Σε τόπους όπου η φύση δεν μερίμνησε για παραλίες, οι αρχές καλούν τους αρχιτέκτονες να φτιάξουν υποδομές ώστε να μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν την θάλασσα. Ένα παράδειγμα αποτελεί η δημιουργία των Snohetta στη Νορβηγία που έρχεται να αντικαταστήσει μία κατασκευή της δεκαετίας του 1930.

 

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες περασμένων δεκαετιών δείχνουν ένα μοντερνιστικό κτίριο με βατήρα όπου οι άνθρωποι έκαναν βουτιές στα παγωμένα νερά της πόλης Arendal στη Νορβηγία. Την θέση του σήμερα παίρνει ένα «γλυπτό» σχεδιασμένο από τους Snohetta, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024 όταν η πόλη θα γιορτάζει τα 300 της χρόνια. 

 

Η πρώτη εγκατάσταση στο λιμάνι Knubben, σχεδιάστηκε τη δεκαετία του ’30 από τον αρχιτέκτονα Ketil Ugland, και χρησιμοποιείτο από το Arendal Swimming Club για καταδυτικούς αγώνες, μαθήματα κολύμβησης και άλλες δραστηριότητες. Το 1947 έκλεισε για να ανοίξει πλέον ξανά το 1960, αυτή τη φορά ως τζαζ κλαμπ. Με τις λεπτές και καθαρές γραμμές του, ήταν ένα μικρό αλλά κομψό παράδειγμα του μοντερνιστικού πνεύματος. Ωστόσο, μετά από σημαντικές φθορές, τη δεκαετία του 1980 κατεδαφίστηκε.  

Πριν λίγα χρόνια οι αρχές αποφάσισαν να το επαναφέρουν αλλά στην πορεία αυτό κρίθηκε ασύμφορο και το σχέδιο διευρύνθηκε προκηρύσσοντας διαγωνισμό για τη δημιουργία μιας σύγχρονης κατασκευής που θα ενοποιεί τον χερσαίο χώρο με τον θαλάσσιο ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να απολαμβάνουν το νερό. Στον διαγωνισμό επικράτησε η πρόταση των Snοhetta ως επαναπροσδιορισμός της παλιάς εγκατάστασης. Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη δομή που μοιάζει με τοπογραφικό χάρτη της περιοχής, μιμούμενη τους φυσικούς βραχώδεις σχηματισμούς της περιοχής που διαμορφώθηκε έτσι από τους παγετώνες. «Επιστρέφοντας το παραδοσιακό λουτρό του λιμανιού στην αρχική του δόξα, συνειδητοποιήσαμε ότι η ογκομετρική απόκριση έπρεπε να μιλάει μια διαφορετική αρχιτεκτονική γλώσσα για να τιμήσει την περήφανη ιστορία του λουτρού της δεκαετίας του 1930», λέει εκ μέρους των Snøhetta ο Marius Hauland Næss.

 

Η κατασκευή θα τοποθετηθεί σε πυλώνες από χάλυβα και θα κατασκευαστεί σε οριζόντια στρώματα που μοιάζουν με τις γραμμές περιγράμματος σε έναν χάρτη. Για να αντέξει τις συνθήκες της θάλασσας και για να έχει μια μονολιθική εμφάνιση, θα κατασκευαστεί σε μεγάλο βαθμό από σκυρόδεμα, αν και στόχος είναι να ενσωματωθούν τεχνολογίες που εκπέμπουν λιγότερο αέρια θερμοκηπίου. Οι Snοhetta έχουν πειραματιστεί με τεχνολογίες υλικών, όπως η δημιουργία σκυροδέματος με βιοκάρβουνο και στοχεύουν να εφαρμόσουν μέρος αυτής της έρευνας στο έργο.

 

Τα σχέδια περιλαμβάνουν επίσης μια νέα πλατφόρμα κατάδυσης που θα αντικαταστήσει αυτήν που κατεδαφίστηκε. Ο χώρος θα διαθέτει υπαίθρια σκηνή και αμφιθέατρο για παραστάσεις, καθώς και εσωτερικούς χώρους για εστιατόριο και συναυλίες. Στόχος είναι όπως το νέο Knubben γίνει σκηνή διαφορετικών δραστηριοτήτων, από ηλιοθεραπεία και κολύμπι, μέχρι φαγητό και πολιτιστικές εκδηλώσεις, δημιουργώντας έτσι μια στενή σχέση μεταξύ της φύσης και της αστικής ζωής. «Καθώς γινόμαστε όλο και πιο αστοί, λαχταρούμε την επαφή με τη φύση. Το Knubben θα είναι ένα μέρος συνάντησης που θα προσφέρει μια αίσθηση εγγύτητας με τη θάλασσα και θα χρησιμεύσει ως φόντο σε μια πληθώρα δραστηριοτήτων και εμπειριών. Θα είναι ένα χαλαρωτικό σημείο κάτω από τον ήλιο ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ, ένας κόμβος για πολιτιστικές εκδηλώσεις και ένα μέρος για να απολαύσετε ένα καλό γεύμα μετά από ένα παγωμένο μπάνιο μια κρύα μέρα του χειμώνα», εξηγούν οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες στην ιστοσελίδα τους.

Ελεύθερα, 6.6.2022.