Όσο η προεκλογική προχωρά τόσο οι τόνοι ανεβαίνουν και το σκηνικό δεν θέλει και πολύ για να πάρει μπουρλότο. Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη και οι αναφορές του Νικόλα Παπαδόπουλου ήταν η σπίθα που πυροδότησε την κατάσταση με τα αλληλοδιασταυρούμενα πυρά. Ένα σκηνικό το οποίο αναμένεται να δούμε αρκετές φορές μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο, σε μία προσπάθεια των τριών στρατοπέδων να τραβήξουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τους και παράλληλα να συσπειρωθούν ενόψει της μεγάλης μάχης, όπως προδιαγράφεται, του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Αυτό το οποίο διαπιστώνεται στην πρώτη κόντρα είναι η προσπάθεια του ΔΗΚΟ να διαφοροποιήσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη από τους άλλους δύο υποψήφιους σε ο,τι αφορά το Κυπριακό, με τον ίδιο τον τέως υπουργό Εξωτερικών να ακολουθεί τη δική του στρατηγική, αποφεύγοντας επιθέσεις και αντιπαραθέσεις. Στην Πινδάρου πάντως, δεν αφήνουν ευκαιρία να πάει χαμένη, παρουσιάζοντας διαρκώς τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως δηκοϊκό υποψήφιο. Ούτε όμως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν αρνήθηκε να σηκώσει το γάντι όταν ρωτήθηκε για τις αναφορές του Νικόλα Παπαδόπουλου σε σχέση με τη στάση του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Κραν Μοντάνα. Η απάντηση έφερε ανταπάντηση από το ΔΗΚΟ και τα αίματα άναψαν για τα καλά.

«Δεν πέρασαν 24 ώρες από την ανακοίνωση της υιοθεσίας του κυρίου Χριστοδουλίδη από το ΔΗΚΟ και φάνηκαν οι πραγματικές τους προθέσεις», ήταν η δήλωση χθες του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε κατά λέξη: «Ο Νίκος Χριστοδουλίδης βάζει υποψηφιότητα απέναντι στον ΔΗΣΥ». Ο Δημήτρης Δημητρίου, πρόσθεσε ακόμα πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε επίσης πως πρότεινε εδώ και μήνες, τον Νίκο Χριστοδουλίδη, στο ΑΚΕΛ. «Έτσι, μας αποκάλυψε το κοινό τους σχέδιο για την επόμενη διακυβέρνηση. Ήδη έπεσε η αυλαία στο θέατρο της ‘’ανεξάρτητης υποψηφιότητας’’», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πινδάρου, επισημαίνοντας πως «είναι καλό που οι πολίτες γνωρίζουν, καθαρά πλέον, τις επιλογές τους». Από τη μία ο Δημοκρατικός Συναγερμός με τον Πρόεδρό του. Με την εμπειρία, την ασφάλεια και την προοπτική που παρέχει. Και με δίπλα του ισχυρούς συμμάχους στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Από την άλλη η αντιπολίτευση: Το ΔΗΚΟ και ο κύκλος του προέδρου του, πίσω από τον δήθεν ανεξάρτητο κ. Χριστοδουλίδη. Και το ΑΚΕΛ πίσω από τον κ. Μαυρογιάννη», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στο χορό της χθεσινής αντιπαράθεσης μπήκε και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, σύμφωνα με την οποία στις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα, οι τότε υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, ήταν τα δύο άτομα που τάχθηκαν υπέρ «μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις». «Νομίζω», απάντησε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, «ότι αυτό που είπε ο κ. Παπαδόπουλος στηρίζεται σε λανθασμένη ενημέρωση. Δεν νομίζω ότι ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος από τους δύο προαναφερθέντες, είχε ακριβώς αυτή τη θέση», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη δική του άποψη πάνω στο θέμα, ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε: «Σίγουρα εγώ ήμουν αυτός που πάλεψε περισσότερο από όλους για μηδέν στρατεύματα και μηδέν εγγυήσεις και το ξέρει ο κόσμος όλος».

