Του Σωκράτη Ιωακείμ

[email protected]

Το ΔΣ της Αρχής Λιμένων κατακύρωσε σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της στήλης την προσφορά του μελετητή που θα «τρέξει» τις διαδικασίες για το έργο που αφορά την επέκταση του λιμενίσκου του Λατσιού, στο διαμέρισμα Πόλεως Χρυσοχούς.

Όπως πληροφορούμαστε, εξετάστηκαν συνολικά τρεις προσφορές και κατακυρώθηκε στον επιτυχόντα προσφοροδότη για το ποσό του €1,5 εκατ. με τις επίσημες ανακοινώσεις να τοποθετούνται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η επέκταση του λιμενίσκου του Λατσιού, στις Παλιές Αποθήκες της Αρχής Λιμένων Κύπρου, είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής που αναλαμβάνονται ποτέ στο διαμέρισμα Χρυσοχούς. Το μεγάλο έργο δρομολογείται από την Αρχή Λιμένων με δαπάνη €53.5 εκατ. και αναμένεται να αναβαθμίσει την Πόλη Χρυσοχούς και το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Πρόθεση του Υπουργείου Μεταφορών και της Αρχής Λιμένων όπως πληροφορούμαστε είναι να λειτουργήσουν τελωνείο και άλλες υποδομές προσέλκυσης κρουαζιερόπλοιων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θωράκιση του παραλιακού μετώπου στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας 

Η επέκταση περιλαμβάνει ακόμη 350 θέσεις ελιμμενισμού, κάτι το οποίο θα τριπλασιάσει την υφιστάμενη λιμενολεκάνη του λιμανιού του Λατσιού και θα το καταστήσει το πρώτο πράσινο λιμάνι της Κύπρου.

Αναλυτικά το έργο θα περιλαμβάνει:

– Επέκταση της λιμενολεκάνης και των λιμενοβραχίονων

– Δημιουργία υποδομών για νέες θέσεις ελλιμενισμού

– Θαλάσσιες εργασίες

– Νέα κρηπιδώματα και κυματοθραύστες

Πρόκειται για ένα έργο σημαντικής στρατηγικής οικονομικής και κοινωνικής σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και τον τόπο μας γενικότερα.

Οι κατασκευαστικές εργασίες, με βάση το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε, θα αρχίσουν περίπου σε ένα χρόνο, ενώ το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2025.

Νέα ανάπτυξη €9,5 εκατ. στον Άγιο Αθανάσιο

Ανοικτή για διαβούλευση μέχρι τις 9 Νοεμβρίου του 2022 είναι η μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον για έργο που αφορά την  κατασκευή και λειτουργία επταώροφης γραφειακής ανάπτυξης, ιδιοκτησία της εταιρείας BH High Cross Ltd, στον Δήμο Αγίου Αθανασίου, της επαρχίας Λεμεσού, συνολικής αξίας €9,5 εκατ. Στόχος του έργου, όπως αναφέρεται στη μελέτη που κατατέθηκε στην περιβαλλοντική αρχή, είναι η κατασκευή και λειτουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού και άνετου κτηρίου, με σκοπό τη δημιουργία γραφειακών χώρων προς ενοικίαση ή πώληση σε ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Το συνολικό δομήσιμο εμβαδό του έργου θα ανέρχεται σε 4.069 τ.μ. ενώ η κάλυψη σε 679 τ.μ. Το επίπεδο της οροφής του τελευταίου ορόφου θα είναι 30.15 μέτρα και το ύψος της οροφής του κλιμακοστασίου 32.80 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους. Το έργο θα περιλαμβάνει συνολικά 79 θέσεις στάθμευσης, πέντε εκ των οποίων θα είναι για ΑμεΑ, ενώ θα δημιουργηθούν δημόσιοι χώροι πρασίνου έκτασης 499 τ.μ. και ιδιωτικοί χώροι πρασίνου 136 τ.μ..

