Τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης είχε τον Ιούνιο η Ελλάδα, με τον εναρμονισμένο δείκτη καταναλωτή να φτάνει το 12% από 10,5% που έχει φτάσει τον Μάϊο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat.  Με τη συνδρομή και του ενεργειακού εκβιασμού της Ρωσίας ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έφτασε στο 8,6% τον Ιούνιο έναντι 8,1% τον Μάιο και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 8,4%, αφού το πρώτο μισό του μήνα είχαμε πολύ υψηλές τιμές πετρελαίου τις οποίες από τα μέσα του μήνα και μετά ακολούθησαν και οι τιμές του φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελλάδα: Πρόβλεψη για αύξηση μισθών σε όλη την οικονομία φέτος

Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο υψηλότερος πληθωρισμός (22%) καταγράφεται στην Εσθονία με δεύτερη τη Λιθουανία με 20,5%, τρίτη ακολουθεί η Λετονία με 19% και τέταρτη η Σλοβακία με 12,5%. Μετά την Ελλάδα, η οποία με πληθωρισμό 12% βρίσκεται στην πέμπτη θέση, ακολουθούν η Σλοβενία με 10,8%, το Βέλγιο με 10,5% και η Ισπανία με 10%, ενώ η Πορτογαλία είχε πληθωρισμό 9%. Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης η οποία είχε τον Ιούνιο υποχώρηση του πληθωρισμού της στο 8,2% τον Ιούνιο από 8,7% τον Μάιο, ενώ στα χαμηλά της ευρωζώνης βρίσκεται για άλλον έναν μήνα η Μάλτα με πληθωρισμό 6,1% και η Γαλλία με 6,5%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή για την Ελλάδα είχε για τον Ιούνιο και την τρίτη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση που έφτασε το 2,5% σε σχέση με τον Μάιο. Πρώτη ήταν η Εσθονία με μηνιαία αύξηση 2,8% και δεύτερη η Σλοβενία με αύξηση 2,3%. Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε πριν λίγη ώρα η Eurostat παραπάνω από το μισό του πληθωρισμού της Ευρωζώνης (το 5% από το 8,6%) οφείλεται στις αυξήσεις των ενεργειακών προϊόντων ενώ χωρίς τα καύσιμα και τα ανεπεξέργαστα τρόφιμα ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα ήταν 4%. 

Οι αυξήσεις στα ενεργειακά προϊόντα τον Ιούνιο έφτασαν το 41,9%, στα φρέσκα τρόφιμα (κρέατα, ψάρια, λαχανικά, φρούτα κτλ) 11,1% στα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα οι τιμές είχαν αύξηση 4,3% και στις υπηρεσίες 3,4%. 

Πηγή: Capital.gr