Το 2019 ήταν ένα έτος με σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα του Φυσικού Αερίου για την Κύπρο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την ομιλία του στο 7ο Ενεργειακό Συμπόσιο και μίλησε λεπτομερώς για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς του κράτους για το ερχόμενο έτος.

Το Συμπόσιο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την εταιρεία Financial Media Way.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιβεβαιώνει προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως για το έτος 2020 προγραμματίζεται η ανόρυξη αριθμού νέων γεωτρήσεων από την κοινοπραξία EΝΙ / Total και οι επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις από την ExxonMobil στο κοίτασμα «Γλαύκος» του τεμαχίου 10.

Αναφέρθηκε επίσης στην υπογραφή Συμβολαίου Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής για το Τεμάχιο 7 με την κοινοπραξία Total / ENI

Όσον αφορά τους σχεδιασμούς του κράτους που αφορούν στο Ενεργειακό Κέντρο στην περιοχή του Βασιλικού αυτοί βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Επίσης, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς, προχωρά στην υλοποίηση πρόσθετων σχεδιασμών του κράτους, όπως, μεταξύ άλλων:

– Τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας στο Βασιλικό. 
– Την κατασκευή των λιμενικών εγκαταστάσεων και των απαραίτητων υποδομών για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και όχι μόνο.
– Την κατασκευή Πυροσβεστικού Σταθμού στην περιοχή του Βασιλικού για προστασία.
– Την κατασκευή / αναβάθμιση του οδικού δικτύου στην περιοχή και την εκπόνηση διαφόρων μελετών που αφορούν το θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον της περιοχής. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε επίσης πως το Έργο «CyprusGas2EU» στοχεύει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εισαγωγή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, με την έλευση του φυσικού αερίου να τοποθετείται περί το τέλος του 2021.

Σε αυτό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, υποδομές και μια πλωτή μονάδα για εισαγωγή, αποθήκευση και επαναεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο θα διοχετεύεται αρχικά στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στο Βασιλικό, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα διοχετευθεί και σε άλλους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. 

«Προς επίτευξη της διασύνδεσης της Κύπρου με τα ευρωπαϊκά δίκτυα αερίου έχει τροχοδρομηθεί και το έργο «EastMed Pipeline». Πρόκειται για ένα υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου που συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα και που στοχεύει να συνδέσει την Ευρώπη με τις νέες ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, προωθείται η κατασκευή του EuroAsia Interconnector, ο οποίος θα διασυνδέει ηλεκτρικά Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου. Σε πρώτο στάδιο, το έργο θα έχει χωρητικότητα 1000 μέγαβατ (MW) και η λειτουργία του τοποθετείται στις αρχές του 2024. Ουσιαστικά πρόκειται για μια διασυνδετήριο λεωφόρο ηλεκτρισμού που ενώνει την Ασία με την Ευρώπη.  

Το έργο  CyprusGas2EU έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 101 εκατομμυρίων ευρώ, ο αγωγός EastMed Pipeline έχει λάβει 36,4 εκατομμύρια ευρώ και η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Κρήτης και Ισραήλ σχεδόν 15,8 εκατομμύρια ευρώ με προοπτική βέβαια χρηματοδότησης από ευρωπαϊκές τράπεζες επενδύσεων κλπ.

Philenews/Insider