Ούτε χθες στάθηκε δυνατό να συμφωνήσουν κυβέρνηση και κόμματα για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που θα προβλέπει ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι μειωμένου ΦΠΑ (5%) για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Και μάλλον θα αργήσει η μέρα που θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, απλούστατα γιατί στο θέμα εμπλέκονται επιχειρηματίες και επαγγελματίες που έχουν σημαντικά οικονομικά συμφέροντα, καθώς ο μειωμένος ΦΠΑ τούς επιτρέπει να καμουφλάρουν ως ένα βαθμό το κέρδος που αποκομίζουν από τις πωλήσεις των κατοικιών και των υπηρεσιών τους, εις βάρος των εσόδων του κράτους. Όσο πιο χαμηλός είναι ο φόρος, τόσο πιο ψηλή είναι η τιμή που καθορίζουν οι ίδιοι για το προϊόν ή τις υπηρεσίες που πωλούν. Το κέρδος για τον αγοραστή κατοικίας από τον μειωμένο ΦΠΑ σαφώς και δεν είναι ισόποσο του μειωμένου ΦΠΑ.

Εν πάση περιπτώσει, το «κόζι» πιστεύω πως το αποκάλυψε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, ο οποίος λίγο-πολύ, με γραπτή του δήλωση, είπε σε γενικές γραμμές «γιατί βιαζόμαστε να αλλάξουμε τον νόμο για τον μειωμένο ΦΠΑ; Αφού η ΕΕ ακόμα δεν μας έστειλε αιτιολογημένη γνώμη».

Τα πράγματα είναι απλά: Η ΕΕ, μετά από παρέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία της υπέδειξε πως το κυπριακό κράτος την ενέπαιζε, κατάλαβε κάποια στιγμή πως αντί με τον μειωμένο ΦΠΑ να βοηθούμε μικρομεσαία ζευγάρια να αποκτούν στέγη για ιδιοκατοίκηση, εμείς βοηθούσαμε ντιβέλοπερς και εργολάβους να πωλούν σπίτια όπου να ‘ναι, ακόμα και σε ευκατάστατους Κυπρίους και γόνους μεγαλοαστών, ακόμα και σε εκατομμυριούχους αλλοδαπούς που μυρίστηκαν διαβατήρια της ΕΕ και μας κατέβηκαν με τον μανδύα του επενδυτή.

Όταν λοιπόν μάς είπε η ΕΕ -με προειδοποιητική επιστολή- πως είτε αλλάζουμε τον νόμο για να επωφελούνται μόνο όσοι αξίζουν φοροελάφρυνσης για να αποκτήσουν στέγη, είτε θα μας στείλει στο Δικαστήριο της ΕΕ για να μας βάλει πρόστιμο, δεήθηκε η κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο.

Αλλά δεν την αφήνουν τα επαγγελματικά συμφέροντα όσων ξέρουν πως αν δεν απαρνηθεί το έσοδα από τις φορολογίες (τα οποία πρέπει να ξοδεύονται για πραγματική κοινωνική πολιτική) θα χάσουν πελάτες.

Και εδώ και 10 μήνες, πάνω-κάτω, η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει ένα νόμο που θα ικανοποιεί την ΕΕ, ώστε να αποφύγουμε το πρόστιμο, και οι επαγγελματίες κερδοσκόποι, με τη στήριξη κομμάτων και της αντιπολίτευσης, προσπαθούν να την αποτρέψουν. Κι ας φάμε πρόστιμο.

Χθες, ο Αλέκος Τρυφωνίδης είπε πως «ακόμα δεν μας έστειλαν αιτιολογημένη γνώμη». Δηλαδή, το δεύτερο στάδιο της κατσάδας. Το πρώτο ήταν η προειδοποιητική επιστολή. Συνεπώς, υποβάλλει ο αγαπητός βουλευτής, ας συνεχίσουμε να παραβιάζουμε την Οδηγία, μέχρι να περάσουν στο επόμενο στάδιο και… βλέπουμε. Άλλωστε το πρόστιμο προβλέπεται στο τρίτο στάδιο!

[email protected]