Το καμπανάκι του τελευταίου γύρου μιας μακράς προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές έχει ήδη σημάνει. Ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί τη δεύτερη και τελευταία φάση της μάχης πριν το άνοιγμα της κάλπης τον ερχόμενο Φεβρουάριο, με τα επιτελεία και τους υποψήφιους να κάνουν πλέον έναν αγώνα δρόμου για διατήρηση των κεκτημένων από τη μια και ανατροπής των δεδομένων από την άλλη. Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των προσπαθειών, η πεποίθηση ότι η περίοδος αυτή είναι παραδοσιακά η εποχή που αυξάνεται το πολιτικό ενδιαφέρον των πολιτών. Ως εκ τούτου, η προσπάθεια όλων επικεντρώνεται σε αυτό τον άξονα με κινήσεις και ενέργειες που στοχεύουν σε διάφορα επίπεδα. Αυτό το οποίο καταγράφεται σε πρώτο στάδιο είναι:

>>    η ενίσχυση των ομάδων των επιτελείων με νέα πρόσωπα

>>     εφαρμογή νέων στρατηγικών επικοινωνίας

>>     παράθεση και αντιπαραβολή πολιτικών θέσεων

>>     πόλωση και στόχευση στη συσπείρωση

Την ίδια ώρα γίνεται και μία πρώτη αποτίμηση και ανάγνωση των δεδομένων ως αποτέλεσμα της πρώτης φάσης της προεκλογικής που προηγήθηκε μέχρι και τους καλοκαιρινούς μήνες, εντοπίζοντας τυχόν αδυναμίες αλλά και «ατού» πάνω στα οποία θέλουν να «παίξουν», ποντάροντας σε μία τελική αντεπίθεση προς το εκλογικό σώμα.

 Στη μάχη ο Πέτρος Δημητρίου

Αρχής γενόμενης από το στρατόπεδο της Πινδάρου, αυτό που ξεχωρίζει είναι η ανάθεση ρόλου-«κλειδί» στην προεκλογική του υφυπουργού παρά τω Προέδρω Πέτρου Δημητρίου. Ο στενός συνεργάτης του Προέδρου Αναστασιάδη, φέρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Πινδάρου και Προεδρικού στην προεκλογική εκστρατεία. Παράλληλα, ο Πέτρος Δημητρίου θα έχει την ευθύνη συντονισμού των παράλληλων επιτελείων των «Υποστηρικτών και Φίλων της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου». Τα επιτελεία αυτά, λειτουργούν εκτός Πινδάρου σε κάθε επαρχία και απευθύνονται στην ευρύτερη κοινωνία, πέραν από το κομματικό πλαίσιο του ΔΗΣΥ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επικεφαλής για τη Λευκωσία του επιτελείου «Φίλων και υποστηρικτών» θα είναι ο επιχειρηματίας Γιάννος Πανταζής, ενώ για το επιτελείο της Λεμεσού ο δικηγόρος Ανδρέας Μαραγκός. Το εναρκτήριο λάκτισμα αυτής της προσπάθειας συντονισμού των παράλληλων επιτελείων των υποστηρικτών και φίλων, με το κόμμα, θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη με τη διοργάνωση της μεγάλης επαρχιακής συγκέντρωσης Λευκωσίας στις 7μ.μ. στο ξενοδοχείο Hilton. Θα ακολουθήσει η επαρχιακή συγκέντρωση της Λεμεσού στις 20 του μήνα. Με τις δύο αυτές μεγάλες συγκεντρώσεις, στον ΔΗΣΥ στοχεύουν σε μία δυναμική έναρξη της τελικής αντεπίθεσης.

