10% των παιδιών μεταξύ 5-16 ετών έχουν διαγνωσμένη ψυχική πάθηση. Γι’ αυτό και, επειδή η πρόληψη είναι πάντα σημαντική, αποφασίστηκε να γίνει υποχρεωτικό το ψυχικό τεστ σε όλα τα παιδιά.

> Εξαιρετική απόφαση.

 

20 χρόνια της υπόλοιπης ζωής του θα περάσει στη φυλακή ο 54χρονος άνδρας ο οποίος κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο για βιασμό της 11χρονης εγγονής του.

> Ακόμα πιστεύουμε ότι τα κτήνη βρίσκονται μόνο στη ζούγκλα μόνο;

 

1 στους 20 αλλοδαπούς που εξετάστηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Κύπρο, βρέθηκε να πάσχει από AIDS, ηπατίτιδες, σύφιλη και φυματίωση.

> Ίσως από τις πιο ανησυχητικές ειδήσεις των ημερών. Κράτος και υγειονομικές αρχές πρέπει να δράσουν άμεσα, και ανθρώπινα.

 

20% ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο θερμαίνεται η περιοχή μας, της Μεσογείου, και 250 εκατομμύρια από τους κατοίκους της θα ζουν υπό καθεστώς σοβαρής υδατικής καταπόνησης μέχρι το 2040, λένε οι επιστήμονες.

> «Να διαχειριστούμε το αναπόφευκτο και να αποφύγουμε το μη διαχειρίσιμο». Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της ανθρωπότητας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με τον Αντονέλο Παζίνι. Ο ιταλός φυσικός με ειδίκευση στο κλίμα, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Ιταλίας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης είναι ιδιαίτερα ανήσυχος. Αρκεί να σημειωθεί ότι ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου του είναι «Η Εξίσωση των Καταστροφών».

 

8 θα είναι, όταν ολοκληρωθεί και τυπικά η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο αριθμός των χωρών της βορειοατλαντικής συμμαχίας που θα συνορεύουν με την βαλτική θάλασσα – μετατρέποντάς την ουσιαστικά σε «μια λιμνοθάλασσα του ΝΑΤΟ», όπως σχολιάζει ο ειδικός αναλυτής του BBC επί θεμάτων ασφάλειας, Φρανκ Γκάρντνερ.

> Σκεφθείτε: ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία για να την ναζιστικοποιήσει, λέει, και να την εμποδίσει να μπει στο ΝΑΤΟ, και ως τώρα κατάφερε να κάνει δύο παραδοσιακά ουδέτερες χώρες να αποφασίσουν, εξαιτίας του και μόνο, να θωρακίσουν τα σύνορά τους. Διότι κανείς δεν ξέρει τι άλλο θα συμβεί μ’ αυτόν που μπλέξαμε…

 

13 από τις 50 πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν κιόλας ότι θα απαγορευόσουν τις αμβλώσεις στην επικράτειά τους, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανέτρεψε απόφαση του 1973 που έκρινε ότι η έκτρωση είναι συνταγματικό δικαίωμα.

> Θεωρώ ότι η απόφαση θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θέλουν να πιστεύουν οι περισσότεροι που την υποστήριξαν ότι θα λύσει. Σκότος…

 

12 είναι η εβδομάδες μετά τη σύλληψη που μπορεί μια γυναίκας να διακόψει την κύηση, δίχως περιορισμούς. Μπορεί, επίσης, να κάνει άμβλωση μέχρι και την 24 εβδομάδα εάν υπάρχει ιατρικό πρόβλημα που, με πιστοποίηση γιατρού θα κριθεί ότι απειλεί την ζωή της μητέρας ή/και του εμβρύου. Τέλος, μια γυναίκα στην Ελλάδα μπορεί να κάνει άμβλωση  εάν η εγκυμοσύνη της είναι αποτέλεσμα βιασμού.

> Θα με ενδιέφερε πολύ η θέση της Εκκλησίας μας επι αυτών των τελευταίων.

 

17.000 θανάτους στην Ελλάδα, επί θητείας του Θάνου Πλελυρη στο Υπουργείο, «μέτρησε» ο πρώην υφυπουργός Υγείας επί Σύριζα, Παύλος Πολλάκης, ο οποίος και ανεμίζει πανηγυρικά τον αριθμό ως πολιτικό λάφυρό του.

> Δεν μαζεύεται με τίποτα αυτός ο τύπος! Θυμηθείτε μόνο ότι επί των ημερών του στο Υπουργείο, έδινε συνεντεύξεις τύπου μέσα στο κτίριο, καπνίζοντας σαν φουγάρο…

 

55% είναι οι απώλειες του Bitcoin κατά τους τελευταίους τρεις μήνες.

> Αυτά έχει ο τζόγος!

 

300 ώρες βίντεο αναβαίνουν κάθε λεπτό στο YouTube. Ο μέσος όρος θέασης την ημέρα είναι 40 λεπτά. Χθες, 30/6, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα των Social Media.

> Και πολλά παρόμοια, ενδιαφέροντα στοιχεία μπορείτε να βρείτε και να μελετήσετε στο https://newsd.in/social-media-day-2022-date-history-and-significance-and-facts/

 

* Κάθε Σάββατο, η στήλη βλέπει τα Πρόσωπα και Προσωπεία της επικαιρότητας με τη ματιά των αριθμών. Επίσης, κάθε μέρα, στο πρώτο Newsletter του Philenews, θα βρίσκετε μαζί με την πολιτιστική μας Πρόταση, το Σαν Σήμερα, και το χαρακτηριστικό Άνθρωποι & Αριθμοί