Όπως αναμενόταν και όπως έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις η Λιζ Τρας εξελέγη νέα αρχηγός των Συντηρητικών, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και την πρωθυπουργία της Βρετανίας. Μετά την ταραχώδη θητεία του Μπόρις Τζόνσον, που σημαδεύτηκε από δεκάδες σκάνδαλα και ατασθαλίες, η χώρα αναζητά ηρεμία και το κυριότερο σταθερότητα, ενόψει και των τεράστιων προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν. 

Για αυτό και η νέα πρωθυπουργός δεν θα έχει περίοδο χάριτος. «Η Λιζ Τρας μπορεί να απολαύσει τις πρώτες 48 ώρες. Μπορεί να είναι και οι καλύτερες της πρωθυπουργίας της», έγραψαν χαρακτηριστικά οι «Financial Times» έχοντας υπόψη τα πολλά προβλήματα που θα βρει μπροστά της. Η εικόνα της οικονομίας προκαλεί τρόμο, αφού όλες οι προβλέψεις δείχνουν μια μακρά και βαθιά ύφεση. Οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και η άνοδος του πληθωρισμού προκαλούν απόγνωση και σπρώχνουν προς τη φτώχεια χιλιάδες ανθρώπους. Όλα αυτά είναι λογικό να προκαλούν αναταράξεις, οι οποίες είναι πιθανόν ότι θα πολλαπλασιαστούν τους επόμενους μήνες. 

Λαμβάνοντας υπόψη και το παγκόσμιο σκηνικό οι επιλογές που έχει μπροστά της η νέα πρωθυπουργός δεν είναι πολλές και τα χέρια της σε μεγάλο βαθμό είναι δεμένα. Το μεγάλο πακέτο ανακούφισης που υποσχέθηκε και οι γενναίες φοροελαφρύνσεις μπορεί να ανακουφίσουν τους πολίτες, ωστόσο κρύβουν μεγαλύτερους κινδύνους. Αφενός πρόκειται για μια προσωρινή λύση που δεν οδηγεί σε ρυθμούς ανάπτυξης και αφετέρου καθώς λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν, η βρετανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δανειστεί, αυξάνοντας και άλλο το υπέρογκο χρέος της χώρας, για να τα βγάλει πέρα. 

Επιπλέον, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που θα βρει μπροστά της η νέα πρωθυπουργός είναι το γεγονός πως δεν έχει ψηφιστεί απευθείας από τον λαό. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών των Τόρις που την εξέλεξαν υπολογίζεται σε περίπου 160,000 αντιπροσωπεύοντας ποσοστό περίπου γύρω στο 0,3% των 67 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στη Βρετανία. Στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για ηλικιωμένους, λευκούς άντρες. Μπορεί να στηριχθεί σε αυτούς για να ολοκληρώσει τη θητεία της; Δύσκολο πόσο μάλλον σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία. H Λιζ Τρας ακροβατεί σε ένα σχοινί που είναι έτοιμο να κοπεί, καθώς δεν έχει ούτε και τη συνολική αποδοχή του κόμματός της. Άλλωστε, οι Συντηρητικοί δεν φημίζονται για την ανεκτικότητά τους, κάθε άλλο μάλιστα. Όλο και κάποιο άλλο φιλόδοξο στέλεχος θα βρεθεί να της τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια.