Στα νερά γύρω από την Υεμένη έχουν καταγραφεί πολυάριθμα επεισόδια τα τελευταία χρόνια, όπως επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία από τους αντάρτες Χούθι.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι έχουν καταλάβει πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, σημειώνοντας ότι θα απελευθερωθεί εάν επιβεβαιωθεί ότι ανήκει στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως δήλωσε ο εκ των ηγετών των ανταρτών, Μοχάμεντ Αλί αλ-Χούθι, η «ακτοφυλακή» των ανταρτών κατέλαβε το πλοίο και το αφήσει ελεύθερο μετά την ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών που σχετίζονται με την παραβίαση των χωρικών υδάτων της Υεμένης.

Σημείωσε επίσης ότι το πλήρωμα είναι ασφαλές.

Νωρίτερα, το Saudi Press Agency μετέδωσε – επικαλούμενο εκπρόσωπο της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας – ότι οι αντάρτες Χούθι κατάσχεσαν σκάφος που ρυμουλκούσε νοτιοκορεατικό γεωτρύπανο το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, το πλοίο ήταν το ρυμουλκό Rabigh 3 με σημαία Σαουδικής Αραβίας.

Η Υεμένη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων, υπό την ηγεσία του προέδρου Αμπντραμπούχ Μανσούρ Χαντί, και του κινήματος ανταρτών Χούθι εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Χούθι κατόπιν αιτήματος του Χαντί από τον Μάρτιο του 2015.

Η σύγκρουση έχει οδηγήσει σε μια μαζική ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, εάν η σύγκρουση διαρκέσει μέχρι το 2022, η Υεμένη θα μπορούσε να γίνει η φτωχότερη χώρα στον κόσμο.

Πηγή: philenews/sputniknews.gr