Αναβάλλεται εκ νέου η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Το σχετικό νομοσχέδιο δεν θα οδηγηθεί τελικά στις 6 Δεκεμβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, αλλά θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Νομικών της Βουλής στις αρχές Ιανουαρίου.

Η απόφαση των μελών της Επιτροπής Νομικών ήταν ομόφωνη, αφού την τελευταία στιγμή τέθηκαν ενώπιον τους τροποποιήσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τις οποίες όπως δήλωσαν πρέπει να δουν με την αναγκαία προσοχή.
 
Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, είπε ότι θα εξετάσουν  με λεπτομέρεια και σοβαρότητα την επιστολή που έφτασε σήμερα ενώπιον τους από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορά τον περί απορρήτου νόμο.

 
«Δεν πρόκειται να δούμε νομοσχέδια χωρίς να μπούμε σε βάθος», σημείωσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι η Επιτροπή Νομικών έχει αποφασίσει ομόφωνα όπως το νομοσχέδιο, που αφορά στις παρακολουθήσεις συνδιαλέξεων και  το οποίο συζητείται εδώ και χρόνια στην Επιτροπή, επανεξεταστεί αρχές Ιανουαρίου, λόγω του ότι την τελευταία στιγμή τέθηκαν ενώπιον τους τροποποιήσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που αφορούν σε  τεχνικά ζητήματα εξοπλισμών.

Όπως είπε ζητήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο να παραστεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες επεξηγήσεις για τις τροποποιήσεις.

«Είναι κοινή θέση ότι δεν θα πάει στην Ολομέλεια στις 6 Δεκεμβρίου, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός», ανέφερε.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε πως «σήμερα είχαμε  εντοπίσει με τη βοήθεια των υπηρεσιών της Επιτροπής Νομικών κενά, τα οποία υφίστανται στο νομοσχέδιο, που αφορά στην προστασία της ιδιωτικής επικοινωνίας», σημειώνοντας ότι «επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι να μην εξετάσουμε ενδελεχώς ως νομοθέτες αυτό το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο εισηγηθήκαμε και είναι εισήγηση και άποψη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην Επιτροπή Νομικών, όπως αυτό το νομοσχέδιο να μη συζητηθεί και να μην πάει στην Ολομέλεια την Παρασκευή, αλλά να το επανεξετάσουμε, γιατί πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που μπορεί να επηρεάσει ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα ενός εκάστου από εμάς».
 
Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, είπε το θέμα της παρακολούθησης  των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, γιατί ακριβώς υπάρχουν τεχνικά μέσα, τα οποία τίθενται στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να παρακολουθήσει το ανθρώπινο δικαίωμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε το συνταγματικό ανθρώπινο δικαίωμα της προστασίας της ιδιωτικής συνδιάλεξης και επικοινωνίας έρμαιο στα χέρια οποιουδήποτε θα ήθελε να προχωρήσει σε κατάχρηση αυτού του δικαιώματος», είπε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι «παρά το γεγονός ότι υπήρχε και ενδιαφέρον από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τις τροπολογίες που έχουμε καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής, σημειώνω με δυσαρέσκεια ότι αυτές οι τροπολογίες ούτε σχολιάστηκαν, ούτε υιοθετήθηκαν από την αρμόδια Αρχή, που είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης».

Εξέφρασε τη θέση ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο,  εάν δεν ικανοποιηθεί ένας ελάχιστος τουλάχιστον αριθμός από τις τροπολογίες που έχουμε καταθέσει, που κάποιες από αυτές τις υιοθετούν και άλλα κόμματα, ίσως και η πλειοψηφία της Επιτροπής Νομικών».

Ανέφερε, τέλος, ότι «η τελική μας τοποθέτηση στο θέμα των παρακολουθήσεων θα διαμορφωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής».

 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