Το ΔΗΚΟ επανήλθε απαντώντας στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, αναφέροντας ότι ο κ. Μαυρογιάννης ίσως να μην είναι ενήμερος για συζητήσεις που έγιναν σε συσκέψεις αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, «όπου συγκεκριμένοι πολιτικοί αρχηγοί επέκριναν έντονα τον Νίκο Κοτζιά, κατηγορώντας τον ότι με τη στάση του και τις θέσεις που προβάλλει, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον στρατό και τις εγγυήσεις, εμποδίζει, δήθεν, τη διαδικασία και την επίλυση του Κυπριακού».

Στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, προστίθεται ακόμα ότι, «ίσως να μην είναι ενήμερος για τους καβγάδες του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και κομματικού αρχηγού στο λόμπι του ξενοδοχείου Intercontinental, ή ακόμη, να μην γνωρίζει για παρεμβάσεις προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για παύση του ΥΠΕΞ του. Εμείς σημειώνουμε τη θέση που εκφράζει σήμερα ο κ. Μαυρογιάννης για «μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις», αλλά καλά θα ήταν να ξεκαθαρίσει ο κ. Μαυρογιάννης εάν συμφωνεί και το ΑΚΕΛ με αυτή τη θέση. Πάντως, όταν ως ΔΗΚΟ, προβάλλαμε αυτή τη θέση, το ΑΚΕΛ μας χαρακτήριζε «μαξιμαλιστές»».

Την ίδια ώρα στο ΔΗΚΟ απέφυγαν να απαντήσουν στις αναφορές Πινδάρου και τα όσα υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ σε σχέση με τοποθετήσεις του σε αναρτήσεις του.

Στο ΔΗΚΟ απάντησε το ΑΚΕΛ καλώντας τον να ρωτήσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τη θέση «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις». Το ΑΚΕΛ σημείωσε πως σε συνέντευξή του το 2017 μετά το Κραν Μοντάνα ο κ. Χριστοδουλίδης έλεγε τα ακόλουθα: «Δεν είναι θέση μας μηδέν στρατεύματα από την πρώτη μέρα. Αυτό είναι ανέφικτο και συμφωνεί και η Ελλάδα»…. «Η θέση μας είναι κατάργηση της συνθήκης εγγύησης και των παρεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα και χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων».

«Προτείναμε Χριστοδουλίδη στο ΑΚΕΛ»

Αίσθηση προκάλεσε χθες και η δήλωση του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ότι είχε προτείνει τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο ΑΚΕΛ δύο φορές για στήριξη ως κοινό υποψήφιομ τον οποίο απέρριψε το κόμμα της Αριστεράς. Από την Εζεκία Παπαϊωάννου αυτό το οποίο αναφέρεται είναι ότι σε ανεπίσημο επίπεδο και πριν τις επίσημες επαφές των δύο κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ρώτησε την άποψη του γγ του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, εισπράττοντας αρνητική απάντηση. Του είχε αναφερθεί μάλιστα ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορούσε να υποστηρίξει ένα μέλος της κυβέρνησης ΔΗΣΥ, θέση, όπως λένε από το κόμμα της Αριστεράς, την οποία φάνηκε ότι υιοθετούσε τότε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Υπενθυμίζεται ότι ακολούθησε τον Ιανουάριο και η πρώτη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για τις Προεδρικές, στην οποία γινόταν ρητή αναφορά σε αποκλεισμό των υποψηφιοτήτων του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Να κρατήσουμε το σπίτι μας, τον ΔΗΣΥ

«Θεωρώ ότι ξεκαθάρισε το πολιτικό τοπίο. Υπάρχει ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ και ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ. Οποιαδήποτε άλλα σχόλια περί αυτού για μένα περιττεύουν. Είναι η ώρα των πολιτικών θέσεων, της πολιτικής συζήτησης», ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Τόνισε ακόμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε στο ιδεολογικο-πολιτικό συνέδριο του ΔΗΣΥ, στην παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού και δεν μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος απ’ ό,τι έχει εκφραστεί, ότι «πρέπει να κρατήσουμε το σπίτι μας, τον ΔΗΣΥ, όχι για χάριν της εξουσίας, αλλά ως πυλώνας σταθερότητας της χώρας».