Το Υφυπουργείο Πολιτισμού ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του από σήμερα 1 Ιουλίου ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στο πεδίο του πολιτισμού στην Κύπρο και δημιουργώντας πολλές προσδοκίες στην καλλιτεχνική κοινότητα.

Ωστόσο ο νέος υφυπουργός Γιάννης Τουμαζής καλείται να φέρει σε πέρας ένα δύσκολο έργο χωρίς ακόμη να έχει διοριστεί Γενικός Διευθυντής του υφυπουργείου και Διευθυντής του Τμήματος Πολιτιστικών Υπηρεσιών. Χρέη αναπληρωτή διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών τελεί ο Κυπριανός Λούης ο οποίος είναι και αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών.

H τελετή διορισμού Υφυπουργού Πολιτισμού παρά τω Προέδρω θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιουλίου στις 9.15π.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα ακολουθήσει τελετή παράδοσης- παραλαβής του χαρτοφυλακίου που αφορά στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, από τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στο Οίκημα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών όπου στεγάζεται το υφυπουργείο. 

Με ανακοίνωση του το υφυπουργείο προσκαλεί τους ανθρώπους του πολιτισμού σε συνάντηση, στην αυλή του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, Γλάδστωνος 6, στη Λευκωσία, την Πέμπτη 7 Ιουλίου στις 6μ.μ.. Την εκδήλωση θα προσφωνήσει ο Υφυπουργός Πολιτισμού  Γιάννης Τουμαζής.

Στην πρώτη του ανακοίνωση το υφυπουργείο δίνει και το στίγμα για την ταυτότητα του σημειώνοντας ότι ο πολιτισμός απέκτησε πλέον τη δική του κρατική οντότητα. «Μια οντότητα με ανεξάρτητη, ευέλικτη και αυτόνομη διοικητική δομή, η οποία θα αφιερωθεί στην ανάδειξη του πολιτισμού της Κύπρου, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και του νεότερου και σύγχρονου πολιτισμού μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και εγένετο υφυπουργείο Πολιτισμού

Η πολιτική και οι στρατηγικοί σχεδιασμοί του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι εξόχως ανθρωποκεντρικοί, όπως τονίζεται. «Στο δε επίκεντρο τους βρίσκονται οι ίδιοι οι δημιουργοί και οι παραγωγοί του Πολιτισμού, δηλαδή η ίδια η πολιτιστική βιομηχανία. Η ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού, δηλώνει έμπρακτα την σύμπλευση της χώρας μας με τη σύγχρονη αντίληψη που θεωρεί τον πολιτισμό τη νέα ‘Ήπια Δύναμη’. Ισότιμη, δίπλα στην διπλωματία, την οικονομία και την δύναμη των αμυντικών εξοπλισμών. Αυτή τη δύναμη θα αξιοποιήσει το Υφυπουργείο. Αυτό είναι το κύριο όπλο μας στην πολιτιστική διπλωματία, στην προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού, αλλά κυρίως στην δημιουργία και την εδραίωση μιας δυνατής εικόνας για τη χώρα μας με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται στον διεθνή χώρο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πρωταρχικοί στόχοι του υφυπουργείου συνοπτικά είναι: • Η ενίσχυση και η επαγγελματική κατοχύρωση των εργαζομένων στην πολιτιστική βιομηχανία, • η δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου στρατηγικών εταίρων, • η ενίσχυση της εξωστρέφειας μέσω της ανάπτυξης και ενίσχυσης διεθνών συνεργασιών, • η ενθάρρυνση της εγκατάστασης ευρωπαϊκών δικτύων στην Κύπρο, αλλά και • η αξιοποίηση της στρατηγικής γεωγραφικής μας θέσης, που από μόνη της επιβάλλει δράσεις και πρωτοβουλίες.