Καταμετρούν τις κρατήσεις τους και τρέχουν όλες τις αναγκαίες τους διαδικασίες με στόχο να οργανώσουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν θέσει, τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά για τους νεοεισερχόμενους τους φοιτητές. Ο λόγος για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ, τα οποία ολοκλήρωσαν το μεγάλο όγκο των εκκρεμοτήτων τους κυρίως όσον αφορά τις αιτήσεις των φοιτητών που εξασφάλισαν θέσεις ενόψει του Σεπτέμβρη που θα αρχίσουν τα μαθήματα. Τώρα, θα αναμένουν την ανακοίνωση για τα ΑΑΕΙ Ελλάδας για να δουν και τις απώλειες φοιτητών που θα έχουν.

Όπως έγραψε και πριν από μερικές μέρες ο «Φ», το ενδιαφέρον των επιτυχόντων στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης, οι οποίοι εξασφάλισαν θέσεις στα δύο δημόσια πανεπιστήμια μέσω της πρώτης κατανομής ήταν ιδιαίτερα αυξημένο. Συγκεκριμένα, κυμάνθηκε μεταξύ 80% και 85%. 

Έχοντας πλέον ακριβή εικόνα για τους αριθμούς των φοιτητών που κράτησαν θέσεις, οι επικεφαλής της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας (ΥΣΦΜ) των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, δίνουν τα στοιχεία και αναφέρονται σε όλες τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Από πλευράς του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο προϊστάμενος της ΥΣΦΜ, Μενέλαος Μενελάου, ανέφερε ότι έχουν κρατηθεί συνολικά 1.469 θέσεις από νέους φοιτητές, αριθμός ο οποίος αγγίζει το 85% των θέσεων που έχει παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σύμφωνα με τον κ. Μενελάου το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο για τη διαδικασία της δεύτερης κατανομής καθώς έχουν υποβληθεί συνολικά 1.095 αιτήσεις. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις αυτές αφορούν τόσο υποψήφιους, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο πλαίσιο της πρώτης κατανομής, όσο και παιδιά τα οποία εξασφάλισαν μεν θέσεις ωστόσο επιθυμούν να τις βελτιώσουν, διεκδικώντας θέσεις σε άλλα Τμήματα και Σχολές, που είναι πιο ψηλά στις προτιμήσεις τους, όπως τις κατέταξαν στο μηχανογραφικό τους. 

Αναφορικά με τις αιτήσεις που δέχθηκε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για εξασφάλιση θέσης μέσω της κατηγορίας των Ειδικών Κριτηρίων, αυτές ανήλθαν στις 198. Η εγγραφή στα μαθήματα θα γίνει ηλεκτρονικά στις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ η έναρξη των μαθημάτων και κατ’ επέκταση της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, στις 5 Σεπτεμβρίου. 

Σε αντίθεση με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η έναρξη των μαθημάτων στο ΤΕΠΑΚ θα αρχίσει μία εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα, στις 12 Σεπτεμβρίου. Η εγγραφή των φοιτητών στα μαθήματα θα γίνεται ηλεκτρονικά και στο ΤΕΠΑΚ.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο προϊστάμενος της ΥΣΦΜ του ΤΕΠΑΚ, Βασίλης Πρωτοπαπάς, από τη διαδικασία κράτησης θέσης από τους υποψήφιους των Παγκύπριων Εξετάσεων, η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, προέκυψε ότι 80% των θέσεων έχουν κρατηθεί από τους κατόχους τους. Συγκεκριμένα, κράτηση θέσης έκαναν 846 νέοι φοιτητές από τους 1.060 επιτυχόντες. Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοπαπά, εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για τη διαδικασία της δεύτερης κατανομής και της εξασφάλισης θέσης μέσω της κατηγορίας των Ειδικών Κριτηρίων, ενώ στόχος του ακαδημαϊκού ιδρύματος είναι να ανακοινώσει τα αποτελέσματα για αυτές τις δύο διαδικασίες στο τέλος της άλλης εβδομάδας.