25-5-2021: Συγκλονισμό προκαλεί η τραγωδία που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια άσκησης της Εθνικής Φρουράς στην Τροοδίτισσα, όταν ο 33χρονος λοχαγός Ξάνθος Κυριάκου βρήκε οικτρό θάνατο, πέφτοντας από ύψος 40 μέτρων. Ο άτυχος αξιωματικός, με τη χρήση σχοινιού, προσπάθησε να κατεβεί σε ειδική πλατφόρμα, απ’ όπου γίνεται καταρρίχηση σε γκρεμό». Αιτία της τραγωδίας όπως διαπιστώθηκε αργότερα, η φθορά την οποία είχε υποστεί το σχοινί το οποίο χρησιμοποίησε. Το Υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε ότι το ΓΕΕΦ διέταξε έρευνα για να διαπιστωθούν οι συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος. Μέχρι σήμερα, 13 μήνες μετά, ουδείς γνωρίζει το πόρισμα της έρευνας.

 

12-5-2022: Το υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι «στο πλαίσιο εκπαιδευτικής μηχανοδήγησης που διεξαγόταν εντός στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς, σημειώθηκε σοβαρό δυστύχημα με αποτέλεσμα το θάνατο της 27χρονης δεκανέως ΣΥΟΠ Νάταλυς Νεοφύτου». Το όχημα τύπου τζιπ στο οποίο επέβαινε η ΣΥΟΠ μαζί με δόκιμο έφεδρο αξιωματικό και κληρωτό οπλίτη ανατράπηκε. Για τη διακρίβωση των αιτιών του δυστυχήματος διατάχθηκε έρευνα. Το πόρισμα, βεβαίως, ακόμη αγνοείται…

 

27-6-2022: Σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκε χθες, καταδρομέας ΣΥΟΠ στο νοσοκομείο, έπειτα από τραυματισμό του σε προγραμματισμένη άσκηση με πτήση ελικοπτέρου και πτώση του στην θάλασσα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Άμυνας,  ο νεαρός ΣΥΟΠ στο πλαίσιο της άσκησης πήδηξε από το ελικόπτερο, όπως ήταν προγραμματισμένο, βάσει του σεναρίου της άσκησης, και έπεσε στο νερό στη θαλάσσια περιοχή της Λάρας. Τον ΣΥΟΠ περισυνέλεξε σκάφος και διαπιστώθηκε ότι είχε χάσει τις αισθήσεις του. Μεταφέρθηκε στο ΤΑΕΠ του ΓΝ Πάφου και αργότερα, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του, εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Η κατάσταση του είναι πολύ κρίσιμη, φέροντας κατάγματα στη σπονδυλική στήλη και οίδημα στο κεφάλι.

 

Το χθεσινό ατύχημα κτυπάει καμπανάκι. Ευχόμενοι να μην καταλήξει, όπως τα άλλα δύο προαναφερθέντα, σε τραγωδία, δεν μπορεί παρά να καταθέσουμε τον έντονο προβληματισμό μας. Διότι τρία εξαιρετικά σοβαρά ατυχήματα μέσα σε ένα χρόνο κατά τη διάρκεια ασκήσεων στην Εθνική Φρουρά, ούτε σύνηθες είναι αλλά ούτε και μπορεί να υποτιμηθεί, θεωρώντας το απλή σύμπτωση. Η μικρή μας πατρίδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει νέους ανθρώπους που την υπηρετούν. Ούτε και οι οικογένειες όσων υπηρετούν την ΕΦ να μαυροφορούνται με τέτοια συχνότητα, όντως, σε συνθήκες ειρήνης.

