Άλλη μια κρίσιμη ημέρα διανύει σήμερα ο δημόσιος τομέας της Υγείας, αφού μετά τις κινητοποιήσεις των νοσηλευτών των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, σειρά παίρνουν τώρα οι γιατροί του δημοσίου, οι οποίοι αναμένουν την αποψινή απόφαση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας που θα αφορά στα οικονομικά κίνητρα που θα τους παραχωρηθούν για να οριστικοποιήσουν ή να αναστείλουν την εξαγγελθείσα για αύριο τρίωρη στάση εργασίας τους.

Οι συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου (Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, Κλάδος γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ και Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών) έχουν εδώ και μέρες προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που η απόφαση που θα λάβει το διοικητικό συμβούλιο του ΟΚΥπΥ, η οποία θα αφορά στην ουσία την τελική οικονομική πρόταση του Οργανισμού προς τους γιατρούς δεν ικανοποιήσει, τότε αύριο η ΠΑΣΥΚΙ θα προχωρήσει στην τρίωρη στάση εργασίας την οποία έχει ανακοινώσει και οι ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΕΣΙ θα ανακοινώσουν την απόφασή τους για το κατά πόσον θα συμμετάσχουν στα μέτρα, αργά απόψε ή αύριο το πρωί. 

Με αυτά τα δεδομένα, η ηρεμία στα δημόσια νοσοκομεία κρίνεται σήμερα, αφού η απόφαση του ΟΚΥπΥ θα αποτελέσει το τέλος του διαλόγου που άρχισε μεταξύ του Οργανισμού και των συντεχνιών πριν από τρεις και πλέον μήνες και αφορούσε στα κίνητρα που οι γιατροί διεκδικούν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, μέσω των δομών του δημοσίου, στους δικαιούχους του ΓεΣΥ. Οι γιατροί φυσικά, στις τοποθετήσεις τους τις τελευταίες ημέρες, έκαναν αναφορά στην υποστελέχωση, που όπως υποστηρίζουν παρατηρείται στα δημόσια νοσοκομεία, στις ελλείψεις που υπάρχουν στην υποδομή των νοσοκομείων, αλλά και στο γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για συνέχιση της φυγής των γιατρών από τα νοσοκομεία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξανά μπουρλότο στην Υγεία – Ανεβάζουν τόνους τα κόμματα

Σε δηλώσεις του με αφορμή και τη χθεσινή στάση εργασίας των νοσηλευτών στα ΤΑΕΠ, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας ανέφερε ότι οι γιατροί «αναμένουν ότι αυτή τη φορά δεν θα μείνουμε στα λόγια και θα αντιληφθούν όλοι, και το υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΥπΥ ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η σωστή λειτουργία των νοσοκομείων και η διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους». 

Αναφέρεται ότι ο ΟΚΥπΥ έχει θέσει το προηγούμενο διάστημα ενώπιον των γιατρών τις προτάσεις του, οι οποίες και συζητήθηκαν με τις συντεχνίες, οι οποίες επίσης με τη σειρά τους υπέβαλαν τις δικές τους αντιπροτάσεις, ενστάσεις και εισηγήσεις. 

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή στάση εργασίας των νοσηλευτών που εργάζονται στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών όλων των κρατικών νοσοκομείων, οι εκπρόσωποι των δύο συντεχνιών (Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών και Κλάδος νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ), τόνισαν ότι ο ΟΚΥπΥ «πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει σε μέτρα τα οποία θα βελτιώσουν την κατάσταση». 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, ανέφερε στον «Φ» ότι «η κατάσταση που επικρατεί πλέον στα ΤΑΕΠ δεν είναι διαχειρίσιμη» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει υπερπληρότητα στα ΤΑΕΠ με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Η αναμονή ξεπερνά τις 5 ή 6 ώρες, οι ασθενείς μένουν για ένα ή και δύο εικοσιτετράωρα στις πρώτες βοήθειες πριν γίνουν εισαγωγή στους θαλάμους με αποτέλεσμα να μη λειτουργούμε σωστά». Την ίδια ώρα, «οι νοσηλευτές δέχονται επιθέσεις από ασθενείς ή από συγγενείς ασθενών και δυστυχώς αυτή η εικόνα είναι συνεχής». Από τη στιγμή, είπε ο κ. Πετέλης «που ο ΟΚΥπΥ λειτουργεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, τότε έπρεπε να μεριμνήσει και για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Ο ΟΚΥπΥ παραδέχεται τα προβλήματα αλλά δεν τα επιλύει και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους. Για αυτό τον λόγο έχουν διοριστεί εκεί και για αυτό ψηφίστηκε ο νόμος για την αυτονόμηση». 

Ο πρόεδρος του Κλάδου των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, ανέφερε στον «Φ» ότι «στόχος της στάση εργασίας ήταν διπλός. Πρώτα από όλα για να δώσουμε το μήνυμα και να τονίσουμε ξανά ότι η κατάσταση χρήζει επειγόντως βελτίωση στα ΤΕΑΕΠ και δεύτερο για να προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων». Φαίνεται, είπε ο κ. Αργυρίδης, «ότι πρέπει συνεχώς να φωνάζουμε και να υπενθυμίζουμε κάποια πράγματα». Σε ό,τι αφορά την έλλειψη κλινών στους θαλάμους των νοσοκομείων, ο κ. Αργυρίδης ανέφερε ότι «είναι ένα πρόβλημα το οποίο συνεχώς επανέρχεται και πρέπει να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και να διασφαλίζεται ότι εφαρμόζονται κάποιες οδηγίες που δίνονται από τον ΟΚΥπΥ στα νοσοκομεία».

ΟΣΑΚ: «Να τοποθετηθεί και η Αστυνομία »

Η στάση εργασίας των νοσηλευτών ήταν άμεσα συνδεδεμένη με νέο περιστατικό βίας στο ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Λεμεσού, κατά το οποίο νοσηλεύτρια δέχθηκε επίθεση από συγγενή ασθενούς με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στο χέρι. Σχολιάζοντας το γεγονός ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, εξέφρασε «την αντίθεσή του στην άσκηση βίας έναντι του οποιουδήποτε». Ο ΟΚΥπΥ, είπε «έχει προβεί σε ενέργειες ώστε να υπάρχει φρούρηση. Υπήρχαν τρεις αστυνομικοί στη Λεμεσό. Δύο ειδικοί αστυφύλακες και ένας φρουρός ιδιωτικής εταιρείας και το αν δεν ήταν στο πόστο τους είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε».

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών, Δημήτρης Λαμπριανίδης, κάλεσε «την Αστυνομία να τοποθετηθεί επί του θέματος διότι τα ΤΑΕΠ φρουρούνται από αστυφύλακες σε καθημερινή και συνεχή βάση». «Η Αστυνομία
είναι αρμόδια να πει και ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε. Αν θεωρούν ότι δεν είναι αρκετή η παρουσία των αστυνομικών να μας πουν τι άλλα μέτρα πρέπει να πάρουμε», είπε ο κ. Λαμπριανίδης.