Σε οργανωτικό επίπεδο επίσης, όπως πληροφορούμαστε, τα στελέχη του κόμματος ξεκινούν εξορμήσεις προς όλες τις τοπικές κομματικές οργανώσεις σε ολόκληρη την Κύπρο, προκειμένου να δουν τον συναγερμικό κόσμο και να καταγράψουν θέσεις και αντιδράσεις. Στόχος είναι η επικοινωνία με τη βάση του κόμματος για περιορισμό των διαρροών και αύξηση της συσπείρωσης που είναι και ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που έχουν να κερδίσουν στην Πινδάρου, γνωρίζοντας πως όσο μεγαλύτερη συσπείρωση επιτευχθεί, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσοστό επιτυχίας της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου. Στα κομματικά γραφεία του ΔΗΣΥ, αναλώνουν αρκετό χρόνο στην ανάγνωση των δεδομένων των μέχρι τώρα μετρήσεων. Αναγνωρίζουν ότι ακόμα υπάρχει πάρα πολύ δρόμος που πρέπει να καλυφθεί, εστιάζουν όμως στην καταγραφή απωλειών από πλευράς Νίκου Χριστοδουλίδη και στη δυναμική που αρχίζει να καταγράφει η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. Όπως σημειώνουν, η υποψηφιότητα του τέως ΥΠΕΞ ξεκίνησε με ποσοστά πέραν του 40% και του Αβέρωφ με κάτω του 10%, ενώ σήμερα ο μεν πρώτος είναι λίγο πάνω από 30% και ο δεύτερος λίγο κάτω από 20%. Στην ανάγνωση που κάνουν, θεωρούν ότι αυτό είναι ισχυρή ένδειξη ότι υπάρχει τάση ανατροπής των δεδομένων το τελευταίο διάστημα. 

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ποντάρει στο επόμενο διάστημα στην ανάδειξη της πολιτικής του πρότασης, την οποία ετοίμασε και πρώτος σε σχέση με τους άλλους δύο κύριους ανθυποψηφίους του. Τόσο μέσα από τα debates όσο και μέσα από ανακοινώσεις και δηλώσεις, ο ίδιος ο υποψήφιος και το επιτελείο του θα θέλουν να αναδείξουν ένα συγκεκριμένο διακύβευμα για τις εκλογές, ότι για τις δύσκολες μέρες που έρχονται η Κύπρος χρειάζεται μια πρόταση διακυβέρνησης δοκιμασμένη, με εμπειρίες και γνώσεις διαχείρισης κρίσεων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

 Στήνονται ομάδες στήριξης

Στο επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη η πρώτη αποτίμηση της μέχρι τώρα προεκλογικής εκστρατείας έδειξε ότι η καλοκαιρινή περιοδεία του υποψηφίου σε πόλεις και κοινότητες έφερε θετικό αποτελέσματα. Το πρώτο ζητούμενο ήταν και είναι να μάθει ο κόσμος της Αριστεράς και ευρύτερα οι πολίτες τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Τη σταδιοδρομία του και τις δράσεις του ως διπλωμάτης. Σε αυτό το πλαίσιο ετοιμάστηκε και δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και το πρώτο φιλμάκι του υποψηφίου, στο οποίο ουσιαστικά γίνεται μία καταγραφή της πορείας του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Στο φιλμάκι, μικρής χρονικής διάρκειας, παρουσιάζονται φωτογραφίες από την πορεία του ως διπλωμάτης και την παρουσία του σε σημαντικές στιγμές δίπλα από Προέδρους της Δημοκρατίας, από τον Γλαύκο Κληρίδη, τον Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Δημήτρη Χριστόφια, ενώ αποφεύγεται η παρουσίασή του μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη.

«Για 35 χρόνια, υπηρέτησα τον τόπο μας τόσο στην Κύπρο όσο και από θέσεις στο εξωτερικό, με αίσθηση χρέους, για την υπεράσπιση και προαγωγή των συμφερόντων και των θέσεων της χώρας μας και για τη δίκαιη και ειρηνική λύση στο μεγάλο πρόβλημα της πατρίδας μας, το Κυπριακό.

Με την ίδια αίσθηση χρέους, με απόλυτο σεβασμό προς τους θεσμούς και τους ανθρώπους, διεκδικώ την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώνοντας την ετοιμότητά μου να υπηρετήσω ξανά τη χώρα μας», αναφέρει μεταξύ άλλων στο γραπτό κείμενο που συνόδευσε το βίντεο. Στο φιλμάκι ο υποψήφιος παρουσιάζεται να απευθύνεται προς τους πολίτες, έχοντας πίσω του το λογότυπο και το χρώμα της προεκλογικής του, το οποίο είναι το «τιρκουάζ». Ένα χρώμα που αποτελεί μίξη ουσιαστικά του πράσινου με το γαλάζιο, ως μια υποψηφιότητα που απευθύνεται προς όλη την κοινωνία. 

