Οι κόποι μιας δύσκολης χρονιάς, αλλά και ολόκληρης της πορείας στα σχολικά θρανία, αφού τα θεμέλια της επιτυχίας χτίζονται από νωρίς, απέδωσαν και με το παραπάνω για τους 13 πρωτεύσαντες των Παγκύπριων εξετάσεων, οι περισσότεροι εκ των οποίων, όπως φαίνεται και στον πιο κάτω πίνακα, προέρχονται φέτος από σχολεία της Επαρχίας Λεμεσού.

Οι δυσκολίες που προέκυψαν μετά και από την εφαρμογή του θεσμού των τετραμήνων, αλλά και λόγω των ιδιάζουσων συνθηκών της πανδημίας, δεν στάθηκαν εμπόδιο στον δρόμο για την επιτυχία, αφού η θέληση των παιδιών για να τα καταφέρουν ήταν μεγαλύτερη.

Οι περισσότεροι εκ των πρωτεύσαντων μίλησαν στο Philenews για το πώς ένιωσαν όταν πληροφορήθηκαν τα ευχάριστα αποτελέσματα, τα σχέδια για τις σπουδές τους, αλλά και το πώς βίωσαν την τελευταία και πιο απαιτητική σχολική χρονιά.

Βασιλική Αντωνίου

Μια ανάσα πριν από τα απόλυτο 20, με βαθμό 19.9, η πρώτη των πρώτων, η μαθήτρια Βασιλική Αντωνίου του Λανιτείου Λυκείου στη Λεμεσό, μίλησε στο Philenews για την πρωτιά της, εκφράζοντας την έκπληξή της για το αποτέλεσμα, καθώς ήταν κάτι που δεν περίμενε, όπως ανέφερε.

Κληθείσα να απαντήσει εάν θα ακολουθήσει τον Κλάδο της Κοινωνιολογίας, όπου και εξασφάλισε θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, σημείωσε πως έχει εξασφαλίσει θέση και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Γαλλία στον Κλάδο των Ξένων Γλωσσών, τον οποίο και θα προτιμήσει, ενώ θα ασχοληθεί συγκεκριμένα με τα Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Ανέφερε ότι στις Παγκύπριες εξετάσεις δήλωσε ως πρώτη επιλογή τον κλάδο Ξένων Γλωσσών στην Κέρκυρα και στην Κύπρο την Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, εντούτοις επέλεξε να σπουδάσει Ξένες Γλώσσες στη Γαλλία. Σε ερώτηση μας εάν όλο αυτό το διάστημα διάβαζε πάρα πολύ, ανέφερε πως είχε αρκετό διάβασμα, λόγω της εισαγωγής του θεσμού των τετράμηνων εξετάσεων.

Tζώρτζια Κονναρή

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη, νιώθω ανακούφιση, γιατί νιώθω ότι οι κόποι μου ανταμείφθηκαν. Χάρηκα πάρα πολύ», ανέφερε με τη σειρά της η Τζώρτζια Κονναρή, η 2η στη σειρά κατάταξης, επίσης από το Λανίτειο Λύκειο, η οποία εξασφάλισε θέση στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, επιτυγχάνοντας τον στόχο της.

«Μου άρεσε από μικρή αυτό το επάγγελμα και το έχουν ακολουθήσει και οι άλλες δύο μου αδελφές», πρόσθεσε η Τζώρτζια, επισημαίνοντας πως πέραν από την φετινή χρόνια κατέβαλε προσπάθειες και στο Γυμνάσιο. «Πιστεύω ότι οι βάσεις κτίζονται από το Γυμνάσιο», υποστήριξε ακολούθως.

Δήλωσε μάλιστα πανευτυχής και ότι αναμένει να μετακομίσει στη Λευκωσία και να αρχίσει τις σπουδές της.

Λουκάς Ιακώβου

Ανάμεσα στους πρωτεύσαντες είναι και ο μαθητής του Περιφερειακού Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, Λούκας Ιακώβου, ο οποίος εξασφάλισε θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και συγκεκριμένα στον Κλάδο Μαθηματικών και Στατιστικής.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Philenews, αισθάνεται περήφανος για την επιτυχία του, σημειώνοντας πως ήταν κάτι που ανέμενε, καθώς αισθανόταν ότι έγραψε αρκετά καλά στις παγκύπριες εξετάσεις.

Επεσήμανε πως είχε αρκετό διάβασμα όλο αυτό το διάστημα, χαρακτηρίζοντας την χρονιά κουραστική, ενώ σημείωσε ακόμη πως δεν θα ακολουθήσει σπουδές στην Κύπρο, αλλά θα επιλέξει την Ελλάδα και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

«Η επιλογή μου θα είναι το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου θα ακολουθήσω σπουδές στα εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Φυσική» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν θα επιλέξει το επάγγελμα του καθηγητή Μαθηματικών».

