Του Paul Iddon

Η Τουρκία ελπίζει να παρουσιάσει φέτος το νέο της μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB3. Το οπλισμένο drone  είναι ο διάδοχος του TB2, γνωστού για τις πολεμικές του επιτυχίες στη Λιβύη, τη Συρία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και, πιο πρόσφατα, στην Ουκρανία. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του TB2, το TB3 έχει σχεδιαστεί ως ναυτικό drone, ικανό να επιχειρεί από σύντομους διαδρόμους και καταστρώματα πλοίων.

Η Τουρκία ελπίζει επίσης να θέσει, επίσης φέτος, σε λειτουργία τη νέα ναυαρχίδα του ναυτικού της, το TCG Anadolu (L-400), ένα πλοίο αμφίβιας επίθεσης βασισμένο στο ισπανικό Juan Carlos I. Η Τουρκία είχε προηγουμένως εξετάσει το ενδεχόμενο να παραγγείλει έναν μικρό στόλο μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35B Lightning II βραχείας απογείωσης για το Anadolu. Ωστόσο, η Άγκυρα αποκλείστηκε από την αγορά F-35 το 2019 μετά την απόκτηση ρωσικών προηγμένων πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400.

Αντιθέτως, η Τουρκία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το Anadolu κυρίως ως αεροπλανοφόρο για τα drones. Εξάλλου, αν υπάρχει ένα πράγμα που η Τουρκία έχει αποδείξει ότι είναι ικανή να σχεδιάζει και να αναπτύσσει, αυτό είναι τα οπλισμένα drones. Χάρη στα αναδιπλούμενα φτερά τους, μεταξύ 30 με 50 TB3 θα μπορούν να πραγματοποιούν επιχειρήσεις από το Anadolu μόλις ολοκληρωθεί.

Και η Τουρκία δεν αρκείται μόνο στην κατασκευή TB3 για τη λαμπερή νέα ναυαρχίδα της. Ελπίζει να εξάγει αυτά τα drones σε άλλες χώρες, όπως έκανε με τα TB2.

“Το επερχόμενο TB3 θα ταιριάξει πολύ καλά με τις πλατφόρμες των ιαπωνικών ελικοπτεροφόρων Izumo”, δήλωσε τον Μάρτιο ο Haluk Bayraktar, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας των TB2 και του TB3, Bayak.

Ο Bayraktar ενδέχεται να έχει μια εξαιρετική ιδέα στο σκεπτικό του. Οι περισσότερες ναυτικές δυνάμεις δεν διαθέτουν κάτι παρόμοιο με ένα σύγχρονο αμερικανικό υπερπλανοφόρο, οπότε οι περισσότεροι αρκούνται σε αμφίβια πλοία εφόδου, αποβάθρες ελικοπτέρων όπως το Anadolu.

“Τα ιαπωνικά Izumo σχεδιάστηκαν για αεροσκάφη VTOL (κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, όπως ελικόπτερα), επομένως, είναι μικρότερα από ένα συμβατικό αεροπλανοφόρο”, είπε ο James Rogers, επίκουρος καθηγητής πολεμικών σπουδών στο SDU της Δανίας. “Επομένως, το TB3 έχει σχεδιαστεί διαθέτει αναδιπλούμενα φτερά, οπότε το TB3 θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για αυτά τα μικρότερα “αεροπλανοφόρα” να έχουν μια σταθερή πτέρυγα μεγαλύτερης εμβέλειας αεροπορικής ισχύος”.

Ο Rogers πρόσθεσε ότι το TB3 “πρόκειται να καλύψει ένα σημαντικό  κενό δυνατοτήτων για την Τουρκία”.

“Με τα F-35B να μην μπορούν ακόμη να εξαχθούν στην Τουρκία, το TB3 θα παρέχει στο TCG Anadolu επιχειρησιακή επιθετική αεροπορική ισχύ”, δήλωσε. “Αν αυτό αποδειχθεί επιτυχές, θα ανοίξει το δρόμο για άλλες χώρες με παρόμοια πλοία να δρομολογήσουν “αεροπλανοφόρα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη”, όπου τα αμφίβια επιθετικά πλοία μετατρέπονται σε “μητρικά σκάφη με drones”.

Εκτός από την παροχή οπλισμένων drones για το Anadolu, η Baykar μπορεί να έχει ως στόχο να κυριαρχήσει σε μια αναδυόμενη αγορά ναυτικών στρατιωτικών drones.

“Η Ρωσία πειραματίζεται με μεγάλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη VTOL και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύονται με καταπέλτες από πλοία για επιχειρήσεις μέσα και γύρω από τη Βόρεια Θαλάσσια Οδό”, είπε ο Rogers.

“Ωστόσο, από ανάγκη, η Τουρκία πρωτοπορεί με το TB3 για εθνική στρατιωτική χρήση και πιθανές μελλοντικές διεθνείς πωλήσεις”, πρόσθεσε.

Δεδομένου ότι το TB3 έχει σχεδιαστεί κυρίως για ναυτικές επιχειρήσεις, μπορεί ρεαλιστικά να επαναλάβει την εξαγωγική επιτυχία του προκατόχου του TB2;

“Το TB3 θα αξιοποιήσει αρχικά την επιχειρησιακή επιτυχία του TB2 σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Rogers. “Από τη Λιβύη έως την Ουκρανία, το TB2 έχει διαφημιστεί από την Τουρκία ως ένα κορυφαίο σύστημα μη επανδρωμένων αεροσκαφών παγκοσμίως, αλλά το TB3 πρέπει να προσφέρει αποδείξεις για τη χρησιμότητά του μακροπρόθεσμα και να πουληθεί με υπεύθυνο τρόπο για να μετριάσει την κακή χρήση από νέους χρήστες drones”.

“Παρ’ όλα αυτά, βλέπω την ικανότητα πτήσης BLOS (Πέρα από την οπτική γραμμή όρασης) του TB3 και τα αυτοματοποιημένα συστήματα απογείωσης και προσγείωσης να αποτελούν εξαιρετικό σημείο πώλησης του TB3 έναντι του TB2”, σημείωσε. “Είναι μια ένδειξη ότι η Τουρκία προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση της ως “υπερδύναμη των drones”.

Πηγή: Forbes