«Διαπιστώνω προσωπικά ότι τα άτομα τρίτης ηλικίας που αντιστέκονται και μπαίνουν σε σχέσεις και ερωτεύονται, κρατιούνται πιο ενεργοί και δυνατοί, είναι πιο χαρούμενοι και έχουν καλύτερη ψυχική υγεία από άλλους που είναι καταπιεσμένοι και εγκλωβισμένοι στον στερεότυπο ρόλο της ανημπόριας», μου είπε η ψυχολόγος Κυριακή Σαρρή πρώτη λειτουργός στο Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου.

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο για μια ενεργή σεξουαλική ζωή. Ειδικότερα, Ολλανδοί ερευνητές στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Altrecht σχολίασαν ότι «δεν πρέπει να υποθέτουμε πως το σεξ είναι μόνο για τις νεαρές ηλικίες, αφού στην πραγματικότητα πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να έχουν σεξουαλικά συναισθήματα κατά τη διαδικασία της γήρανσης».

Σε σχέση με το ζήτημα αυτό, η υπεύθυνη του Κέντρου Μνήμης και Δημιουργικής Έκφρασης του Παρατηρητήριου Τρίτης Ηλικίας Γιαννούλα Αντωνίου, μου αποκάλυψε ότι «δύο ηλικιωμένοι που γνωρίστηκαν σε επαρχιακό οίκο ευγηρίας της Λεμεσού, συνδέθηκαν ερωτικά, (εκείνος ήταν χήρος και εκείνη δεν είχε παντρευτεί ποτέ) και έζησαν μια πολύ όμορφη περίοδο της ζωής τους. Ο έρωτάς τους ήταν πλατωνικός, δεν υπήρχε σεξουαλική επαφή, αλλά η σχέση τους αυτή, τους έκανε πραγματικά ευτυχισμένους. Να σας πω χαρακτηριστικά, ότι και οι δύο φορούσαν πάνα για την ακράτεια ούρων, αλλά σταμάτησαν να φορούν πάνα, μετά που έκαναν σχέση μεταξύ τους! Αυτό είναι ενδεικτικό για το καλό που κάνει ο έρωτας σε οποιαδήποτε ηλικία»…

Η Γιαννούλα Αντωνίου μίλησε και για μια άλλη περίπτωση σχέσης ερωτευμένων ηλικιωμένων, που τέλειωσε όμως με τραγικό τρόπο, πριν 8 περίπου χρόνια. Ανέφερε ότι «είχαν δεσμό, πριν παντρευτούν, πριν πολλά χρόνια, αλλά οι γονείς τους δεν τους είχαν επιτρέψει να παντρευτούν και τους πάντρεψαν με άλλους συντρόφους. Συνέχισαν όμως να έχουν εξωσυζυγική σχέση. Όταν πέθαναν οι σύντροφοι τους, εκείνος εισήχθη σε οίκο ευγηρίας και εκείνη έμεινε στο σπίτι της. Ήθελαν να παντρευτούν, αλλά τα παιδιά εκείνου δεν τους το επέτρεψαν. Ο άνδρας ουσιαστικά αυτοκτόνησε, αρνούμενος το φαγητό για πολύ καιρό, γιατί τον εμπόδισαν να έχει μια καλή σχέση…».