Οι νέες μη αναμενόμενες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, την ώρα που η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε μεν και βρίσκεται γύρω στα 90 δολάρια το βαρέλι, πολύ πιο κάτω όμως από τα 140 που πλησίασε τους πρώτους μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν αναστατώσει την αγορά. Όπως παρουσιάζεται στα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, οι τιμές των διυλισμένων προϊόντων τα οποία εισάγει η Κύπρος, έχουν πάρει την ανιούσα τις τελευταίες εβδομάδες, μια μεταβολή που έχει αντίκτυπο και στις τιμές της αντλίας. Σημειώνεται ότι για την τιμολόγηση των έτοιμων διυλισμένων προϊόντων που εισάγονται στην Κύπρο χρησιμοποιείται ο ημερήσιος δείκτης Platts Basis Italy για κάθε είδος καυσίμου. 

Ιδιαίτερα, οι νέες αυξήσεις που άρχισαν να επιβάλλονται από χθες και αφορούν 9,5 σεντ στο πετρέλαιο κίνησης και 7 σεντ στο πετρέλαιο θέρμανσης, έχουν οδηγήσει σε μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές από πρατήριο σε πρατήριο. Επομένως, όσοι επέλεξαν να προμηθευτούν πετρέλαιο για τη θέρμανση τους κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και έκαναν μια μικρή έρευνα αγοράς, διαπίστωσαν ότι αν επέλεγαν το φθηνότερο, αντί το ακριβότερο πρατήριο, θα εξοικονομούσαν στην τσέπη τους από ένα και μόνο γέμισμα το ποσό των €200. Συγκεκριμένα, το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείτο χθες με μέση τιμή €1,41 το λίτρο. Ωστόσο, το φθηνότερο πρατήριο παγκύπρια διέθετε το πετρέλαιο θέρμανσης στην τιμή των €1,36, ενώ αντίθετα το ακριβότερο στα €1,56 το λίτρο. Δηλαδή, υπάρχει διακύμανση 20 σεντ, που θεωρείται πολύ σημαντική από τη στιγμή που για να γεμίσει κάποιος το ντεπόζιτο του με πετρέλαιο θέρμανσης χρειάζεται 1.000 λίτρα.

Όσοι χρησιμοποιούν κηροζίνη για τη θέρμανσή τους, η μέση τιμή στα πρατήρια είναι €1,42 το λίτρο, με τη φθηνότερη τιμή να είναι €1,36 και την ακριβότερη €1,52 το λίτρο. Δηλαδή, υπάρχει διακύμανση 16 σεντ το λίτρο από το φθηνότερο στο ακριβότερο πρατήριο παγκύπρια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ακριβώς στα 20 σεντ το λίτρο είναι και η διακύμανση από το ακριβότερο στο φθηνότερο πρατήριο σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο κίνησης. Με μέση τιμή €1,83 το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης πωλείται από €1,74 έως τα €1,94 το λίτρο. Αντίθετα, μικρότερη είναι η διαφορά στην τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων και φθάνει τα 14 σεντ από το φθηνότερο στο ακριβότερο πρατήριο παγκύπρια. Με μέση τιμή €1,47 το λίτρο, η διακύμανση στα πρατήρια κυμαίνεται από €1,38 έως τα €1,52 το λίτρο.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε χθες ότι η κυβέρνηση δεν θα επιβάλει νέους φόρους στα καύσιμα. Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης εξέφρασε τη θέση πως δεν θα μπουν νέοι φόροι στα καύσιμα, υποχρέωση που θα έπρεπε να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του έτους. Η δήλωση του υπουργού έγινε στο πλαίσιο του 18ου ετήσιου Συνεδρίου του Economist.

Στη διεθνή σκηνή, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις τιμές των καυσίμων, που πυροδοτούν τον πληθωρισμό, ενόψει και των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο τον επόμενο μήνα στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να διαθέσει στην αγορά άλλα 10 ως 15 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επιτύχει εξισορρόπησή της και να αποτρέψει τη δυνητική αύξηση των τιμών των καυσίμων στα πρατήρια.