Πρωτοφανής υπόθεση με φόντο τη φύλαξη και φροντίδα ενός παιδιού απασχολεί τις αρμόδιες Αρχές τον τελευταίο μήνα, αναδεικνύοντας τη διάσταση απόψεων μεταξύ της δικαστικής εξουσίας και οργανωμένων σωμάτων που έχουν ως αντικείμενο την παροχή κοινωνικής στήριξης.

Ταυτόχρονα, η υπόθεση φανερώνει και την απουσία ρητών κανόνων και διαδικασιών σε ιδιαίτερα ευαίσθητες και περίπλοκες περιπτώσεις που αφορούν το μέλλον και την ευημερία ανήλικων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πατέρας εξασφάλισε μονομερώς διάταγμα από οικογενειακό δικαστήριο περί τα τέλη του περασμένου μήνα με στόχο να τεθεί άμεσα υπό τη δική του φύλαξη το ανήλικο τέκνο του. Η πρώην σύντροφός του και μητέρα του παιδιού, από τις αρχές Σεπτεμβρίου το είχε πάρει μαζί της χωρίς τη συγκατάθεσή του και αμφότερες τέθηκαν υπό την προστασία του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ).

Όμως, το διάταγμα για την ώρα δεν έχει εκτελεστεί, με την πλευρά του πατέρα να αφήνει ξεκάθαρες αιχμές και να κάνει λόγο για άρνηση παροχής βοήθειας από κρατικές υπηρεσίες και αρμόδιους φορείς. Όπως εγκύρως πληροφορούμαστε, τα πυρά του εν λόγω γονέα, στρέφονται κατά του Γραφείου Ευημερίας, της επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και της Αστυνομίας. Καταλογίζεται, συγκεκριμένα, από την πλευρά του πατέρα πως τα προαναφερθέντα αρμόδια σώματα αρνούνται να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια.

Με βάση πάντα τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, η μητέρα και το παιδί περί τις αρχές Σεπτεμβρίου αναζήτησαν καταφύγιο και τέθηκαν υπό την προστασία του ΣΠΑΒΟ. Η μητέρα ζήτησε προστασία για το παιδί της από τον ΣΠΑΒΟ, ισχυριζόμενη μέσω καταγγελίας πως υπήρξε περιστατικό ψυχολογικής βίας σε βάρος της ίδιας και του ανήλικου τέκνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θα εντοπίζονται με γενετική εξέταση οι αληθινοί γονείς

Τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν άρδην μετά από την απόφαση οικογενειακού δικαστηρίου όπου προσέφυγε ο πατέρας περί τα τέλη του περασμένου μήνα, αιτούμενος μονομερώς την άμεση επιστροφή του ανήλικου τέκνου και να τεθεί υπό τη δική του φροντίδα. Το δικαστικό σώμα, λαμβάνοντας υπόψη τη μαρτυρία του, ενέκρινε το αίτημά του για επιστροφή του παιδιού.

Το διάταγμα, μάλιστα, επιδόθηκε σε λειτουργό του ΣΠΑΒΟ με στόχο την εκτέλεσή του ώστε να τεθεί το παιδί προσωρινά υπό τη φροντίδα του πατέρα του. Ωστόσο, ο εν λόγω Σύνδεσμος ενεργώντας στο πλαίσιο των δικών του καθηκόντων δεν συμμορφώθηκε, αφού βάσει των δικών του μηχανισμών εξέτασης τέτοιων ζητημάτων κατέληξε πως το παιδί έπρεπε να παραμείνει υπό την προστασία του. Μάλιστα, ο γνωστός μη κερδοσκοπικός Σύνδεσμος φέρεται να έχει αποταθεί στο γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπως Μιχαηλίδου-Λιβανίου. Ο ΣΠΑΒΟ ενημέρωσε την Επίτροπο για την υπόθεση και ζήτησε τη δική της επέμβαση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του ανήλικου τέκνου.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως τα κάστανα από τη φωτιά μπορεί να βγάλει μόνο το οικογενειακό δικαστήριο. Καλείται σε πρώτη φάση να αποφασίσει αν θα οριστικοποιήσει ή όχι το προσωρινό διάταγμα περί επιστροφής της ανήλικης υπό τη φροντίδα του πατέρα, έχοντας ενώπιόν του αυτή τη φορά και τη νομική θέση και ένσταση της μητέρας. Όπως πληροφορούμαστε, οι δικηγόροι των δυο πλευρών χθες έχουν αγορεύσει, με το δικαστικό αυτό σώμα να επιφυλάσσει την απόφασή του.

Να σημειωθεί ότι ο «Φ» είναι σε θέση να γνωρίζει λεπτομέρειες και στοιχεία, αλλά επιλέγει να δημοσιοποιήσει μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Κι αυτό σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν μόνο οι κοινωνικές διαστάσεις του ζητήματος και όχι να παρέμβει σε μια δικαστική διαδικασία. Άλλωστε, το δικαστήριο είναι το μόνο αρμόδιο για να κρίνει ποιο είναι το συμφέρον του παιδιού.