Η ΙΣΤΟΡΙΑ με το κατασκοπευτικό βαν έχει προκαλέσει πολλές πολιτικές εσωτερικές αναταράξεις αλλά και ανησυχία μεταξύ των πολιτών. Όπως συνήθως γίνεται στη χώρα μας, μόλις μια υπόθεση δει το φως της δημοσιότητας και αρχίσει μια συζήτηση στη δημόσια σφαίρα, ανακοινώνεται και έρευνα από το Κράτος. Αυτό έγινε και στην περίπτωση του κατασκοπευτικού βαν, εταιρείας ισραηλινών συμφερόντων, το οποίο κυκλοφορεί στους κυπριακούς δρόμους εδώ και χρόνια. Το θέμα, ως γνωστό, δημοσιοποιήθηκε με τη γνωστή συνέντευξη διευθυντού του σε διεθνές περιοδικό. Έκτοτε, επειδή έχει αναπαραχθεί το κείμενο στα κυπριακά ΜΜΕ, προκλήθηκε και δημόσια συζήτηση, προκλήθηκε και αντίδραση.
 
ΤΟ θέμα της διερεύνησης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κυρίως, επειδή δεν έγινε εξαρχής, όταν άρχισε τη δραστηριότητα της η εταιρεία. Την ίδια ώρα, είναι αρκούντως ανησυχητικό το γεγονός ότι σε κάποια τμήματα του Κράτους υπήρχε άγνοια. 
 
ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως η εν εξελίξει έρευνα πρέπει να απαντήσει, μεταξύ άλλων, τα εξής ερωτήματα: 
 
Πρώτον, τι γνώριζε το Κράτος σε σχέση με τις δραστηριότητες της εταιρείας αυτής; Έγινε στο παρελθόν οποιαδήποτε σχετική έρευνα;
 
Δεύτερο, υπήρξε οποιαδήποτε συνεργασία του Κράτους, υπηρεσιών του, με τη συγκεκριμένη εταιρεία;
 
Τρίτο, ποιους παρακολουθούσε η εταιρεία;
 
Τέταρτο, εμπλέκονται πολιτικοί/κόμματα στις δραστηριότητες της εταιρείας;
 
ΤΗΝ ώρα που όλοι προτάσσουν την ευαισθησία τους  για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων όλων των πολιτών, την προστασία της επικοινωνίας των πολιτών όπως και των πολιτικών προσώπων, οφείλουν αρμόδιοι και μη να απαντήσουν τι έπραξαν προς αυτή την κατεύθυνση. Πώς προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών όταν, για παράδειγμα, το κατασκοπευτικό βαν λειτουργούσε/δρούσε για χρόνια, κάτω από… τη μύτη των αρμοδίων; Από λόγια μπουχτίσαμε. Δεν έχει πλέον καμία σημασία τι λέγεται αλλά στην πράξη τι γίνεται. Γιατί εάν δεν υπήρχε υπόθεση τούτο θα ξεκαθαριζόταν από την αρχή και δεν θα συνεχίζονταν εδώ και μέρες οι δημόσιες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. 
 
Η ΑΥΡΙΑΝΗ συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ γίνεται για εκτόνωση της κρίσης. Αυτός είναι προφανώς ο στόχος της Κυβέρνησης. Βεβαίως, θα ήταν καλύτερα εάν ενημερωνόταν ολόκληρη η πολιτική ηγεσία, καθώς τα ίδια ερωτήματα που έθεσε ο κ. Άντρος Κυπριανού εγείρονται και από τα άλλα κόμματα. Το ΑΚΕΛ, σαφώς πιο έντονα από τους υπόλοιπους, καθώς φαίνεται να έχει ενώπιον του και κάποιες πληροφορίες, τις οποίες κατά πάσα πιθανότητα και θα τις παρουσιάσει ο ηγέτης του κόμματος, αύριο στον Πρόεδρο, στη διάρκεια της συνάντησής τους. 
 
ΚΑΙ κάτι άλλο, που δεν αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση: Δεν μπορεί το πολιτικό σύστημα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις να επικαλούνται νομοθεσίες που δεν ψηφίστηκαν, δεν προωθήθηκαν για να κρύψουν τυχόν αδυναμίες τους να χειριστούν σοβαρά ζητήματα. Υπάρχει νομοθετικό κενό; Εάν ναι, να φροντίσουν να το καλύψουν. Δεν είναι, όμως, επειδή υπάρχει αυτό το κενό, που δεν μπόρεσαν εγκαίρως να εντοπίσουν το κατασκοπευτικό βαν. Και όπως φαίνεται, δεν θα το ανακάλυπταν εάν η εταιρεία δεν αυτοδιαφημιζόταν.