Μέτωπο κατά της Ρωσίας κτίζουν μαζί με τη Βρετανία αρκετές δυτικές χώρες, με αφορμή τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου κατασκόπου και της κόρης του.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ εξέδωσαν χθες κοινό ανακοινωθέν με το οποίο καταδικάζουν τη χημική επίθεση κατά του Σεργκέι Σκριπάλ, επιρρίπτοντας την ίδια ώρα στη Μόσχα την ευθύνη για την ενέργεια.

«Η χρήση αυτή στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα, ενός τύπου που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφεραν, προσθέτοντας πως πρόκειται για μια επίθεση κατά της κυριαρχίας της Βρετανίας και ότι συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης για τα Χημικά Οπλα και του διεθνούς δικαίου. Οι τέσσερις δυνάμεις καλούν τη Ρωσία να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΑΤΟ: Η Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Δύση

Η Ρωσία από την πλευρά της επιμένει πως οι βρετανικές κατηγορίες είναι απαράδεκτες, τονίζοντας πως εξετάζει τα αντίμετρα που θα πάρει. Ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών δήλωσε πως θα ενημερώσει πρώτα το Λονδίνο, πριν τα ανακοινώσει δημοσίως. Όμως η απέλαση Βρετανών πρεσβευτών από τη Ρωσία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ταυτόχρονα, ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε τη θέση της χώρας του για την υπόθεση αυτή λέγοντας ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης Μέι είναι εξωφρενικές. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σεργκέι Σκρίπαλ: Ποιος είναι ο Ρώσος διπλός πράκτορας;

Αλλά και η Βρετανία ανέβασε τους τόνους. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η επίθεση εις βάρος του Σκριπάλ είναι ένα τρόπος εκφοβισμού απέναντι σε όποιον αντιτίθεται στον πρόεδρο Πούτιν. Σε μια σειρά συνεντεύξεών του επέμενε ότι είναι συντριπτικά τα στοιχεία που παραπέμπουν σε ενοχή της Ρωσίας γιατί μόνο η Μόσχα έχει πρόσβαση στον νευροτοξικό παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση καθώς και κίνητρο να βλάψει τον Σεργκέι Σκριπάλ.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος