«Αν είσαι επώνυμος ή έχεις μέσο, ως εκ θαύματος τα φάρμακά σου έρχονται αμέσως. Αν είσαι απλός πολίτης και δεν ξέρεις κάποιον επώνυμο να σε βοηθήσει, περιμένεις ή πεθαίνεις». 

Κραυγή αγωνίας και σοβαρές καταγγελίες από γιατρούς, ασθενείς και νοσηλευτήρια. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται για τη μεταφορά καινοτόμων θεραπειών, χημειοθεραπειών και εξειδικευμένων φαρμάκων από τη Λευκωσία στις υπόλοιπες επαρχίες, είναι «χρονοβόρα και επικίνδυνη», λέει στον «Φ» ο καθηγητής και διευθυντής του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου Νίκος Ζάμπογλου, προσθέτοντας ότι «κάποιοι δεν λένε να καταλάβουν ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές και αναβάλλουν συνεχώς την αλλαγή της πρακτικής που εφαρμόζουν.

Οι ασθενείς, οι καρκινοπαθείς μας περιμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέχρι να πάρουν τη θεραπεία που χρειάζονται. Υποχρεωνόμαστε να επικοινωνήσουμε ξανά και ξανά με το υπουργείο Υγείας για να τις στείλουν στη Λεμεσό και μετά λύπης μου παρατηρώ και το λέω δημόσια ότι όλα αυτά, ως εκ θαύματος, όταν πρόκειται για επώνυμους ή γνωστούς και συγγενείς επωνύμων, υπερπηδούνται χωρίς κανένα πρόβλημα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Το πρόβλημα αφορά τις καινοτόμες, εξειδικευμένες θεραπείες οι οποίες ακόμα δεν έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ και τυγχάνουν διαχείρισης από το υπουργείο Υγείας», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΣΑΚ Δημήτρης Λαμπριανίδης και εξήγησε: «Είναι γνωστό ότι για να εξασφαλίσουν οι ασθενείς αυτές τις θεραπείες, απευθύνονται στην Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας και όταν δοθεί έγκριση αναλαμβάνει η Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου να τις εξασφαλίσει.

Όταν τα φάρμακα εξασφαλιστούν, που σε παρά πολλές περιπτώσεις αυτή η διαδικασία μπορεί να κρατήσει ακόμα και μήνες για κάποιες θεραπείες, το Υπουργείο τα στέλνει στα κρατικά φαρμακεία των επαρχιακών νοσοκομείων και τα ιδιωτικά νοσοκομεία του ΓεΣΥ υποχρεώνονται να τα πάρουν από εκεί. Δυστυχώς, με αυτό τον τρόπο και με όλες τις διαδικασίες της δημόσιας υπηρεσίας, πολλές φορές ψάχνουμε να βρούμε πού βρίσκονται τα φάρμακα, διότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ενώ από τη Λευκωσία ενημέρωσαν ότι μια θεραπεία έχει σταλθεί, το κρατικό φαρμακείο της επαρχίας στην οποία βρισκόταν ο ασθενείς, μας έλεγε ότι δεν παρέλαβε ακόμα το φάρμακο». Επειδή ακριβώς αυτό το πρόβλημα αναγνωρίστηκε από όλους, «αποφασίστηκε ότι θα άλλαζε η διαδικασία και οι θεραπείες θα παραδίδονταν κατευθείαν στα ιδιωτικά νοσοκομεία του ΓεΣΥ. Μετά από αρκετές προηγούμενες αναβολές, είχε οριστεί ως τελική ημερομηνία η 1η Ιουλίου.

Δυστυχώς την Παρασκευή, τόσο εμείς ως ΟΣΑΚ, όσο και τα ιδιωτικά νοσοκομεία ενημερωθήκαμε ότι δίνεται εκ νέου αναβολή, επίσημα μας λένε για τον Οκτώβριο, ανεπίσημα μας διαβεβαίωσαν ωστόσο, ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτό να επισπευστεί, με την καθυστέρηση να αποδίδεται, και δεν έχουμε λόγο να το αμφισβητήσουμε, στο γεγονός ότι δεν έχει ακόμα ετοιμαστεί το λογισμικό στο οποίο θα καταχωρούνται αυτές οι συναλλαγές από τη διαχειρίστρια εταιρεία πληροφορικής. Ελπίζουμε οι πιέσεις που θα ασκηθούν για την ετοιμασία του λογισμικού να είναι τέτοιες που να δώσουν λύση στο πρόβλημα πριν από τον Οκτώβριο και για αυτό καλούμε τον υπουργό Υγείας να παρέμβει, διότι η αλλαγή των διαδικασιών ήταν και δική του δέσμευση».

Ο εκπρόσωπος της ΟΣΑΚ έφερε ως παράδειγμα και την περίπτωση δύο καρκινοπαθών, οι οποίες όπως είπε χαρακτηριστικά, «περίμεναν ένα μήνα για να διασχίσουν τα φάρμακά τους τον αυτοκινητόδρομο», ενώ ο διευθυντής του νοσοκομείου Mediterranean στη Λεμεσό Νότης Ζαννέτος επεσήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν όλες οι εξειδικευμένες θεραπείες να τυγχάνουν διαχείρισης από ένα μόνο φαρμακείο για ολόκληρη την επαρχία και οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται και να κινδυνεύουν περιμένοντας να πάρουν τα φάρμακα που χρειάζονται».

«Οι συνέπειες όλης αυτής της διαδικασίας, έχουν αντίκτυπο στους ασθενείς και το πρόβλημα αν και επικεντρώνεται στους καρκινοπαθείς διότι αυτή η ομάδα ασθενών επηρεάζεται περισσότερο, αφορά κι άλλους ασθενείς με σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Στην ουσία όλα τα φάρμακα της ΕΟΑ, καταλήγουν στο φαρμακείο του νοσοκομείου της Λεμεσού και δεν μιλάμε για μια ή δύο θεραπείες αλλά για πολλές. Δεν γίνεται να διαχειρίζεται όλες αυτές τις θεραπείες ένα μόνο φαρμακείο, τη στιγμή που τα νοσοκομεία μας διαθέτουν και τα δικά τους φαρμακεία και τους δικούς τους φαρμακοποιούς». 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Πνεύμα συνεργασίας

Στη διερεύνηση του θέματος, μας παρότρυναν από το υπουργείο Υγείας να επιδείξουμε πνεύμα συνεργασίας διότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια. Η ίδια παρότρυνση και στην ΟΣΑΚ και στα νοσηλευτήρια και στους γιατρούς. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το «πνεύμα συνεργασίας» στην προκειμένη περίπτωση θα ταλαιπωρήσει για μερικούς ακόμα μήνες εκατοντάδες σοβαρά ασθενείς και θα καθυστερήσει την έναρξη των θεραπειών τους. Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούμε τις προθέσεις των αρμοδίων Τμημάτων και λειτουργών. Ωστόσο, δεν μπορεί εύκολα να πιστέψει κάποιος ότι στην Κύπρο, Ιούλιο μήνα ή και Αύγουστο, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος πριν από τον Οκτώβριο. Η διάψευσή μας στην προκειμένη περίπτωση, καλοδεχούμενη.