερευνώ αυτό το “κλικ” που κάνει ο εγκέφαλος αναγνωρίζοντας αυτόματα ένα αντικείμενο ως κάτι οικείο, ανθρώπινο και ζωντανό». 
 

* Η έκθεση του Δημήτριου Οικονόμου με τίτλο «Animatic» εγκαινιάζεται στην Alpha C.K. Art Gallery, στις 20 Νοεμβρίου, στις 19:00 και θα διαρκέσει ως τις 30 Νοεμβρίου – τηλ. 22 751325, www.ackgallery.com

 

 
 
Φιλgood, τεύχος 247.