Όταν έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας, τα κτήρια του 45ου Τάγματος Διαβιβάσεων στο Πάρκο Ακαδημίας, αφέθηκαν ξανά στο έλεος του χρόνου και αν συνεχιστεί η πολιτική της εγκατάλειψης είναι ζήτημα χρόνου πότε θα καταρρεύσουν. 

Πέραν της αδράνειας που παρατηρείται και παρά τη θέση του Τμήματος Πολεοδομίας το οποίο θεωρεί ότι τα κτήρια είναι αξιόλογα και πρέπει να διασωθούν, φαίνεται πως άρχισαν να γίνονται σκέψεις από κάποιους για κατεδάφιση μεγάλου τμήματός τους και διατήρησης μέρους αυτών για να θυμίζουν την παλιά χρήση τους.

Τα κτήρια τα οποία βρίσκονται στο «δάσος των λεπρών», όπως ήταν γνωστό από το γεγονός ότι εκεί κατέφευγαν οι λεπροί, κρίθηκαν αξιόλογα από το Τμήμα Πολεοδομίας αλλά και από το ΕΤΕΚ, αλλά η επιτροπή η οποία έχει συσταθεί προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και να υποβάλει εισηγήσεις για την τύχη τους, έχει να συνεδριάσει εδώ και περίπου έξι μήνες, όπως ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες προκρίνουν τη δημιουργία  πολυδύναμου κέντρου στο οποίο θα απασχολούνται ηλικιωμένοι αλλά και παιδιά, κάτι στο οποίο καταλήξαμε και επειδή το Τμήμα Δασών δεν ευνοεί άλλες χρήσεις, είπε ο κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος πρόσθεσε πως με το πολυδύναμο κέντρο συμφωνεί και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ανέφερε επίσης, πως η καθυστέρηση που παρατηρείται δεν βοηθά στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από τον δήμο, ο οποίος είχε στη διάθεση του €2 εκατ. «Δεν γνωρίζουμε καν πότε θα αρχίσει η ανάπλαση του χώρου», κατέληξε ο κ. Κωνσταντίνου.

Πάντως, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες του «Φ», η επιτροπή την οποίαν όρισε η Κυβέρνηση, επρόκειτο να συνεδριάσει στις 3 Ιουλίου 2021 (δηλαδή πριν από περίπου 13 μήνες) αλλά αναβλήθηκε επειδή συνέπεσε με το ξέσπασμα της μεγάλης πυρκαγιάς στον Αρακαπά. Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών υποστηρίζει από πλευράς του, ότι αυτό που εκκρεμεί είναι η θέση της Πολεοδομίας στη διαμόρφωση πολυδύναμου κέντρου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Λειτουργός του Τμήματος Δασών επικαλέστηκε το Τμήμα Δημοσίων Έργων το οποίο φέρεται να θεωρεί πως το κτήριο δεν μπορεί να αναστυλωθεί ως έχει και πρόσθεσε πως υπάρχει σκέψη ανακαίνισης τμήματος του συγκροτήματος, ως σημείο αναφοράς, αντί του συνόλου του και αν είναι απαραίτητο να κτιστεί και κάτι επιπρόσθετο.

Στο ίδιο πνεύμα και η προσέγγιση ότι δωμάτια του συγκροτήματος είναι μικρά και χαμηλοτάβανα οπόταν είναι δύσκολο ακόμη και να εγκατασταθεί σύστημα κλιματισμού ενώ δεν θα είναι και λειτουργικά, όπως μας ελέχθη.

Σύμφωνα με την ίδια προσέγγιση, στο χρόνο που μεσολάβησε έχουν αυξηθεί και οι τιμές των υλικών, οπόταν το κόστος θα αυξηθεί περαιτέρω, κάτι το οποίο  συνιστά ανασταλτικό παράγοντα. Από πλευράς της η Πολεοδομία θεωρεί πως το κόστος δεν διαφοροποιείται πολύ και πρέπει το κτήριο να ανακαινιστεί.

Υπενθυμίζεται, πως πολιτικός μηχανικός του ΕΤΕΚ εκπόνησε μελέτη με βάση την οποίαν η ανακαίνιση του κτηρίου, ως έχει, θα κοστίσει €4 εκατ. ενώ αν κατεδαφιστεί και κτιστεί ακριβώς το ίδιο, το κόστος θα ανέλθει στα €6 εκατ. αλλά θα είναι πιο ανθεκτικό και θα χρειάζεται λιγότερες συντηρήσεις.

Κάτι άλλο που απασχολεί το Τμήμα Δασών, αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» και τη χρήση των δασών τα οποία δεν είναι επιθυμητό να επηρεάζονται από κτήρια, χώρους στάθμευσης, δημιουργία οδικού δικτύου κ.λπ.

Βρίσκεται σε προχωρημένη φθορά

Όπως αναφέρεται στη μελέτη του πολιτικού μηχανικού, Μιχάλη Πίττα, η συνολική επιφάνεια του κτηρίου είναι 2.600τ.μ. και ο περιβάλλων χώρος άλλα 2.500τ.μ. 

Στα συμπεράσματα του μελετητή καταγράφονται και τα ακόλουθα:

► Το κτήριο έχει προχωρημένη φθορά και μειωμένη ποιότητα υλικών.

► Έχει κατασκευαστεί με προδιαγραφές που ίσχυαν πριν από 60 χρόνια και έχει εξαντλήσει σε σημαντικό βαθμό το προσδόκιμο της ηλικίας του.

► Έχει κατασκευαστεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες στέγασης φοιτητών της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, άρα για να μπορέσει να εξυπηρετήσει άλλες ανάγκες θα χρειαστεί να γίνουν ανάλογες μετατροπές – αναδιαρρυθμίσεις.

► Έχει υψηλό κόστος για επισκευή και αναβάθμιση, αλλά σε περίπτωση που αποφασιστεί κάτι τέτοιο, τότε φαίνεται, από τον προκαταρκτικό αυτόν έλεγχο, ότι είναι υλοποιήσιμο.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Να σωθούν έστω και με κόστος

Διά μέσου των δεκαετιών δεκάδες αξιόλογα κτήρια κατεδαφίστηκαν εν καιρώ νυκτός ώστε να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις. Το συγκεκριμένο συγκρότημα δεν είναι ο Παρθενώνας. Όμως, δεν μας έμειναν και πολλά αξιόλογα κτήρια ώστε να τα αφήνουμε να καταρρεύσουν από μόνα τους. Ειδικά στον χώρο που βρίσκεται θα μπορούσε να αποτελεί όαση στη ζούγκλα της πόλης που περιβάλλει το πάρκο. Εντάξει, έχει κόστος. Αλλά κάθε κοινωνία, πέραν του κόστους, οφείλει να λαμβάνει υπόψη και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Από την άλλη, δεν μιλάμε για τεράστιο κόστος το οποίο δεν μπορεί να διαχειριστεί το κράτος. Ναι, να πληρώσουμε για να έχουν οι επόμενες γενεές 2-3 σημεία στα οποία να μπορούν να αναπνεύσουν καθαρό αέρα.