Ερωτηθείς γιατί θα επιλέξει Ελλάδα και όχι Κύπρο, ανέφερε πως θεωρεί ότι ο κλάδος Μαθηματικών στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα θα του προσφέρει πιο πολλές επιλογές για το μέλλον.

Χριστίνα Ρούσου

«Πολύ ικανοποιημένη και περήφανη» δήλωσε η πρωτεύσασα Χριστίνα Ρούσου, του Λυκείου Παραλιμνίου, η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει θέση στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.  Σχολίασε ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά, λόγω της εφαρμογής του θεσμού των τετράμηνων εξετάσεων, ο οποίος αφενός ήταν βοηθητικός από πλευράς αφομοίωσης της ύλης, από την άλλη πλευρά όμως και πολύ κουραστικές οι συνεχείς εξεταστικές διαδικασίες.

Μαρία Νεφέλη Λεύκιου

Απερίγραπτη χαρά και συγκίνηση νιώθει, όπως ανέφερε, η Μαρία Νεφέλη Λεύκιου, μαθήτρια του Λυκείου Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Λεμεσό, η οποία εξασφάλισε θέση στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Όπως σημείωσε, σκέφτεται εντούτοις να προτιμήσει την Ελλάδα για σπουδές.

Επεσήμανε ακόμη ότι η χρονιά ήταν δύσκολη για την ίδια, εξαιτίας και του γεγονότος ότι μετά από τραυματισμό της χρειάστηκε να προβεί σε μια δύσκολη εγχείρηση, αλλά με πίστη και υπομονή τα κατάφερε, ενώ υποστήριξε ότι η ενασχόλησή της με τον αθλητισμό ήταν ωφέλιμη για την ίδια, εφόσον συνήθισε να βρίσκεται υπό πίεση και να ακολουθεί ένα πρόγραμμα

Σώτια Παπαπέτρου

Έκπληξη, χαρά και ικανοποίηση εξέφρασε η μαθήτρια Σώτια Παπαπέτρου, η οποία φοιτούσε επίσης στο Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Λεμεσό και κατάφερε να εξασφαλίσει θέση στο τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Διεκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να κρατήσει την θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, σημειώνοντας ακόμη ότι ήταν μια ιδιαίτερα απαιτητική χρονιά, αφού «η διαδικασία των τετράμηνων εξετάσεων ήταν κάτι κουραστικό και πρωτόγνωρο, εντούτοις τα καταφέραμε».

Μάρκος Καλαβάς

Από πλευράς του ο Μάρκος Καλαβάς, μαθητής του Παγκυπρίου Γυμνασίου, ο οποίος πέρασε στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέφερε ότι νιώθει δικαιωμένος για τους κόπους του και ότι έβγαλε ασπροπρόσωπο τον εαυτό του. Επεσήμανε ότι η τελευταία σχολική χρονιά ήταν δύσκολη, εφόσον η δοκιμασία των παγκύπριων εξετάσεων δημιουργούσε από την αρχή το αίσθημα της πίεσης, ενώ ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί την θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, επεσήμανε ότι θα εξετάσει τις επιλογές του και θα αποφασίσει.

Κυριακή Μαουρή

Με τη σειρά της η Κυριακή Μαουρή, μαθήτρια του Λυκείου Αγίου Γεωργίου, η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει θέση στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, την οποία και θα αποδεχθεί, σχολίασε ότι δεν περίμενε να εξασφαλίσει ένα τόσο υψηλό βαθμό, εξέφρασε την χαρά της, ενώ υπογράμμισε ότι ήταν μια πολύ κουραστική χρονιά, με πολύ διάβασμα, αφού ήταν αρκετά δύσκολο το νέο σύστημα των τετραμήνων.

Ελευθερία Χριστοδούλου

Χαρούμενη και περήφανη, που κατάφερε να εξασφαλίσει θέση στην πρώτη της επιλογή, το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, δήλωσε ακολούθως η Ελευθερία Χριστοδούλου. Εντούτοις, όπως διευκρίνισε, θα προτιμήσει να σπουδάσει σε σχολή Αρχιτεκτονικής στο Παρίσι, όπου επίσης εξασφάλισε θέση. Υποστήριξε καταληκτικά ότι η σχολική χρονιά ήταν όπως όλες οι υπόλοιπες, με περισσότερο αγχωτικό το πρώτο τετράμηνο, εντούτοις εξέφρασε ανακούφιση που κατάφερε να ανταπεξέλθει.