Το προτεινόμενο κτήριο θα περιλαμβάνει ημιυπόγειο χώρο στάθμευσης, όπου στο άνω επίπεδο θα τοποθετηθεί σύστημα ανύψωσης αυτοκινήτων, ώστε να διπλασιάζεται ο χώρος στάθμευσης των αυτοκίνητων σε κάθε θέση. Επίσης, θα κατασκευαστεί ακόμη ένας υπόγειος χώρος, που θα περιέχει αποθήκες, δωμάτιο ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, δωμάτιο μετρητών και ντεπόζιτο αποθήκευσης νερού.

Στο ισόγειο του κτηρίου θα υπάρχει υποδοχή (lobby) και αίθουσες συνεδριάσεων, ενώ στα έξι ανώτερα επίπεδα θα στεγάζονται γραφεία. Στην οροφή του κτιρίου θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά (Φ/Β) πλαίσια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Το τεμάχιο ανάπτυξης έχει συνολικό εμβαδόν 3.650 τ.μ. και εφάπτεται στα βόρεια με τον Αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας και τον κυκλικό κόμβο Αγίου Αθανασίου, ενώ στα ανατολικά με τη Λεωφόρο Αγίου Αθανασίου.

Τι θα επιτρέπεται για πλαστικά μίας χρήσης

Έξι διευκρινίσεις σε σχέση με τα πλαστικά μίας χρήσης, έδωσε αυτή την εβδομάδα το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, ανέφερε τα ακόλουθα:

– Η τοποθέτηση της υποχρεωτικής σήμανσης στα είδη που απαιτείται από την ευρωπαϊκή Οδηγία και την εθνική νομοθεσία θα επιτραπεί με αυτοκόλλητο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

– Από την 1/1/2023, όλα τα προϊόντα τα οποία εμπίπτουν στις πρόνοιες της νομοθεσίας για τοποθέτηση της σήμανσης, θα πρέπει να φέρουν τη σήμανση εκτυπωμένη ή εγχάρακτη, ανάλογα με τις προδιαγραφές, όπως προκύπτουν από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2020/2151/ΕΕ

– Η υποχρέωση για τοποθέτηση σήμανσης στην κατηγορία κυπελάκια αφορά αποκλειστικά τα κυπελάκια ποτού (beverage cups) και όχι κυπελάκια στα οποία τοποθετούνται τρόφιμα.

– Απαγορεύονται μόνο οι περιέκτες ποτών και τα κυπελάκια από διογκωμένο πολυστυρένιο. Επιτρέπεται η διάθεση όλων των άλλων πλαστικών περιεκτών ποτών με την απαιτούμενη σήμανση, καθώς και τα πλαστικά κυπελάκια.

– Σχετικά με τους περιέκτες τροφίμων, απαγορεύονται αυτοί που αποτελούνται αποκλειστικά από διογκωμένο πολυστυρένιο και οι οποίοι συνήθως περιέχουν τρόφιμα που προορίζονται για άμεση κατανάλωση (ατομικής μερίδας), από το δοχείο, χωρίς περαιτέρω προετοιμασία (π.χ. μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα).

– Δεν απαγορεύεται η διάθεση περιεκτών τροφίμων από διογκωμένο πολυστυρένιο, στους οποίους τοποθετούνται κατεψυγμένα τρόφιμα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω προετοιμασία (π.χ. ωμό κρέας, ψάρι κλπ), και οι περιέκτες τροφίμων οι οποίοι δεν είναι μίας χρήσης, αλλά πολλαπλών χρήσεων, όπως το μέγεθος οικογενειακής συσκευασίας.

Εκσυγχρονισμός διαδικτυακής παρουσίας της Κυβέρνησης

Υπογράφηκε την Τρίτη η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό της διαδικτυακής παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω του ανασχεδιασμού των κρατικών ιστοσελίδων, οι οποίες θα είναι πλέον προσβάσιμες μέσω της νέας ψηφιακής πύλης του κράτους, gov.cy.

