Επανέρχονται οι δικηγόροι για το θέμα της ασφάλειας των Δικαστηρίων και ζητούν εξαίρεση από τους ελέγχους που αποφασίστηκαν, όπως το να περνούν από αψίδες και ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα.

Την περασμένη Δευτέρα σε έκτακτη συνεδρία του το διοικητικό συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου αποφάσισε να ζητήσει την αναθεώρηση της υποχρέωσής τους όπως καθόρισε το Ανώτατο Δικαστήριο, για υποχρεωτικό έλεγχο στον οποίο υποβάλλονται οι δικηγόροι μέσω των αψίδων κατά την είσοδό τους στα δικαστήρια.

Ήδη, ο πρόεδρος των δικηγόρων δρ Χρίστος Κληρίδης απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Ανωτάτου, με την οποία υπογραμμίζεται, για ακόμη μια φορά, ότι οι δικηγόροι ως συλλειτουργοί στην απονομή της δικαιοσύνης θα πρέπει να εξαιρούνται του συγκεκριμένου ελεγκτικού μηχανισμού όπως εξαιρούνται και οι δικαστές.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, τα τελευταία εξήντα και πλέον χρόνια λειτουργίας των δικαστηρίων δεν έχει προκύψει κάποιο ζήτημα ασφάλειας, το οποίο να συνδέεται με συμπεριφορά ή άλλη ενέργεια λειτουργών της δικαιοσύνης, ενώ δεν έχει εκπονηθεί οποιαδήποτε μελέτη που να καταδεικνύει το αντίθετο.

«Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, διαχρονικά την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας των δικαστηριακών χώρων, θέση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου είναι να προωθούνται παρεμβάσεις και μέτρα που δεν θα προσθέτουν ταλαιπωρία και/ή άλλους δυνητικούς κινδύνους και δεν θα δυσχεραίνουν με οποιοδήποτε τρόπο την άσκηση των καθηκόντων των δικηγόρων», σημειώνεται στην επιστολή. Τονίζεται, επίσης, ότι οι δικηγόροι έχουν συμβάλει διαχρονικά στην προώθηση μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας των δικαστηριακών χώρων και την προστασία όσων εισέρχονται καθημερινά σε αυτά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 10 + 10 δικηγορικά ερευνώνται για πολιτογραφήσεις

«Ως εκ τούτου, αναφέρεται, σε συνέχεια των ενεργειών μας και αντιλαμβανόμενοι ότι την ευθύνη πλέον για την απόφαση εξαίρεσης των δικηγόρων από τον εν λόγω έλεγχο έχει το Ανώτατο Δικαστήριο, το ΔΣ του Συλλόγου επανατονίζει ότι το ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα, ενόψει και της έναρξης του νέου δικαστικού έτους».

Ζητείται, μάλιστα, συνάντηση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για συζήτηση του ζητήματος.

Ο έλεγχος μέσω ειδικών αψίδων κι ακτινοδιαγνωστικών μηχανημάτων στα Δικαστήρια παγκυπρίως άρχισε από τον περασμένο Ιούνιο. Έναν μήνα αργότερα οι δικηγόροι άρχισαν να μελετούν τη λήψη διαφόρων μέτρων, καθώς διαφωνούσαν με την τήρηση του μέτρου για τα μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.