Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ενόχληση προκάλεσαν στην κυβέρνηση οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Θ. Δαγούμα, ο οποίος εμφανίστηκε σε μια σειρά από κομβικά ζητήματα της αγοράς ενέργειας να κινείται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος σε σχέση με το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Μητσοτάκης: Ενεργειακή επάρκεια και στο χειρότερο σενάριο

Μάλιστα χθες το ΥΠΕΝ προχώρησε σε διευκρινιστική ανακοίνωση, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Δαγούμα, στις οποίες ξεκαθαρίζει ότι επί της ουσίας ο πρόεδρος της ΡΑΕ απηύθυνε αιτιάσεις που δεν ευσταθούν περί παρέμβασης που απειλεί την αυτονομία και την ανεξαρτησία της ΡΑΕ.

Πώς έχει ακριβώς το θέμα; Χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, διατύπωσε μια σειρά από διαφωνίες σε σχέση με νομοθετικές παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ.

Η κυριότερη εξ αυτών αφορούσε στην απόφαση να καταργηθούν παλαιότερες αποφάσεις της ανεξάρτητης αρχής σε σχέση με την πιστοποίηση των διαχειριστών δικτύων διανομής, με τον κ. Δαγούμα να προαναγγέλλει την προσφυγή της ΡΑΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι ορθή η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση.

Από την πλευρά του ΥΠΕΝ, χθες εκδόθηκε διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα για την ανεξαρτησία της ΡΑΕ, καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει την ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των εταιρειών διανομής αερίου.

Ως εκ τούτου η κατάργηση αποφάσεων που αφορούν στην παλαιότερη πιστοποίηση των εταιρειών διανομής δε συνιστά παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Αρχής την οποία το ΥΠΕΝ σέβεται και ουδόλως αμφισβητεί αναφέρει η ανακοίνωση.

Εκτός από το θέμα της πιστοποίησης, ο κ. Δαγούμας εξέφρασε και μια σειρά από άλλες διαφωνίες, όπως για το προωθούμενο νομοθετικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, ή για το γεγονός ότι ο κώδικας προμήθειας δεν αποτελεί αρμοδιότητα της ΡΑΕ.

Ένα ακόμη σημείο διαφοροποίησης αφορά στον τρόπο διαμόρφωσης των τιμολογίων μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, όπου δεν έγινε δεκτή η εισήγηση της ΡΑΕ για καθορισμό ενός σαφούς μαθηματικού τύπου για τον υπολογισμό των χρεώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφοροποιήσεις αυτές του προέδρου της ανεξάρτητης αρχής προκάλεσαν τον προβληματισμό της κυβέρνησης, όπως φάνηκε και από το γεγονός ότι αποφασίστηκε να υπάρξει επίσημη διευκρινιστική τοποθέτηση για το θέμα της πιστοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι το επίπεδο επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και της ΡΑΕ στην καλύτερη περίπτωση εμφανίζει περιθώρια βελτίωσης.

Πηγή: Capital.gr