Το έργο στοχεύει αφενός στην καθιέρωση μιας σύγχρονης και ενιαίας εικόνας για όλες τις κρατικές υπηρεσίες και πρωτίστως βελτίωση της εμπειρίας των πολιτών κατά την περιήγησή τους στις ιστοσελίδες του δημοσίου. Το έργο ανατέθηκε μετά από διαγωνιστική διαδικασία από το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής του Υφυπουργείου στην ΕΥ Κύπρου, με κόστος €1,1 εκατ., ενώ η υλοποίησή του θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, με τις πρώτες 65 ιστοσελίδες να αναπτύσσονται εντός του 2023. Συγκεκριμένα, προνοείται ο σχεδιασμός ή ανασχεδιασμός πέραν των 250 ιστοσελίδων, με σύγχρονη και φιλική προς τον χρήστη αισθητική, σχεδιαστική και λειτουργική προσέγγιση και διαδραστικές εφαρμογές, με βάση τα υψηλότερα πρότυπα σχεδιασμού, χρηστικότητας, προσβασιμότητας και ασφάλειας. 

Οι αλλαγές στη λεωφόρο Μακαρίου

Από την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου τερματίζονται οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ίσχυαν από τον περασμένο Δεκέμβριο για την «Ανάπλαση Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου» και τίθεται σε ισχύ ο αρχικός σχεδιασμός του έργου, ανακοίνωσε ο Δήμος Λευκωσίας. Οι δύο λωρίδες κυκλοφορίας στη λεωφόρο Μακαρίου (από τη συμβολή της με τις λεωφόρους Σπύρου Κυπριανού και Διγενή Ακρίτα, μέχρι τη συμβολή της με τη λεωφόρο Ευαγόρου) και στην οδό Αναστάσιου Λεβέντη, θα μετατραπούν σε λεωφορειολωρίδες για διακίνηση λεωφορείων και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας, διευκρινίζεται. Επίσης, σημειώνεται ότι θα απαγορεύεται η είσοδος σε μηχανοκίνητα οχήματα, περιλαμβανομένων δικύκλων και τρικύκλων, πλην εξαιρέσεων (οχήματα που ανήκουν σε νόμιμους χρήστες αδειοδοτημένων χώρων στάθμευσης, οχήματα έκτακτης ανάγκης, οχήματα των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, ταξί, ποδήλατα και scooter, οχήματα τροφοδοσίας, οχήματα συλλογής απορριμμάτων και υλικών ανακύκλωσης).

Νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου στην Alpha Bank

Nέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου των υπαλλήλων της εξήγγειλε αυτή την εβδομάδα η Alpha Bank Cyprus. Στόχος είναι να αποχωρήσουν συνολικά 80 άτομα, ενώ άλλα 45 άτομα αναμένεται να στελεχώσουν με καθεστώς απόσπασης τη Cerberus, η οποία αγόρασε και διαχειρίζεται τα «κόκκινα» δάνεια της Alpha Bank. Το σχέδιο προνοεί μέγιστη αφορολόγητη αποζημίωση €200 χιλ. και μίνιμουμ χαριστική αποζημίωση €50 χιλ. Προβλέπεται συνέχιση της παροχής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης μέσω του ταμείου υγείας της ΕΤΥΚ με εκατέρωθεν συνεισφορές για τα επόμενα δύο χρόνια από την ημερομηνία αποχώρησης ή μέχρι τη συμπλήρωση  του 65ου έτους της ηλικίας του υπαλλήλου. Η τελευταία ημερομηνία για τους υπαλλήλους που θα αποφασίσουν να πατήσουν το κουμπί της εξόδου ορίστηκε η 21η Οκτωβρίου του 2022. Να θυμίσουμε πως τον Οκτώβριο του 2020 είχαν αποχωρήσει μέσω σχεδίου εθελούσιας εξόδου άλλοι 220 υπάλληλοι της Alpha Bank, η οποία διατηρεί 17 καταστήματα στην Κύπρο.