Η υγεία των δοντιών μας μπορεί να αποκαλύψει πολλά περισσότερα απ’ όσα πιστεύαμε για την υγεία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης ερευνητικής ανάλυσης όλων των σχετικών μελετών από την ιατρική βιβλιογραφία, η κακή περιοδοντική υγεία και η απώλεια δοντιών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τόσο της γνωστικής εξασθένισης όσο και της άνοιας.

Η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Geriatrics Society, εξέτασε 47 μελέτες. Η κακή περιοδοντική υγεία, που προσδιορίστηκε από την ύπαρξη περιοδοντίτιδας, απώλειας δοντιών, βαθιών περιοδοντικών θυλάκων ή απώλειας φατνιακού οστού, συνδέθηκε με με 23% υψηλότερες πιθανότητες γνωστικής εξασθένισης και 21% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Πιο συγκεκριμένα, η απώλεια δοντιών από μόνη της συνδέθηκε με 23% μεγαλύτερες πιθανότητες γνωστικής έκπτωσης και 13% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, η συνολική ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων ήταν χαμηλή.

«Από κλινική άποψη, τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης και της διαχείρισης της περιοδοντικής υγείας στο πλαίσιο της πρόληψης της άνοιας, αν και τα διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι ακόμη επαρκή για να υποδείξουν σαφείς τρόπους για τον έγκαιρο εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο, αλλά και τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη της γνωστικής επιδείνωσης», σημειώνουν οι συγγραφείς.

Παλιότερη μελέτη μάλιστα επισήμανε ότι η σχέση είναι αμφίδρομη, καθώς αποκάλυψε ότι η άνοια μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις συνθήκες της στοματικής υγιεινής και την ανάπτυξη της περιοδοντίτιδας.

ygeiamou.gr