Τα λέμε, τα ξαναλέμε και θα τα ξαναλέμε κι ας ρίχνουμε αβγά στον τοίχο. Για τις τιμές των καυσίμων το ανάγνωσμα. Και μόνο από την ανακοίνωση ότι ο ΟΠΕΚ και άλλοι κορυφαίοι παραγωγοί εξετάζουν την ημερήσια μείωση της παραγωγής κατά κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια, οι τιμές στα πρατήρια εκτοξεύτηκαν στο άψε-σβήσε γύρω στα 7-8 σεντ το λίτρο, παρά την ήδη ψηλή τιμή τους κι ας βρίσκεται κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι στην παγκόσμια αγορά. Το παράδοξο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι, όταν πέφτει η τιμή, οι μειώσεις κάνουν από τρεις μέρες έως και μια εβδομάδα για να φτάσουν στον καταναλωτή και όταν ανέβουν στο ίδιο σημείο, δηλαδή, όσο ήταν πριν την πτώση, η αύξηση είναι και μεγαλύτερη και ταχεία. Οι αρμόδιοι πώς και δεν το παρατηρούν; Όσο για τις δικαιολογίες των εμπλεκομένων, πάντα κάτι θα έχουν να πουν γιατί το επιβάλλουν τα καλά και συμφέροντα.

 Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο χειμώνας πλησιάζει, ήδη είχαμε τις πρώτες βροχές -άλλο κεφάλαιο και τούτο με το χάος που δημιουργείται κάθε χρόνο με τα πρωτοβρόχια και τους αρμόδιους να επαναλαμβάνουν εαυτούς- και όπου να ’ναι θα αρχίσουν και τα κρύα. Οι πολίτες βρίσκονται σε δυσμενή θέση μπροστά στον κίνδυνο να ξεπαγιάσουν και ζουν με την ελπίδα να είναι όσο πιο ήπιος γίνεται.

 Το πετρέλαιο θέρμανσης από το €0,83 περίπου το λίτρο που βρισκόταν πέρσι τέτοια εποχή, φέτος κυμαίνεται στο €1,40. Στα 57 σεντ η αύξηση ανά λίτρο. Και η τεράστια αυτή αύξηση επηρεάζει όλους. Είτε έχουν θέρμανση πετρελαίου, είτε ηλεκτρικά κλιματιστικά σώματα -και το ρεύμα καίει εξαιτίας του πετρελαίου- είτε χρησιμοποιούν ξύλα, γιατί και τα καυσόξυλα είναι κατά πολύ πιο ακριβότερα από πέρσι.

 Έγινε λοιπόν και η ζεστασιά πολυτέλεια! Αν αναλογιστούμε το κόστος που χρειάζεται ένα νοικοκυριό μόνο για να μην ξεπαγιάσει τον χειμώνα, μιλάμε για 1-2 χιλιάδες ευρώ.

 Φυσικά, η λύση υπάρχει. Ο κ. Σόιμπλε, συμβουλεύει τους συντοπίτες του και τις κακομαθημένες -όπως τις αποκαλεί- κοινωνίες που θα κρυώσουν φέτος να φορέσουν ένα δεύτερο πουλόβερ και να μην γκρινιάζουν. Ελπίζουμε να μην ασπάζονται τέτοιου είδους λύσεις και οι δικοί μας περί πουλόβερ, χλαίνης και σκούλλισμα κουβέρτας.

 

 

 

Ας μην στραπατσάρουμε το μέλλον των παιδιών μας 

Τελευταίως, λόγω των πολλών περιστατικών κακοποίησης παιδιών που βγαίνουν στην επιφάνεια, έκαναν αισθητή την εμφάνισή τους διάφορες εφαρμογές για να βλέπουν οι γονείς πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το παιδί τους και να μην ανησυχούν. 

Μια τέτοια εξέλιξη ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Αντί να μιλάμε με τα παιδιά μας και να συζητάμε καθοδηγώντας τα από μικρή ηλικία να είναι προσεκτικά και πώς να διαχειρίζονται τέτοιου είδους καταστάσεις, καταλήγουμε και πάλι στην εύκολη λύση. Της μερικής «διακριτικής» τάχα παρακολούθησης σήμερα μέχρι να φτάσουμε στη γενική του αύριο και στην εμφύτευση μικροτσίπ. 

Εν ολίγοις, με τη δική μας ανοχή αρχίζει σιωπηρά να καθιερώνεται η παρέμβαση στην προσωπική ζωή του ανθρώπου από την κούνια. Και για να μην παρεξηγηθώ δεν εννοώ τις συσκευές που οι γονείς χρησιμοποιούν για τα παιδιά τους στη βρεφική και νηπιακή ηλικία, για ευνόητους λόγους.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Ανοίγει διάπλατα ένα μεγάλο κεφάλαιο που αφορά τη μελλοντική εξέλιξη του ανθρώπου. Ας μην είμαστε αφελείς σήμερα για κάτι που αύριο πιθανότατα θα μετανιώσουμε και η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. 

Αυτοί που βάζουν τις ιδέες είναι οι ίδιοι που σιγά-σιγά μας κατευθύνουν για έναν κόσμο ελεγχόμενο και χωρίς ελευθερίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.