Ως τις «χειρότερες επιθέσεις» από τη δικτατορία του Φράνκο χαρακτήρισε την απόφαση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης και την προκήρυξη νέων εκλογών, ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν.

«Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση», τόνισε ο Πουτζντεμόν, ο οποίος ανέφερε πως η κυβέρνηση της Καταλονίας υπερισχύει του ισπανικού Συντάγματος, ενώ το άρθρο 155 αυτού αποτελεί ευθεία επίθεση στη δημοκρατία. 

«Ζητώ τη σύγκληση της ολομέλειας του κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας εμείς, οι εκπρόσωποι της κυριαρχίας των πολιτών, θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε για την απόπειρα αυτή εξόντωσης της κυβέρνησής μας και τη δημοκρατίας μας και να ενεργήσουμε αναλόγως», είπε.

«Η Καταλονία δεν θα δεχθεί το σχέδιο της Μαδρίτης για την αναστολή των τοπικών εξουσιών» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ζενεραλιτάτ. 

Την ίδια ώρα, οι υποστηρικτές της απόσχισης της Καταλονίας κατηγορούν τον Μαριάνο Ραχόι για αντιδημοκρατική στάση, μετά την απόφαση του ισπανού πρωθυπουργού για ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος.

Απέφυγε τη λέξη «ανεξαρτησία»

Ο Πουτζεντεμόν απέφυγε και στη σημερινή του ομιλία να προφέρει τη λέξη «ανεξαρτησία», καθώς απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους στα αγγλικά, διαβεβαίωσε ότι «οι ευρωπαϊκές αξίες» βρίσκονται «σε κίνδυνο», ενώ προειδοποίησε τους Ισπανούς, στα καστιλιάνικα, ότι θα πρέπει να περιμένουν και «νέες καταχρήσεις».

Σύμφωνα με την αστυνομία, 450.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη υπέρ της ανεξαρτησίας. 

Το πλήθος ήταν διπλάσιο από το βράδυ της Τρίτης, όταν 200.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της φυλάκισης των δύο ηγετών του αυτονομιστικού κινήματος που κατηγορούνται για στασιασμό.

Ο Ραχόι θα προκηρύξει εκλογές στην Καταλονία εντός έξι μηνών 

Τη διάλυση της καταλανικής κυβέρνησης, την προκήρυξη εκλογών εντός έξι μηνών στην επαρχία και τον περιορισμό των εξουσιών του τοπικού κοινοβουλίου ανακοίνωσε, το Σάββατο, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, που έχει ως αποτέλεσμα την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας.

Σε διάγγελμά του μετά από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική της εξουσία για να αναλάβει η Μαδρίτη απευθείας τη διοίκηση της Καταλονίας και ότι επιθυμεί να διεξαχθούν εκλογές στην ισπανική επαρχία.

«Δεν αναστέλλουμε το καθεστώς της αυτονομίας της Καταλονίας, αλλά των ανθρώπων που την εκμεταλλεύτηκαν. Ζητάμε από την Καταλονία να σεβαστεί το σύνταγμα» τόνισε. 

Ο ισπανός πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα ήταν το επόμενο βήμα της κυβέρνησης, σε περίπτωση που η Καταλονία επέμενε στην απόσχιση.

Ο Ραχόι είπε ότι η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση για την αποκατάσταση της τάξης, για να διασφαλίσει την ουδετερότητα των περιφερειακών θεσμών και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και για να προφυλάξει τα πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών.

Τώρα, αναμένεται η έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας, τη Γερουσία, όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου.

Πηγή: news.in.gr