 

Δυστυχώς, το γεγονός πως οι έρευνες διαρκούν σε βάθος χρόνου, πορίσματα δεν γίνονται γνωστά και τα δυστυχήματα διαδέχονται το ένα το άλλο, επαυξάνουν το αίσθημα ανασφάλειας. Ειδικά το χθεσινό ατύχημα συνοδεύεται και από ψιθύρους (είμαστε σίγουροι ότι δεν θα επιβεβαιωθούν από το ΓΕΕΦ) ότι στην εν λόγω άσκηση (αν ήταν τέτοια) δεν είχαν ληφθεί όλα τα δέοντα μέτρα. Βασανιστικά τα ερωτήματα τα οποία τέθηκαν από ανθρώπους που είναι σε θέση να γνωρίζουν αρκετά. Πρώτον, ήταν εκπαιδευμένοι για τέτοια άσκηση όλοι οι συμμετέχοντες; Προς τι η βιντεοσκόπηση, που σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα φέρεται να γινόταν; Ήταν κανονική άσκηση ή αποσκοπούσε σε κάτι άλλο;

 

Ακόμη και αν τα ερωτήματα αυτά απαντηθούν με τρόπο που θα απορρίπτει τις υπόνοιες τις οποίες κάποιες πηγές αφήνουν, εντούτοις, η συχνότητα των δυστυχημάτων τείνει να επιβεβαιώσει το γενικότερο αίσθημα το οποίο από καιρό υπάρχει. Ότι έχει επέλθει χαλαρότητα στις τάξεις της ΕΦ. Από τη μια, η μείωση της θητείας σε 14 μήνες φαίνεται να έχει μειώσει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται γενικά το στράτευμα. Από την άλλη, η «μαγική» λύση την οποία εφηύραν οι κυβερνώντες για κάλυψη των αναγκών με συμβασιούχους οπλίτες (ΣΥΟΠ) επιβεβαιώνει τον έντονο προβληματισμό και τις σοβαρές ανησυχίες οι οποίες είχαν εκφρασθεί από τον καιρό που υιοθετήθηκε η εν λόγω διέξοδος.

 

Προειδοποιούσαμε από τότε, ότι δεν είναι δυνατόν να αναμένει κάποιος να στηθεί σοβαρός στρατός με επαγγελματίες οπλίτες, οι οποίοι με μισθούς πείνας ήταν λογικό και αναμενόμενο να φεύγουν γρήγορα μόλις θα έβρισκαν άλλη εργασία με καλύτερες αμοιβές. Όπως και έγινε στην πράξη, αφού αλλάζουν τους ΣΥΟΠ όπως τα πουκάμισα. Χαρακτηριστικά γράφαμε στις 27-2-2016, σχολιάζοντας τοποθέτηση του τότε υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαίδη ότι «θα είναι πιο αξιόμαχη η ΕΦ με τους επαγγελματίες οπλίτες»: «Κάθε θεωρία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα του τόπου που θα εφαρμοστεί. Με την εμπειρία της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας (είναι ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι θα έχουν άλλο κίνητρο παρά έναν προσωρινό πενιχρό μισθό) στην Κύπρο, μάλλον το αντίθετο θα συμβεί. Αν νομίζεις, ότι κάποιος θα θεωρήσει ότι θα εξασφαλίσει το μέλλον του με 850 ευρώ το μήνα, τότε καλύτερα να ξυπνήσεις».

 

Δυστυχώς, όμως, το μόνο που επικρατούσε τότε στα μυαλά των κυβερνώντων ήταν η μανία τους να εφαρμόσουν τη μείωση της στρατιωτικής θητείας για να την εξαργυρώσουν με ψήφους στις εκλογές του 2016. Ακόμη δονεί τα αφτιά μας η πρόβλεψη στελέχους της Πινδάρου ότι σε εκείνες τις εκλογές ο ΔΗΣΥ θα κατέγραφε ρεκόρ ποσοστών. Βεβαίως, η πρόβλεψη ήταν ανάλογη κάποιας καφετζού της πλάκας, αφού τελικά ο ΔΗΣΥ κατέγραψε μείωση 3,66%.

 

Η ουσία είναι ότι η ηγεσία του ΓΕΕΦ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας οφείλουν να σοβαρευτούν. Οφείλουν να τραβήξουν τα γκέμια. Οφείλουν να αυξήσουν τη σοβαρότητα στο στράτευμα ώστε να αποφεύγονται τα δυστυχήματα. Δεν αρκεί η αγορά μερικών ελικοπτέρων για να τα μοστράρουν στη βιτρίνα της ΕΦ. Όταν η πίσω αυλή είναι κατώτερη των περιστάσεων, το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό…