Δεν έφθανε η ενεργειακή ακρίβεια, ήρθε να προστεθεί και η αύξηση των επιτοκίων και στη μέση εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες, που προσπαθούν να δούνε πώς θα τα βγάλουν πέρα. Από τον Φεβρουάριο του 2022 που έγινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχουμε δει κινήσεις ή αποφάσεις από την Ευρώπη που να συνηγορούν ότι θα βγούμε από τα αδιέξοδα ή ότι υπάρχει φως στο τούνελ. Το αντίθετο συμβαίνει και η οικονομική καθημερινότητα των πολιτών χειροτερεύει. Τα οικονομικά προβλήματα γίνονται τεράστια, η ενεργειακή ακρίβεια παραμένει ανίκητη και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, αλλά κανείς δεν μιλάει πλέον για αυτό το γεγονός. Ουσιαστικά, η ποιότητα της ζωής μας έχει χειροτερέψει από την ακρίβεια. Tον χειμώνα θα σκεφτόμαστε αν θα πρέπει να ζεσταθούμε, προτιμώντας κάποιοι να μένουν σε παγωμένα σπίτια, παρά να πληρώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρισμού. 

Η αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα, ενώ είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να σταματήσει τον πληθωρισμό. Και αυτό γιατί τα όποια οφέλη στο μέτωπο του πληθωρισμού πιθανότατα θα εξανεμιστούν από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, παρά τα μέτρα που λαμβάνονται σε επίπεδο εθνικών κυβερνήσεων. Ακόμη και οι τιμές στα προϊόντα που έχουν αυξηθεί δύσκολα κατεβαίνουν, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Κάθε εβδομάδα μια επίσκεψη σε μια υπεραγορά κρύβει και μια δυσάρεστη έκπληξη. 

Η διαφωνία ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς της Ευρωζώνης, που υποστήριζαν τη μεγάλη αύξηση (κατά 0,75 της μονάδας) και εκείνους που τάχθηκαν υπέρ της μικρής αύξησης (κατά μισή μονάδα), μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ, είναι περισσότερο για τα προσχήματα. Και τούτο διότι στην πραγματικότητα η ΕΚΤ έχει πιαστεί στον ύπνο, καθώς υποτίμησε το μέγεθος και τη διάρκεια του πληθωριστικού φαινομένου, χαρακτηρίζοντάς το παροδικό, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει τις παρεμβάσεις και να βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα που έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Σε μια περίοδο που οι προβλέψεις των αναλυτών μιλούν για άνοδο των επιτοκίων μέχρι τον Μάρτιο του 2023, φαίνεται ότι η κατάσταση στο μέτωπο του πληθωρισμού είναι δύσκολη και τροφοδοτείται από το ενεργειακό κόστος, που επίσης υποτίμησε εν τη σοφία της η Ευρώπη, με τις αποφάσεις που λάμβανε, τιμωρώντας τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Και όπως χαρακτηριστικά έγραψε συνάδελφος στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» (Μιχάλης Ψύλος), «ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έλεγε δεν μπορείς να λογικεύσεις μια τίγρη όταν το κεφάλι σου είναι στο στόμα της. Αν η Ευρώπη αναζητούσε μπελάδες και πονοκεφάλους , «επιτέλους» τους βρήκε. Ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται με το «κεφάλι στο στόμα της …αρκούδας», για να παραφράσουμε τη ρήση του Πατέρα της Νίκης και φυσικά δεν μπορεί να «λογικεύσει» το Κρεμλίνο. Όσο και αν η ΕΕ αναζητεί εναγωνίως ενεργειακές λύσεις, αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες δυσκολίες στο μέτωπο του φυσικού αερίου. Αλλά μην ανησυχούμε , θα φροντίσει ο… Ζελένσκι».

Σαφώς αναφέρει το δημοσίευμα «η Δύση έχει οντολογικά δίκιο και η Ρωσία λάθος. Μόνο που η Ρωσία φαίνεται πώς είχε φροντίσει να προετοιμαστεί για τον οικονομικό πόλεμο, αλλά οι ηγέτες μας στην ΕΕ απολάμβαναν μήνες τώρα τον ύπνο του δικαίου! Η Ευρώπη, πριν ξεκινήσει μια περιπέτεια της οποίας μόλις τώρα βλέπουμε τον πιθανό επίλογο, δεν σκέφτηκε καν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ -που μας έσπρωχναν στον πόλεμο-λειτουργούσαν σε κατάσταση μετωπικής επίθεσης κατά της Μόσχας, γιατί ήταν ανεξάρτητες σε ενεργειακό επίπεδο, χάρη στο σχιστολιθικό τους αέριο και πετρέλαιο. Αλλά η Ευρώπη δεν είναι. Είτε μας αρέσει είτε όχι, εξαρτόμαστε  ενεργειακά πλήρως από τη Ρωσία». 

Το γεγονός, καταλήγει το δημοσίευμα, «ότι η Γερμανία βγάζει ένα πακέτο βοήθειας 65 δισεκατομμυρίων ευρώ -την ώρα που η ΕΚΤ αγωνίζεται για την καταπολέμηση του πληθωρισμού- δείχνει ότι οι κυβερνήσεις των κρατών μελών θα χρειαστούν να τον …ανεβάσουν κι άλλο, δίνοντας  κρατική βοήθεια και στήριξη με το φτυάρι, προκαλώντας δημοσιονομικούς κλυδωνισμούς. Φαύλος κύκλος δηλαδή και στη μέση οι άτυχοι Ευρωπαίοι πολίτες…».