Του Σωκράτη Ιωακείμ

[email protected]

Την ολοκλήρωση συμφωνίας με γνωστό Κύπριο επιχειρηματία για πώληση café και καταστημάτων στη λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία, προχώρησε η Remu της Τράπεζας Κύπρου, έναντι ποσού κοντά στα €4,5 εκατ. Πρόκειται στην ουσία για το ισόγειο κτηρίου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον αστυνομικό σταθμό Λυκαβητού και τα διπλανά του καταστήματα, στην αρχή της λεωφόρου Μακαρίου. Τα καταστήματα έχουν συνολική έκταση 571 τ.μ. και απολαμβάνουν τη χρήση πεζοδρομίου 358 τ.μ., έχοντας συνολική πρόσοψη 120 μέτρων. Το περιουσιακό στοιχείο εμπίπτει στη ζώνη σχεδιασμού ΠΕΖ, με συντελεστή δόμησης 250% και κάλυψης 70%. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο επιχειρηματίας που αγόρασε το ακίνητο είναι ο Κύπριος Σώζος Χουλιώτης, γνωστός και ως Mr Zara, αφού ηγείται του Ομίλου SAYWEAR-ZARA Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το deal δεν σχετίζεται με τη μεταφορά του καταστήματος Zara στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά με κάποιες νέες επενδύσεις και έργα, τα οποία θα κοινοποιήσει το επόμενο διάστημα.

Μεγάλο μέρισμα από το ξενοδοχείο Ρόδον

Την καταβολή μερίσματος προς τους μετόχους της εταιρείας, ύψους 10,47 σεντ ανά μετοχή, ονομαστικής αξίας €1,75 (6,12% επί της ονομαστικής αξίας της μετοχής) από τα αδιανέμητα κέρδη του έτους 2019, συνολικού ύψους €376.173, αποφάσισε σε συνεδρία του το ΔΣ της Εταιρείας Αναπτύξεως Αγρού «η Πρόοδος» Δημόσια Λτδ, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου Ρόδον στον Αγρό. Μέχρι και την Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022, οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται με δικαίωμα συμμετοχής στη διανομή μερίσματος (last cum date) και από την Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 χωρίς δικαίωμα μερίσματος (ex-dividend date). Επομένως, δικαιούχοι του εγκριθέντος μερίσματος θα είναι οι επενδυτές που κατά την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 (θα είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα Κεντρικού Μητρώου κατόχων μετοχών της εταιρείας που τηρεί το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, είτε έχοντας αποκτήσει μετοχές της εταιρείας μέσω χρηματιστηριακών πράξεων, είτε θα είναι κάτοχοι μετοχών της εταιρείας (αποδέκτες), βάσει εξω-χρηματιστηριακής μεταβίβασης, η οποία θα έχει μέχρι τότε ολοκληρωθεί (δηλαδή θα είναι καταχωρημένοι ως κάτοχοι μετοχών της εταιρείας στο σύστημα Κεντρικού Μητρώου μέχρι την Ημερομηνία Αρχείου). Το μέρισμα θα καταβληθεί στους δικαιούχους σε ευρώ και οι επιταγές επ’ ονόματί τους θα ταχυδρομηθούν μέχρι την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022. Πάντως, είναι θετικό να βλέπουμε κυπριακές εταιρείες, σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, να παραχωρούν μέρισμα στους μετόχους τους. Οι μεγαλομέτοχοι των κυπριακών τραπεζών έχει 10 χρόνια που αναμένουν υπομονετικά…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επένδυση €53,5 εκατ. στο λιμάνι του Λατσιού

Πωλείται γνωστό εμπορικό κτήριο στο Ακάκι

Το ποσό του €1,5 εκατ. ζητά η Altamira για την πώληση εμπορικού κτηρίου που σήμερα στεγάζει την Ελληνική Τράπεζα στην κοινότητα Ακακίου. Πρόκειται για διώροφο κτήριο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περί τα 300 μέτρα βόρεια του κέντρου της κοινότητας και περί του ενός χιλιομέτρου δυτικά του Γυμνασίου Ακακίου. Το ακίνητο βρίσκεται επί του κύριου δρόμου Λευκωσίας – Τροόδους και είναι τοποθετημένο κοντά σε όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες και ανέσεις, όπως υπεραγορές, καταστήματα, καφετέριες κλπ. Επιπλέον, απολαμβάνει καλές προσβάσεις προς τις γειτονικές κοινότητες. Το κτήριο, το οποίο προηγουμένως στέγαζε την ΣΠΕ Ακακίου, ανεγέρθηκε περί το 2012 και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση συντήρησης. Αποτελείται από κατάστημα στο ισόγειο και γραφειακούς χώρους στο μεσοπάτωμα και στον όροφο. Στο υπόγειο διαθέτει χώρους στάθμευσης και αποθηκευτικούς χώρους. Το εμβαδό του ισογείου ανέρχεται σε 459 τ.μ (περίπου), του μεσοπατώματος σε 366 τ.μ, του ορόφου σε 474 τ.μ (περίπου) και του υπογείου σε 588 τ.μ (περίπου). Το κτήριο ενοικιάζεται στο σύνολο του με ενοίκιο €5.000/μήνα και απόδοση 4%.

