Στις 18 Μαρτίου 2022, ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας για αναφορές σε έκδοση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Χριστόφορος Σάββα, Πρόωρα Παρών» στην οποία υπάρχουν απαράδεκτες αναφορές για την εισβολή. Ακολούθησε έντονη δημόσια συζήτηση όταν έγραψε ο Φιλελεύθερος αυτές τις αναφορές, και το θέμα ξεχάστηκε όπως όλα ξεχνιούνται.

Στις 4 Οκτωβρίου 2022, ο υπουργός Παιδείας απάντησε στην ερώτηση του βουλευτή. Οκτώ μήνες μετά. Οκτώ μήνες! Για να πει ότι όντως υπάρχουν απαράδεκτες αναφορές και διέταξε έρευνα για να αποδοθούν τυχόν ευθύνες, αλλά η διερεύνηση δεν ολοκληρώθηκε και θα τη συνεχίσει (αν γουστάρει, φυσικά) το νεοσύστατο Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Μας εντυπωσίασε ο υπουργός, εκπλήρωσε το καθήκον του και απάντησε. Αλλά, ήθελα να ‘ξερα, ο κ. Μυλωνάς θυμόταν αυτή την ερώτηση; Διότι, είναι όπως τις ιστορίες με μια επιστολή που έστειλε ένας φαντάρος στη μάνα του από το μέτωπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κι έφτασε στον προορισμό της μετά από δεκαετίες. Τα ταχυδρομεία ήταν πάντα αξιόπιστα.    

Ασ.