Να, που ένας έφεδρος υπουργός μας φέρνει καινούργιες ιδέες. Τις ρίχνει ο Γιαννάκης Κασουλίδης, και μάλιστα με έναν τρόπο που σε κάνει να πιστεύεις ότι μιλά για την πιο φυσιολογική εξέλιξη που έρχεται οσονούπω στη ζωή μας. Ήταν χτες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών, η οποία «συζητούσε τις εξελίξεις στον αγωγό EastMed και τη γεωπολιτική σημασία και η εξωτερική διάσταση του έργου «EuroAsia Interconnector», όπως μας ενημερώνει το ΚΥΠΕ. Εξήγησε ο κ. Κασουλίδης, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι ενόσω παραμένει ανοικτό το Κυπριακό, «εγκυμονεί πολύ περισσότερες μονομερείς ενέργειες», από μέρους της Τουρκίας, οι οποίες «θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες».

Δεν ξέρω αν του είπε κανένας, εφώτισες μας, αλλά η έκπληξη ήταν στη συνέχεια. Άγνωστο πώς τα συνδύασε ο έφεδρος, αλλά είπε στους βουλευτές ότι η Κύπρος που διαθέτει τον ήλιο θα πρέπει να προχωρήσει στην αξιοποίησή του. Του ήλιου. Και εκεί ανακοίνωσε ότι μία από τις επιλογές προς αυτό τον σκοπό, «είναι η συμφωνία μέσω των Ηνωμένων Εθνών για να γεμίσουμε το μεγαλύτερο μέρος της νεκρής ζώνης με φωτοβολταϊκά, να μπορούν να προμηθεύονται και οι Τουρκοκύπριοι που έχουν συνεχή διακοπή του ηλεκτρισμού τους –διότι φαίνεται ότι με τα πρωτόκολλα της Άγκυρας τους έχει δημιουργηθεί επιπρόσθετο πρόβλημα– και εμείς».

Είναι ακόμα μια φαεινή ιδέα αυτή. Να γεμίσουμε τη νεκρή ζώνη με φωτοβολταϊκά. Μπορεί να τοποθετηθούν και όρθια, αν το καλοσκεφτείς, και να ανακόπτουν τους μετανάστες, παρά να προσπαθεί ο Νίκος Νουρής να τους ανακόψει με τα συρματοπλέγματα. Αλλά, θα είναι σε συνεργασία με την «τδβκ» που θα τοποθετηθούν ή θα τα βάλουμε μόνοι μας και θα μοιράζουμε το ρεύμα; Διότι, στο κάτω-κάτω, ο ήλιος είναι φυσικός πλούτος, χρειάζεται συμφωνία για δίκαιο διαμοιρασμό. Όπως το φυσικό αέριο. Να προσέξουμε λίγο, κύριε Κασουλίδη μου, διότι, άμα δει η Άγκυρα ότι βγάζουμε αρκετό ηλεκτρισμό από τα φωτοβολταϊκά μπορεί να μην μας αφήσει ούτε για δείγμα. Και δεν μου λες, το ρεύμα που θα πηγαίνει απ΄ εκεί θα είναι στοχευμένο για να το παίρνουν οι Τουρκοκύπριοι ή θα φωτίζει και τα στρατόπεδα του κατοχικού στρατού και την κατοχική σημαία στον Πενταδάκτυλο και το νέο «προεδρικό μέγαρο», που κτίζει η Άγκυρα για τον Τατάρ;

Πάντως, αυτή η σπουδαία ιδέα με τα φωτοβολταϊκά, ταυτίζεται απολύτως και με την προσέγγιση των ανθρώπων του ΟΗΕ, που όλο και κατεβάζουν ιδέες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων. Έτσι το λένε, μεταξύ των κοινοτήτων, ενώ στην πραγματικότητα στήνουν σκηνικό για την ισοπέδωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο επίπεδο της παράνομης «τδβκ». Όπως έκανε προχτές ο ειδικός αντιπρόσωπος, Κόλιν Στιούαρτ, που μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Πενταδάκτυλο ευχαρίστησε για τις προσπάθειες που έγιναν «από τον Νίκο Αναστασιάδη και την ελληνοκυπριακή κοινότητα για βοήθεια προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς», εξαφανίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, λες και ο Αναστασιάδης ενήργησε ως ιδιώτης, που έτυχε να έχει πυροσβεστικά αεροπλάνα ή ως κοινοτάρχης. Και παράλληλα ευχαρίστησε «το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και την Τουρκία για τη στήριξή τους στον Ερσίν Τατάρ». Αδιανόητο για όσους σκέφτονται ακόμα ότι σε αυτό τον τόπο έχουμε κατοχή και ότι η νεκρή ζώνη υπάρχει για να κρατά κάπως σε απόσταση τον κατοχικό στρατό, και δεν είναι «συνοριακά» χωράφια να τα γεμίσουμε φωτοβολταϊκά.

Όταν προχτές ο Κόλιν Στιούαρτ συνάντησε τον Τατάρ, δήλωσε ότι μίλησαν και «για την ανάγκη οικοδόμησης μεγαλύτερων δεσμών σε όλο το νησί, οικονομικών, κοινωνικών και ούτω καθεξής». Αυτή είναι και η πολιτική του κατοχικού καθεστώτος, από το οποίο αναμένονται και σχετικές προτάσεις, για να υπάρξει συνεργασία σε αυτούς τους τομείς. Συζήτησε, είπε, το θέμα και «με τον κ. Αναστασιάδη». Διότι, «νομίζω ότι είναι ίσως το μοναδικό σημαντικό πράγμα που λείπει αυτή τη στιγμή και μας εμποδίζει να προχωρήσουμε στο Κυπριακό».

Αυτό που μας εμποδίζει είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης, δεν είναι η κατοχή. Άντε, να βάλουμε τα φωτοβολταϊκά, να φυτέψουμε και γύρω τους λουλούδια να πάρει χρώμα η νεκρή ζώνη, κι άστε την Τουρκία να κτίζει μιναρέδες, ναυτικές βάσεις και αεροδρόμια για ντρόουν.

[email protected]