Την τελική συμφωνία για έγκριση του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε επίσημα η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μέσω Twitter.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το έκτο πακέτο εγκρίθηκε από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών μελών σε συνάντηση της COREPER, στη βάση των Συμπερασμάτων του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 με 31 Μαΐου.

Το Συμβούλιο της ΕΕ θα εγκρίνει το έκτο πακέτο διαδικαστικά μέσω της γραπτής διαδικασίας και τα νέα μέτρα θα δημοσιευθούν την Παρασκευή στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το έκτο πακέτο περιέχει την «απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω θάλασσας», η οποία, τονίζεται, «σε συνδυασμό με αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο από τη Γερμανία και την Πολωνία θα μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου κατά 92% μέχρι το τέλος του έτους».

Επίσης, προστίθεται, «η απαγόρευση θα συμπληρωθεί με απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό».

Το πακέτο περιλαμβάνει ακόμα κυρώσεις «κατά μελών των μηχανισμών ασφάλειας και των στρατιωτικών μηχανισμών που σχετίζονται ιδιαίτερα με τις σφαγές στην Μπούτσα, κατά οντοτήτων στους τομείς της βιομηχανίας και της τεχνολογίας που συνδέονται με τη ρωσική επιθετικότητα, κατά ολιγαρχών και εμπλεκομένων στη ρωσική προπαγάνδα και των μελών των οικογενειών τους», προστίθεται.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πληροφορίες ο κατάλογος κυρώσεων δεν περιλαμβάνει το όνομα του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου μετά από επιμονή της Ουγγαρίας.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας, στις κυρώσεις περιλαμβάνεται όπως είχε γίνει γνωστό τις προηγούμενες εβδομάδες:

– η αποκοπή από το σύστημα Swift τριών ρωσικών τραπεζών, περιλαμβανομένης της Sberbank, και μιας λευκορωσικής τράπεζας,

– η επέκταση των απαγορεύσεων εξαγωγών στη Ρωσία μεταξύ άλλων για χημικά προϊόντα και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας,

– απαγόρευση της παροχής υπηρεσιών στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα,

– απαγόρευση τριών ρωσικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που εμπλέκονται στη διασπορά προπαγάνδας και

– απαγόρευση συμβουλευτικών υπηρεσιών για Ρώσους φορείς.

ΚΥΠΕ