Σε πολιτικό επίπεδο, συνεχίζονται οι επαφές και δράσεις του υποψηφίου ανά τομέα. Μετά τη συγκέντρωση της Παρασκευής για το Περιβάλλον και την πράσινη διακυβέρνηση, ο υποψήφιος ξεκινά κύκλο επαφών με φορείς και κοινωνικά σύνολα που ασχολούνται με θέματα του τομέα Υγείας, ενώ θα ακολουθήσει ο τομέας του Πολιτισμού και της έμφυλης ισότητας. Αρχές Οκτωβρίου αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί και το πρώτο περίγραμμα θέσεων του υποψηφίου. Παράλληλα, προγραμματίζονται και μία σειρά συγκεντρώσεων σε όλη την Κύπρο με διπλό στόχο: Τη γνωριμία του κόσμου με τον υποψήφιο αλλά παράλληλα και τη γνωστοποίηση των θέσεων του πολιτικού προγράμματος του Ανδρέα Μαυρογιάννη. 

Στο οργανωτικό κομμάτι το τελευταίο διάστημα επικρατεί πυρετός διεργασιών για το στήσιμο των ομάδων στήριξης του υποψηφίου, οι οποίες θα λειτουργούν σε παράλληλο επίπεδο με το επιτελείο και οι οποίες θα αντιπροσωπεύουν την ευρύτερη κοινωνία στην οποία απευθύνεται η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Όλα αυτά βέβαια, σε συντονισμό και με το ΑΚΕΛ, με την Εζεκία Παπαϊωάννου να έχει κυρίως τον ρόλο επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους του κόμματος, στοχεύοντας στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη συσπείρωση.

 Εξαγγέλλει πρόγραμμα

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι έτοιμος τις αμέσως επόμενες μέρες να ανακοινώσει τις προγραμματικές του θέσεις, οι οποίες ετοιμάζονται μετά τις επαφές που πραγματοποίησε όλο αυτό το διάστημα με περιοδεία σε όλη την Κύπρο. Η εκστρατεία αυτή θα συνεχίσει και το επόμενο χρονικό διάστημα σε όλες τις επαρχίες, αφού ο επόμενος στόχος είναι ο υποψήφιος να επικοινωνήσει το πρόγραμμα θέσεων του με την κοινωνία των πολιτών. Αυτό αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων ημερών, θέλοντας να δώσει παράλληλα και απάντηση προς όσους τον κατηγορούν για έλλειψη πολιτικών θέσεων. Ταυτόχρονα, όμως, με την ανακοίνωση των προγραμματικών θέσεων τον Σεπτέμβριο, χρονικό σημείο στο οποίο είχε γίνει αναφορά από μέρους του επιτελείου, δείχνει και μία συνέπεια στον λόγο του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σε οργανωτικό επίπεδο, έχει ξεκινήσει από την Πέμπτη εκστρατεία εγγραφής νέων ψηφοφόρων. Ένα κάλεσμα που απευθύνεται κυρίως προς τους νέους και αποστασιοποιημένους από την πολιτική, για να αποκτήσουν λόγο μέσα από την ψήφο τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρεται, η υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση και αποδοχή από αυτές τις ομάδες πολιτών, κάτι που ο υποψήφιος και η ομάδα του θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν με συμμετοχή στην κάλπη. Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται και η ομάδα των ατόμων επικοινωνίας του Νίκου Χριστοδουλίδη οι οποίοι θα τον εκπροσωπούν στις διάφορες πολιτικές συζητήσεις, τα ονόματα των οποίων προς το παρόν κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό. Την Παρασκευή το απόγευμα την ένταξή του στο επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη ανακοίνωσε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιόρτσιος με ανάρτησή του στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια ώρα, αποτιμούν με ικανοποίηση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα τόσο της προεκλογικής όσο και των μέχρι στιγμής μετρήσεων, είτε που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είτε που έχουν οι ίδιοι. Αυτό το οποίο εκτιμούν είναι ότι έχει εδραιωθεί μία σημαντική διαφορά υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη με στήριξη από όλα τα ιδεολογικοπολιτικά και κοινωνικά στρώματα, η οποία δύσκολα ανατρέπεται. Παράλληλα όμως, το μήνυμα και του ίδιου του υποψήφιου και των στενών συνεργατών του προς την ομάδα του είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά, «σεμνά και ταπεινά» μέχρι το τέλος της προεκλογικής.