Του Λεωνίδα Στεργίου

Ύστερα από τη μεγάλη εξάπλωση των κρυπτονομισμάτων το πανδημικό έτος 2020, η κεφαλαιοποίησή τους επταπλασιάστηκε το 2021 φτάνοντας τα 2,5 τρισ. ευρώ. Παράλληλα, ταχύτατη είναι η δημιουργία νέων κρυπτονομισμάτων, όπου στην Ευρωζώνη είναι διαδεδομένα 16, με το Bitcoin και το Ether να κυριαρχούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λαγκάρντ: Τέλος τα αρνητικά επιτόκια έως το τέλος Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με μελέτη της ΕΚΤ, η οποία περιλαμβάνεται στην Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας που δημοσιεύεται σήμερα, η άμεση και έμμεση έκθεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στα κρυπτονομίσματα υπολογίζεται σε 1,3 τρισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θεωρείται διαχειρίσιμο, ωστόσο οι ρυθμοί ανόδου των κρυπτονομισμάτων επιτάσσει άμεση λήψη μέτρων -νωρίτερα από την προγραμματισμένη εφαρμογή της σχετικής οδηγίας από την Κομισιόν το 2024.

Η διασύνδεση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα προέρχεται μέσω των εξής καναλιών:

Νοικοκυριά, ιδιώτες: Το ποσοστό διείσδυσης των κρυπτονομισμάτων στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά ανέρχεται στο 10%. Το μέσο ποσό ανά νοικοκυριό υπολογίζεται σε λιγότερο από 5.000 ευρώ σε κρυπτονομίσματα, αλλά το εύρος κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 30.000 ευρώ. Ιδιαίτερη προτίμηση έχουν οι ιδιώτες και τα νοικοκυριά χαμηλών ή υψηλών εισοδημάτων, ενώ η ζήτηση περιορίζεται στα μεσαία εισοδήματα. Προτιμάται κυρίως από νέους άνδρες. Πιο διαδεδομένα είναι στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Σύμφωνα με άλλη μελέτη της ΕΚΤ, στην Ελλάδα, το ποσοστό διείσδυσης είναι κάτω του 1%.

Θεσμικοί επενδυτές: Η ζήτηση αυξάνεται από τους θεσμικούς επενδυτές, καθώς πλέον πάνω από το 56% που ρωτήθηκαν από τη Fidelity Digital Assets απάντησαν ότι σκέφτονται να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα έναντι 45% το 2020. Η Γερμανία, τον Ιούλιο του 2021, επέτρεψε στους θεσμικούς επενδυτές να διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους κρυπτονομίσματα σε ποσοστό μέχρι 20%. Επίσης, εκτιμάται ότι τα hedge funds θα κατέχουν το 7% των κρυπτονομισμάτων σε επτά χρόνια.

Άλλες διασυνδέσεις: Η έκθεση του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης στα κρυπτονομίσματα έχει αυξηθεί σημαντικά κυρίως έμμεσα, μέσω άλλων υπηρεσιών ή θεσμικών χαρτοφυλακίων. Σημαντική είναι η διασύνδεση του τραπεζικού συστήματος μέσω συστημάτων πληρωμών, υπηρεσιών θεματοφυλακής και επενδυτικών πλατφορμών που έχουν ενσωματώσει τα κρυπτονομίσματα ως εναλλακτικό τρόπο αγοράς ή επενδύσεων για τους πελάτες τους. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα για μόχλευση που ξεπερνά τις 100 φορές, αυξάνοντας κατακόρυφα τους κινδύνους.

Οι κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με την ΕΚΤ, σχετίζονται με τις εξής παραμέτρους:

Πρώτον, παρουσιάζουν τεράστια μεταβλητότητα και είναι ευάλωτα σε παραπληροφόρηση και χειραγώγηση αγοράς, λόγω έλλειψης διαφάνειας και ρευστότητας.

Δεύτερον, δεν συνδέεται η αξία τους με ένα μέσο αναφοράς (π.χ. χρυσός, νομίσματα κλπ), όπως τα stablecoins.

Τρίτον, απουσία θεσμικού πλαισίου ελέγχου και προστασίας των επενδυτών (δικαιώματα, καταγγελίες, κλπ).

Τέταρτον, περίπλοκα προϊόντα τα οποία συνδέονται με μεγάλα ποσοστά μόχλευσης.

Πέμπτον, χρησιμοποιούνται για απάτες (ξέπλυμα χρήματος, κυβερνοεπιθέσεις, hacking κλπ).

Άμεση λήψη μέτρων

Για τους λόγους αυτούς, η ΕΚΤ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επισπεύσει την οδηγία MiCA, για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων στην Ευρώπη, η οποία από ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, που σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί από το 2024.

Για τον λόγο αυτό, ζητά από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές να δράσουν άμεσα ώστε να πάρουν μέτρα και να ρυθμίσουν επιμέρους κλάδους, όπως τα επενδυτικά κεφάλαια, τις λιανικές αγορές και τις επενδύσεις μέσω κρυπτονομισμάτων που πραγματοποιούνται με μεγάλη μόχλευση που ξεπερνούν τις 100 φορές.

Πηγή: Capital.gr