Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αστυνομική έρευνα για το Κέντρο στη Λάρνακα στο οποίο, σύμφωνα με καταγγελίες που δέχθηκε το υπουργείο Υγείας, χορηγούνταν «εναλλακτικές» θεραπείες σε ασθενείς που παρουσιάζουν σύνδρομο long-covid. 

Η υπόθεση κρίνεται ως πάρα πολύ σοβαρή καθώς όπως διαπίστωσαν μέχρι σήμερα οι Αρχές, στο συγκεκριμένο Κέντρο, το οποίο λειτουργούσε ως «Κέντρο ευεξίας» χορηγούνταν μεταξύ άλλων σε ασθενείς, εμβρυικά κύτταρα αλλά και αίμα ομφάλιου λώρου, χωρίς να διαθέτει, μεταξύ άλλων τις απαραίτητες άδειες. Σε ό,τι αφορά μάλιστα τα εμβρυικά κύτταρα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η Αρχιεπιθεωρήτρια κέντρων ιστών και κυττάρων Καρολίνα Στυλιανού, η χορήγηση τους απαγορεύεται τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, είπε, στο Κέντρο αυτό, «όπως φαίνεται σε κάποιους ασθενείς χορηγούσαν εμβρυικά κύτταρα και σε κάποιους άλλους ομφαλικό αίμα». 

Τα εν λόγω σκευάσματα, όπως είπε η κ. Στυλιανού, «εισάγονταν στην Κύπρο με παραστατικά για αίμα το οποίο προοριζόταν για σκοπούς έρευνας. Προφανώς για αυτό δεν τα σταματούσε κάποιος κατά την άφιξη τους, δεν έλεγε δηλαδή πουθενά ότι ήταν για ανθρώπινη χρήση που είναι κάτι το οποίο απαγορεύεται».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπ. Υγείας: Μειωμένα τα κρούσματα των τελευταίων δύο ημερών

Στο εν λόγω κέντρο, είπε η κ. Στυλιανού, «υπήρχε μόνιμα γιατρός οποίος και κατέχει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος από τον ΠΙΣ». Μέχρι τώρα, πρόσθεσε, «οι Αρχές έχουν στη διάθεση τους, τους φακέλους 11 ασθενών οι οποίοι και αξιολογούνται». Οι φάκελοι αφορούν μη Κύπριους που φέρονται να επισκέφθηκαν το ιατρικό κέντρο και να προέβησαν σε θεραπείες. Από τους 11 ασθενείς, οι τρεις φαίνεται να έλαβαν θεραπείες με ομφαλικό αίμα. Όπως είπε καταλήγοντας η κ. Στυλιανού, οι πρώτες καταγγελίες που αφορούσαν τους ασθενείς με long covid έγιναν από άτομο το οποίο ήρθε στην Κύπρο από το εξωτερικό και όταν είδε ότι δεν είχε αποτέλεσμα η θεραπεία στην οποία είχε υποβληθεί καταβάλλοντας μερικές χιλιάδες ευρώ, αποτάθηκε στις Αρχές.

Η χρήση ανθρώπινων κυττάρων και ιστών γίνεται για ερευνητικούς σκοπούς κατόπιν αδειοδότησης ανέφερε από πλευράς του σε δηλώσεις του o καθηγητής γενετικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Δέλτας, εξηγώντας πως «σε γενικότερο πλαίσιο, οι έρευνες διεξάγονται κατόπιν έρευνας της αρχής βιοηθικής». Τόνισε παράλληλα πως «οποιαδήποτε θεραπεία θα πρέπει να είναι εγκεκριμένη».

Την τελική έκθεση της Αστυνομίας αναμένει με τη σειρά του ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα. Ερωτηθείς χθες σχετικά, ο υπουργός Υγείας είπε ότι αναμένει τα νεότερα από τις έρευνες της Αστυνομίας προτού τοποθετηθεί αναλόγως, λέγοντας ότι πρέπει πρώτα να εξακριβωθεί το κατά πόσον «προκύπτουν παράνομες δραστηριότητες που αγγίζουν τόσο το Κέντρο, όσο και γιατρούς που απασχολούνται σε αυτό». Σε ερώτηση αν υπάρχουν άλλες παρόμοιες καταγγελίες ενώπιον του, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως «δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη καταγγελία».

Σε ό,τι αφορά την Αστυνομία, ο εκπρόσωπος Τύπου Χρίστος Ανδρέου ανέφερε ότι «πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη υπόθεση για την οποία σίγουρα θα χρειαστεί η συνδρομή εμπειρογνωμόνων. «Είναι δύσκολη περίπτωση και θα χρειαστεί χρόνος για να εξασφαλίσουμε τη μαρτυρία που χρειάζεται για οποιαδήποτε αδικήματα πιθανόν να προκύπτουν», είπε ο κ. Ανδρέου και πρόσθεσε ότι «γίνεται αξιολόγηση του υλικού που έχει μαζευτεί και η διερεύνηση βρίσκεται σε εξέλιξη». Μέχρι στιγμής, «από το Κέντρο έχουν ληφθεί και εξετάζονται διάφορα τεκμήρια αλλά και έγγραφα», τα οποία βρίσκονται υπό το μικροσκόπιο των ανακριτών.