Σε μπελάδες μπαίνει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου λόγω της αδυναμίας της να προσαρμόσει τους λέβητες στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Δεκέλειας ώστε να λειτουργούν με λιγότερο ρυπογόνα καύσιμα. Η απόφαση να διατηρήσει σε λειτουργία τον ρυπογόνο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Δεκέλειας, κατά παράβαση κοινοτικής οδηγίας περί βιομηχανικών εκπομπών, έχει οδηγήσει την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομικά μέτρα εναντίον της Αρχής.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος κατά τη συζήτηση του θέματος της ανάγκης λήψης άμεσων μέτρων για αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκαλούν τα φουγάρα του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της ΑΗΚ στην Δεκέλεια, η ανώτερη λειτουργός Περιβάλλοντος, Χρυστάλλα Στυλιανού, ανέφερε ότι από τη στιγμή που δεν μπορεί να χορηγηθεί Άδεια Βιομηχανικών Εκπομπών (ΑΒΕ) από τον υπουργό Περιβάλλοντος για τη λειτουργία του σταθμού στη Δεκέλεια, το Τμήμα Περιβάλλοντος είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει με έκθεση στον Γενικό Εισαγγελέα για λήψη μέτρων εναντίον της ΑΗΚ. Περαιτέρω, πρόσθεσε, για παραβίαση της οδηγίας θα ενημερωθεί η Κομισιόν. Η Κύπρος, σημείωσε, δεν είναι σε θέση να τερματίσει τη λειτουργία  των ατμολεβητών της ΑΗΚ για λόγους επάρκειας του συστήματος και επομένως έχει συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία θα ετοιμάσει το σχετικό υλικό για τις συναντήσεις με τους λειτουργούς της Κομισιόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορυφώνεται ο πόλεμος για τα ασφαλτικά

Σύμφωνα με την κ. Στυλιανού μετά την ανάληψη από το Τμήμα Περιβάλλοντος των αρμοδιοτήτων για την ατμοσφαιρική ρύπανση τον Οκτώβριο του 2021 άρχισε η συζήτηση των αιτήσεων της ΑΗΚ για ανανέωση της αδειοδότησης ΑΒΕ από τη στιγμή που αναμενόταν να λήξει η παρέκκλιση και οι σχετικές ώρες που δόθηκαν για τη λειτουργία της μονάδας από την Κομισιόν. Εξήγησε ότι έγιναν δύο συναντήσεις των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θέμα όπου συζητήθηκε το θέμα της παράβασης της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας και το γεγονός ότι έληξαν οι άδειες ΑΒΕ τόσο για το Βασιλικό, όσο και για τη Δεκέλεια. Επισημάνθηκε ότι για την περίπτωση που Βασιλικού μπορεί να χορηγηθεί άδεια εφόσον ξεπεραστούν τα προβλήματα με την άδεια οικοδομής και το πιστοποιητικό τελικής έγκρισης. Όσον αφορά τον σταθμό της Δεκέλειας διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να χορηγηθεί άδεια από τη στιγμή που παραμένουν σε λειτουργία πεπαλαιωμένες μηχανές. Το ιδανικό για τη Δημοκρατία είναι να τερματιστεί η λειτουργία του σταθμού της Δεκέλειας, χωρίς όμως να υπάρχει κίνδυνος να μείνει η χώρα χωρίς ρεύμα. 

Αναφερόμενος στο θέμα ο διευθυντής παραγωγής της ΑΗΚ Χάρης Μενελάου, τόνισε ότι είχε παρέκκλιση η Αρχή από την Κομισιόν για λειτουργία της μονάδας Δεκέλειας για 18.000 ώρες οι οποίες μπορούσαν να εξαντληθούν σε τέσσερα χρόνια, από 1/1/2020 – 31/12/2023. Η παράταση των ωρών λειτουργίας –σημείωσε– συμπληρώθηκε στις 19/1/2022.

Εκ μέρους του υπουργείου Ενέργειας η Στέλλα Χατζηγιαννακού ανέφερε ότι η παρέκκλιση που δόθηκε στη Δημοκρατία βασίστηκε στην απομόνωση του συστήματος και στην ασφάλεια του ενεργειακού της χώρας. Πρόσθεσε ότι η ΡΑΕΚ έχει δικαιολογήσει την κάλυψη της επάρκειας παραγωγής και εφοδιασμού και επομένως έπρεπε να συνεχίσει να εργάζεται ο σταθμός της Δεκέλειας.