Εκτός από τα διαδικαστικά ζητήματα που προκύπτουν στην έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς, επί τάπητος τίθενται και συγκεκριμένοι στόχοι καθώς και παράμετροι πάνω στις οποίες πρέπει να βαδίσουν τα σχολεία για να έχουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα ζητήματα αυτά αναφέρονται και στις εγκυκλίους που αποστέλλονται στις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων από το υπουργείο Παιδείας, σε συνδυασμό και με τις οδηγίες λειτουργίας. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέτος έχει η Δημοτική Εκπαίδευση, με τον κ. Στυλιανίδη να σημειώνει ότι στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2022-2023, θα γίνουν οι προκαταρκτικές ενέργειες για την έναρξη της υλοποίησης της Α’ φάσης της επέκτασης της δωρεάν υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μια προτεραιότητα που σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για τα παιδιά προδημοτικής ηλικίας. Κι αυτό με σταδιακό στόχο την ηλικία των τεσσάρων ετών στην Προδημοτική. 

Επιπρόσθετα, ο αρμόδιος διευθυντής έκανε λόγο και για μια σειρά  αναπτυξιακών πολιτικών και δράσεων στη Δημοτική Εκπαίδευση που εστιάζονται στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά. Αναλυτικότερα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι στη φετινή σχολική χρονιά σχεδιάστηκε η επέκταση του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ΔΡΑΣΕ+ από 92 σε 109 Δημοτικά σχολεία και από 52 σε 65 νηπιαγωγεία, με έμφαση στις δράσεις κοινωνικής ενσωμάτωσης και μείωσης της σχολικής αποτυχίας. «Με σωστή ανακατανομή των πόρων, ο χρόνος που διατίθεται στις σχολικές μονάδες για ενισχυτική διδασκαλία των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία ενισχύεται για τα σχολεία ενταγμένα στο πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ+ και στα υπόλοιπα σχολεία», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η σχολική χρονιά 2022–23 είναι ήδη εδώ

Εστίασε ακόμη στο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας σε σχολεία που παρουσιάζουν διαχρονικά αυξημένα ποσοστά παιδιών με ρίσκο αλφαβητισμού, λέγοντας ότι αυτό συνεχίζεται και επεκτείνεται, μετά την επιτυχή εφαρμογή του σε 38 σχολεία την περσινή χρονιά, με τον συνολικό αριθμό των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να ανέρχεται στις 50.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος, σύμφωνα με τον Μάριο Στυλιανίδη, αποτελεί η ομαλή μετάβαση των παιδιών από την Προδημοτική στο Δημοτικό σχολείο και από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, στη βάση του αναθεωρημένου υλικού και των οδηγιών που αξιοποιούνται από τα σχολεία.

Επίσης, τόνισε ότι στην Ειδική Εκπαίδευση, ξεχωρίζει η συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση σε ανθρώπινο προσωπικό του πιλοτικού προγράμματος για αξιολόγηση-επαναξιολόγηση των αναγκών παιδιών με ειδικές ανάγκες. Επιπλέον, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, με στόχο τη συστηματική επιμόρφωση και ενδυνάμωση/στήριξη των εκπαιδευτικών ετοιμάστηκε σε ηλεκτρονική μορφή ο «Οδηγός Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας: Τι, Γιατί και Πώς;», ένα πλούσιο και επιστημονικά έγκυρο, επιμορφωτικό υλικό, με θέμα τη διαφοροποίηση της διδασκαλίας, το οποίο καλούνται οι εκπαιδευτικοί να αξιοποιήσουν στην καθημερινή διδακτική τους πρακτική.

Πέραν όμως από αυτά, ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί έντονα τόσο τη Δημοτική, όσο και τη Μέση Εκπαίδευση είναι αυτό της σχολικής βίας και της παραβατικότητας. Θέμα, στο οποίο εστίασαν οι διευθυντές δίνοντας την προσέγγιση του υπουργείου Παιδείας επ’ αυτού. 

Σύμφωνα με τον κ. Λούη, το Υπουργείο προωθεί την προσέγγιση της μηδενικής ανοχής ενάντια στη βία, την παραβατικότητα και τον εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον, μέσα από μία ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει εφαρμογή νομοθεσιών, στρατηγικών, πρωτοκόλλων, σχεδίων δράσης, καθώς και με τη δημιουργία συνεργειών με αρμόδιους φορείς.

«Οι διάφορες σχετικές Συμβάσεις, όπως για παράδειγμα η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η Σύμβαση Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία του παιδιού από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση, οι Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, συναποτελούν το πλαίσιο, δίνοντας κατευθυντήριες γραμμές στο υπουργείο Παιδείας για χάραξη σχετικής πολιτικής», είπε σχετικά ο κ. Λούης σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.