Ενθαρρυντικοί για την πορεία του τουρισμού και της οικονομίας είναι οι αριθμοί των επιβατών που διακινήθηκαν από τα δύο αεροδρόμια του τόπου τον Αύγουστο, με την επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Πάφου να ξεπερνά κάθε προσδοκία, αλλά και τους αριθμούς της χρονιάς ρεκόρ του 2019.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρόμιων Hermes Airports θέλουν τον αριθμό των επιβατών που διακινήθηκαν από και προς τα δύο αεροδρόμια να ξεπερνούν για ακόμα ένα μήνα το ένα εκατομμύριο, ανεβάζοντας το σύνολο της επιβατικής κίνησης το πρώτο οκτάμηνο στα έξι εκατομμύρια, περίπου, αριθμός που ξεπερνά το σύνολο των αφίξεων και αναχωρήσεων για ολόκληρη την περσινή χρονιά, όταν η επιβατική κίνηση είχε ανέλθει στους 5.109.462.

Σε απόλυτους αριθμούς, τους πρώτους οκτώ μήνες φέτος διακινήθηκαν από και προς τα δύο αεροδρόμια του τόπου 3,5 εκατ. επιβάτες περισσότεροι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε σχέση με το 2019, που ήταν χρονιά ρεκόρ για τα αεροδρόμια, όπως και για τον τουρισμό, η μείωση του πρώτου οκταμήνου περιορίζεται στο 22%, σε σχέση με 24% που ήταν το πρώτο επτάμηνο, σε σχέση με το 2019. Διαφορετικά, το πρώτο 8μηνο η επιβατική κίνηση ανήλθε στο 78% αυτής του 2019, καθώς οι επιβάτες από και προς τα δύο αεροδρόμια τους πρώτους οκτώ μήνες τότε είχαν ανέλθει στα 7.607.365. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης του οκταμήνου οφείλεται στην εντυπωσιακή απόδοση που κατέγραψε η επιβατική κίνηση τον Αύγουστο.

Όπως, μάλιστα αναφέρθηκε, στην Πάφο η κίνηση ήταν μεγαλύτερη και από αυτήν του 2019! Οι επιβάτες που διακινήθηκαν από τα δύο αεροδρόμια τον Αύγουστο φέτος ανήλθαν στους 1.256.058, σε σχέση με 867.097 το 2021 και 1.483.771 τον Αύγουστο του 2019. Σε σχέση με πέρσι, οι επιβάτες των δύο αεροδρομίων καταγράφουν αύξηση 99%, ενώ σε σχέση με το 2019 μείωση 15%. Οι επιβάτες που διακινήθηκαν όμως από την Πάφο καταγράφουν αύξηση και σε σχέση με το 2019, της τάξης του 8%. Καθώς τον φετινό Αύγουστο ανήλθαν σε 405.561 σε σχέση με 376.123 το 2019. Τον περσινό Αύγουστο από τα αεροδρόμια της Πάφου διακινήθηκαν 254.498 επιβάτες. Από τα στοιχεία της Hermes Airports προκύπτει ότι ο αριθμός επιβατών από τον αεροδρόμιο Πάφου το φετινό Αύγουστο ήταν ο υψηλότερος στην ιστορία του αεροδρομίου. Από το αεροδρόμιο Λάρνακας το φετινό Αύγουστο διακινήθηκαν 850.497 επιβάτες, σε σχέση με 612.599 τον ίδιο μήνα πέρσι και 1.107.648  επιβάτες τον Αύγουστο του 2019.

Έγινε καλή δουλειά… γενικώς

Η αύξηση της επιβατικής κίνησης τον Αύγουστο αναμένεται να μεταφραστεί και στα στοιχεία για τις τουριστικές αφίξεις, που αναμένονται αργότερα αυτόν τον μήνα. Σε κάποιο βαθμό, η αύξηση οφείλεται και στην ενίσχυση των ταξιδιών των Κυπρίων στο εξωτερικό, καθότι ο Αύγουστος είναι ο κατεξοχήν μήνας διακοπών και ο φετινός δεν είχε τους περιορισμούς που έθεσε η πανδημία τα προηγούμενα χρόνια. Περισσότερο, όμως, οφείλεται στις προσπάθειες που όλοι οι τουριστικοί εταίροι κατέβαλαν, όπως η Hermes Airports,  το Υπουργείο Μεταφορών και το Υφυπουργείο Τουρισμού το προηγούμενο διάστημα, για ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας. Και η αύξηση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, ιδιαίτερα αυτής της Πάφου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα απώλεσε τους Ρώσους τουρίστες και τη συνδεσιμότητα με τη Ρωσία, που ήταν η δεύτερη αγορά για τον κυπριακό τουρισμό πριν το ξέσπασμα του πολέμου.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Πλήρης αβεβαιότητα για τη συνέχεια

Πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση και το ενδεχόμενο ύφεσης στην ΕΕ συνθέτουν το σκηνικό για τη χειμερινή περίοδο αλλά και για την επόμενη τουριστική χρονιά, προκαλώντας αμφιβολίες για συνέχιση του θετικών επιδόσεων φέτος. Σε αυτά, προστίθενται και οι απώλειες που προκάλεσε η πανδημία, καθώς και η έλλειψη προσωπικού στις αερομεταφορές. Οι πρόσφατες περιπέτειες και το ενδεχόμενο οριστικού κλεισίματος της Blue Air είναι ενδεικτικές των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αερομεταφορές. Εντούτοις, για την ώρα η κίνηση αλλά και ο προγραμματισμός των αερομεταφορών δεν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία για το άμεσο μέλλον, την ίδια ώρα που οι προσπάθειες για ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της χώρας και για άνοιγμα νέων αγορών συνεχίζονται και φαίνεται μάλιστα να αποδίδουν.