Οι πρόσφατες εκλογικές επιτυχίες, των λεγόμενων μεταφαστιστικών πολιτικών κομμάτων, στη Σουηδία και την Ιταλία, πιο πριν στην Ουγγαρία και την περασμένη Κυριακή στην Κάτω – Σαξονία στη Γερμανία δείχνουν ένα πραγματικό εφιάλτη να πλανάται πάνω από την Ευρώπη.

Ο νεορατσισμός, η ξενοφοβία, η κοινωνική αποστροφή και το μίσος προς τους φυλετικά διαφορετικούς, η μισαλλοδοξία και η αποθέωση της εθνικής καθαρότητας σε συνδυασμό με τη νέα οικονομική κρίση εξαιτίας του Ρωσοουκρανικού πολέμου οδηγούν σταδιακά στην εκκόλαψη των φαινομένων αναβίωσης φασιστικών – φιλοναζιστικών κινημάτων στην Ευρώπη.

Η απουσία αποτελεσματικού ελέγχου των μεταναστευτικών ρευμάτων και μιας ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης των προσφύγων από εμπλεκόμενες ζώνες σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση στην οποία οδήγησαν οι ανάλγητες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας και της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, με τη συνδρομή και των επιπτώσεων της Ρωσοουκρανικής πολεμικής κρίσης είναι το εύφορο έδαφος για να φυτρώνουν τα «άνθη του κακού». Η εμφάνιση ακροδεξιών νεοφασιστικών κινημάτων στην Αυστρία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, τη Σλοβακία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Σουηδία, την Ιταλία, την Κύπρο και όχι μόνο, με λαϊκή απήχηση, είναι τα «απόνερα» των πολιτικών που έσπρωξαν τεράστιες ομάδες των κοινωνιών στο περιθώριο και τον αποκλεισμό, ενώ η απουσία μιας συγκροτημένης προσφυγικής και  μεταναστευτικής πολιτικής από την Ε.Ε. έδωσε την ευκαιρία στα νεορατσιστικά κινήματα να βρουν ακροατήρια. Η δε προκλητική άρνηση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να επωμισθούν ισότιμα τα βάρη των μεταναστευτικών ρευμάτων επιτείνει την κρίση και υπονομεύει θανάσιμα την αρχή της αλληλεγγύης. 

Ο διακεκριμένος Eυρωπαίος δημοσιογράφος Χόφμαν Οστέχνοφ διαπίστωσε σωστά ότι «η συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η στρατηγική απάντηση στην πολιτική και πολιτιστική καταστροφή του φασισμού». Για να δικαιωθεί όμως αυτός ο χαρακτηρισμός θα πρέπει η Ε.Ε. να αλλάξει κατεύθυνση με πολιτικές επενδύσεων, πλήρους απασχόλησης, επαναφοράς του κοινωνικού κράτους, μέτρων ελέγχου της μετανάστευσης, δίκαιης και ανθρώπινης διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, ανάληψης συλλογικής ευθύνης και συνεισφοράς στα οικονομικά βάρη.

Παράλληλα θα πρέπει να υιοθετηθούν πανευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές που θα τσακίσουν κινήματα και επίδοξους νοσταλγούς και θιασώτες του ναζισμού και του φασισμού. Η αξιοπιστία της Ε.Ε., που ως πολιτικός θεσμός προέκυψε μετά την παραφροσύνη ενός παγκόσμιου πολέμου, που δημιούργησε ο φασιστικός – ναζιστικός εφιάλτης, μπορεί να διασωθεί μόνο με πολιτικά και οικονομικά μέτρα, που θα υποχρεώσουν τα φαντάσματα του Γ΄ Ράιχ να εξαφανιστούν και τα αποκαλούμενα πολιτικά κινήματα «εθνικισμού» να οδηγηθούν στην κατάρρευση.

Σε αντίθετη περίπτωση με συνέχιση των ίδιων οικονομικών πολιτικών και απουσίας αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής και με ανοχή προς τους αρνητές της δημοκρατίας, θα παρακολουθήσουμε στις μέρες που μας έρχονται νέα φαινόμενα αναβίωσης φασιστικών – φιλοναζιστικών κινημάτων.

Αν  λοιπόν, τώρα, έγκαιρα, δεν δοθεί το μήνυμα άμυνας της δημοκρατίας, με ολοκληρωμένες πολιτικές, για αντιμετώπιση των τερατογενέσεων που συντελούνται στην Ευρώπη, οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν δεν θα είναι πλέον δυνατό να ελεγχθούν.

*Πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων