Σε έξαρση βρίσκεται μια άλλη απάτη που αφορά στη δήθεν διπλή πληρωμή ενός λογαριασμού.

Σύμφωνα με τον  με τον υπεύθυνο του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ανδρέα Αναστασιάδη πρόσφατα έγιναν αρκετές αναφορές από πολίτες, σχετικά με διαδικτυακή απάτη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, e- mail, όπου επιτήδειοι αποστέλλουν παραπλανητικά μηνύματα (e-mail) με θέμα «Ο λογαριασμός σας έχει πληρωθεί δύο φορές x2» και ενημερώνουν ψευδώς ότι ο λογαριασμός του παραλήπτη έχει εκ λάθους πληρωθεί δύο φορές, προσφέροντας ένα σύνδεσμο (link) για επιστροφή του χρηματικού ποσού. Με το άνοιγμα του εν λόγω συνδέσμου, εμφανίζεται μια πλαστή ιστοσελίδα (με λογότυπα κυπριακών παρόχων τηλεφωνίας / διαδικτύου) που έχει ως σκοπό την τοποθέτηση και υποκλοπή των κωδικών πρόσβασης του λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) του παραλήπτη. Ακολούθως εμφανίζεται άλλη πλαστή ιστοσελίδα για τοποθέτηση των στοιχείων της τραπεζικής κάρτας (χρεωστικής /πιστωτικής) υποτίθεται για επιστροφή του χρηματικού ποσού, ενώ στην πραγματικότητα έχει ως σκοπό την υποκλοπή των στοιχείων αυτών.  

Της «μόδας» λόγω καλοκαιριού και διακοπών είναι και οι διαδικτυακές απάτες που αφορούν κρατήσεις ενοικιάσεως οικιών (Villas) και άλλων τουριστικών καταλυμάτων. Συγκεκριμένα, οι επιτήδειοι προβαίνουν σε πλαστές αγγελίες ενοικιάσεων διαφόρων τουριστικών οικιών (κυρίως Villas) τις οποίες δημοσιεύουν σε διάφορες σχετικές ιστοσελίδες. Οι αγγελίες συνοδεύονται και από σχετικές φωτογραφίες. Ακολούθως όταν ο ενδιαφερόμενος επικοινωνήσει με τον υποτιθέμενο ενοικιαστή, διευθετείται συνάντηση για επιθεώρηση της οικίας. Οι επιτήδειοι δεν προσέρχονται στη συνάντηση στον χώρο όπου βρίσκεται η οικία, προφασιζόμενοι διάφορες δικαιολογίες. Στη συνέχεια ζητούν από τους ενδιαφερόμενους (υποψήφια θύματα) όπως, αφού επιθεώρησαν εξωτερικά την προς ενοικίαση οικία και εάν τους άρεσε, να προχωρήσουν με την κράτηση της οικίας, προβαίνοντας με έμβασμα χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό που τους παραχωρείται. Τα θύματα κατά την ημερομηνία όπου συμφωνήθηκε η κράτηση, διαπιστώνουν ότι πρόκειται για απάτη αφού καμία κράτηση δεν υπάρχει και η οικία δεν σχετίζεται με τον υποτιθέμενο ιδιοκτήτη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κάνουν πάρτι οι απατεώνες στο διαδίκτυο – Αύξηση 20%

Τέλος, όπως διαπιστώνει ο κ. Αναστασιάδης, πολλοί συμπατριώτες μας έπεσαν θύματα υποκλοπής κωδικών πρόσβασης σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και ιδιαίτερα στο Instagram.

Συγκεκριμένα, διάφοροι χρήστες λαμβάνουν μήνυμα από γνωστό τους πρόσωπο στο Instagram ή/και Messenger, ο οποίος τους ενημερώνει ότι θα λάβουν έναν κωδικό εκ μέρους του και ακολούθως να τον αποκαλύψουν στο πρόσωπο αυτό. Στην ουσία ο κωδικός αυτός αφορά τον λογαριασμό του ίδιου του παραλήπτη και όχι του αποστολέα του μηνύματος, ο οποίος χρησιμοποιεί ήδη παραβιασμένο λογαριασμό άλλου ανυποψίαστου θύματος. Με τη μέθοδο αυτή κερδίζουν την εμπιστοσύνη του παραλήπτη με αποτέλεσμα να παραβιάζεται και ο δικός του λογαριασμός. Στη συνέχεια οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν τους παραβιασμένους λογαριασμούς παροτρύνοντας τους διαδικτυακούς του φίλους, να επενδύσουν σε διάφορα κρυπτονομίσματα (Bitcoin κ.τ.λ.). Τα μηνύματα αυτά είναι κακόβουλα και έχουν ως σκοπό το οικονομικό όφελος καθώς και να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό του ίδιου του παραλήπτη. Με αυτή τη μέθοδο, οι επιτήδειοι επιτυγχάνουν πρόσβαση σε διάφορους λογαριασμούς χρηστών, τους οποίους ακολούθως χρησιμοποιούν για να ξεγελάσουν άλλους ανυποψίαστους χρήστες.