Νέες προτάσεις κατά των υψηλών τιμών ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αυτή την εβδομάδα έναν νέο κανονισμό έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών αερίου στην ΕΕ και την κατοχύρωση της ασφάλειας του εφοδιασμού τον φετινό χειμώνα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω κοινών αγορών αερίου, μηχανισμών περιορισμού των τιμών στο χρηματιστήριο αερίου TTF και νέων μέτρων για τη διαφανή χρήση των υποδομών, την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και συνεχών προσπαθειών μείωσης της ζήτησης για αέριο. Ο κανονισμός περιλαμβάνει τα ακόλουθα κύρια στοιχεία:

  • Συγκέντρωση της ζήτησης στην ΕΕ και από κοινού αγορές αερίου για την καλύτερη διαπραγμάτευση με σκοπό την εξασφάλιση καλύτερων τιμών και για τη μείωση του κινδύνου τα κράτη μέλη να υποβάλλουν ανταγωνιστικές προσφορές στην παγκόσμια αγορά, με παράλληλη εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ·
  • Προώθηση των εργασιών για τη δημιουργία νέου δείκτη αναφοράς για την τιμολόγηση του ΥΦΑ έως τον Μάρτιο του 2023· και, βραχυπρόθεσμα, πρόταση μηχανισμού διόρθωσης των τιμών για τη θέσπιση δυναμικού ορίου τιμών για τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο αερίου TTF, καθώς και προσωρινό φρένο ή δυναμικό εύρος για την πρόληψη ακραίων εκτινάξεων των τιμών στις αγορές παραγώγων·
  • Προκαθορισμένοι κανόνες αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών σε περίπτωση ελλείψεων εφοδιασμού, με επέκταση της υποχρέωσης αλληλεγγύης σε κράτη μέλη χωρίς απευθείας συνδέσεις αγωγών ώστε να συμμετέχουν και τα κράτη μέλη με εγκαταστάσεις ΥΦΑ· και πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού κατανομής αερίου για τα κράτη μέλη που πλήττονται από περιφερειακή ή ενωσιακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον εφοδιασμό με αέριο.

Σε συνδυασμό με ήδη συμφωνηθέντα μέτρα για τη μείωση της ζήτησης αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, την αποθήκευση αερίου και την αναδιανομή των πλεοναζόντων κερδών του ενεργειακού τομέα, τα νέα αυτά μέτρα -που συζητήθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ- θα συμβάλουν εφόσον τεθούν σε ισχύ στη σταθερότητα των ευρωπαϊκών αγορών αερίου τον φετινό και τους επόμενους χειμώνες. Τα μέτρα θα συμβάλουν επίσης στον περαιτέρω μετριασμό της τιμολογιακής πίεσης που ασκείται στους Ευρωπαίους πολίτες και στην ευρωπαϊκή βιομηχανία και θα εγγυηθούν παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Έγκριση προσφοράς για «Ελένιο Στοά»

Την έγκριση προσφοράς για γνωστό κτήριο στη συνοικία Τρυπιώτη, στα δημοτικά όρια της Λευκωσίας, κοινοποίησε στη σελίδα της η Gordian Holdings. Το ακίνητο, για το οποίο η Gordian έχει ορίσει ως τιμή πώλησης τα €2,2 εκατ., είναι κτήριο μικτής χρήσης, γνωστό ως «Ελένιος Στοά» και βρίσκεται στους πεζόδρομους Λήδρας και Ονασαγόρου, 100μ. από την ανακαινισμένη πλατεία Ελευθερίας. Το κτήριο έχει εμβαδόν εσωτερικών χώρων 1,322 τ.μ. και αποτελείται από 7 καταστήματα στο ισόγειο, που έχουν ενοποιηθεί σε 3 (το ένα ενοικιάζεται ως κατάστημα σουβενίρ), 21 διαμερίσματα (13 στούντιο, 6 δύο υπνοδωματίων και 2 τριών υπνοδωματίων) και roof garden 366 τ.μ. Το κτήριο διαθέτει και υπόγειο με εμβαδόν 224 τ.μ. Είναι κτισμένο σε τεμάχιο με εμβαδόν 366 τ.μ. Αποτελεί, με βάση την περιγραφή του, επενδυτική ευκαιρία για boutique ξενοδοχείο, στο πιο ζωντανό σημείο της παλιάς πόλης, ή φοιτητικές εστίες βάσει των σχετικών πολεοδομικών αδειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλος σε νέους εγκλωβισμούς αγοραστών ακινήτων

Λειτουργούν 8 χιλιάδες κλίνες στην επαρχία Πάφου

Περίπου 8000 κλίνες θα είναι σε πλήρη λειτουργία στην Επαρχία Πάφου κατά τη χειμερινή περίοδο, καλύπτοντας όλες σχεδόν τις κατηγορίες καταλυμάτων, ενώ επεκτείνεται η ψηφιακή εκστρατεία για προβολή της ως τουριστικού προορισμού, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2022. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ), επενδύει ακόμη περισσότερο στην ψηφιακή προβολή του προορισμού και επεκτείνει την προώθησή του μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου 2022. Η ψηφιακή εκστρατεία στοχεύει κατά κύριο λόγο στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας του προορισμού, στην προσέλκυση μεμονωμένων επισκεπτών και επισκεπτών που έχουν εύκολη ή ικανοποιητική αεροπορική πρόσβαση προς την Πάφο. Η έμφαση δίδεται σε χώρες όπως Hνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία, ενώ η εκστρατεία που διεκπεραιώνεται από τις αρχές αυτές της εβδομάδας μέχρι τον Δεκέμβριο γίνεται για πρώτη φορά μέσα από την πλατφόρμα Youtube, με τη χρήση εξειδικευμένης τεχνολογίας της Channel Factory και ενός προηγμένου αλγόριθμου, που στοχεύει σε ένα προκαθορισμένο φάσμα προφίλ δυνητικών επισκεπτών, σε συγκεκριμένες χώρες και περιοχές κ.λπ.