31η ημέρα του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία. 

> Πίστευε, αλαζονικά, ότι θα κάνει περίπατο

3.393 ο αριθμός, μέχρι χθες το μεσημέρι,  σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, των άμαχων πολιτών που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας αυτού του πολέμου. Από αυτούς, οι 312 είναι ξένοι υπήκοοι, ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι.

> Ήδη «κτίζεται» το υλικό που αποδεικνύει ότι πρόκειται για έγκλημα πολέμου. Ο κατηγορούμενος είναι ήδη γνωστός.

320.000, κι ακόμα πιο πολλοί, Ουκρανοί πολίτες που ζουν στο εξωτερικό — κυρίως άνδρες — επέστρεψαν στην πατρίδα τους για να ριχτούν στη μάχη κατά των Ρώσων εισβολέων, σύμφωνα με τις τελωνειακές Αρχές της Ουκρανίας στα σύνορά της με άλλες χώρες. Στο μεταξύ, περίπου 10 εκατομμύρια Ουκρανοί αναγκάστηκαν μέχρι τώρα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Γύρω στα  3,5 εκατομμύρια έφυγαν από τη χώρα, και άλλα 6,5 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό.

> Όλος ο πολιτισμένος κόσμος είναι στο πλευρό τους.

3,5, περίπου, εβδομάδες έχει να επικαιροποιήσει και να ανακοινώσει επίσημα το Κρεμλίνο τον αριθμό των δικών του θυμάτων στον πόλεμο, αφήνοντας ανοικτό το ερώτημα τού πόσοι Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί ιδίως «στα χαοτικά, πρώτα στάδια της επέμβασης», όπως γράφει η βρετανική Γκάρντιαν.

> Στις αρχές  Μαρτίου, ήδη βαίνουμε προς το τέλος του, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις 498 στρατιώτες και τραματίστηκαν περίπου 1.500. Οι σοβαροί επικριτές συστήνουν να αντιμετωπίζουμε τις ανακοινώσεις του Κρεμλίνου με σκεπτικισμό. 

71,5 εκατομμύρια ακολούθους του στο Instagram «έδωσε» ο σπουδαίος παλαίμαχος Άγγλος ποδοσφαιριστής Ντέϊβιντ Μπέκαμ σε έναν Ουκρανό γιατρό, παιδοαναισθησιολόγο από το Χάρκοβο ώστε εκμεταλλευόμενος και χρησιμοποιοώντας τα stories στον τόσο δημοφιλή και επιδραστικό (influential) λογαριασμό του, να μπορεί να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, κυρίως έγκυες γυναίκες, νεαρές μητέρες και νεογέννητα βρέφη, σε μια πόλη που έχει σακατευτεί από τον πόλεμο που κήρυξε κατά της χώρας του ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

14.799 ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους είναι η αντιστοιχία των αιτήσεων ασύλου που υποβλήθηκαν στην Κύπρο το 2021, γεγονός που μας κατατάσσει, με διαφορά, στην 1η θέση τέτοιων αιτημάτων, κατ’ αναλογία πληθυσμού. Δεύτερη είναι η Αυστρία, με μόλις 4.111 αιτήσεις/1 εκατ. κατοίκους. 

> Όσο καλές προθέσεις και αν έχει μια χώρα να υποδεχτεί και να ενσωματώσει έναν αριθμοί προσφύγων, αυτοί οι αριθμοί για την Κύπρο, μια χώρα που (ας μη ξεχνάμε) μεταξύ άλλων προβλημάτων, έχει χάσει τη μισή της έκταση από μια βάρβαρη εισβολή. 

3 δεκαετίες από τότε που ο ΟΗΕ κήρυξε την 22η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Νερού για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προσπάθειες διατήρησης και την ανάγκη πρόσβασης σε καθαρό νερό, 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι – σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού – δεν έχουν ακόμα πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.

> Αυτή είναι μια σταγόνα μεγάλης ντροπής για την ανθρωπότητα.

125.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Χονγκ Κονγκ από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, για να αποφύγουν τα πολύ σκληρά μέτρα που επέβαλαν οι υγειονομικές Αρχές της χώρας προκειμένου να περιορίσουν τη διάδοση ενός νέου κύματος κορωνοϊού. Το σχεδόν ολοκληρωτικό λοκντάουν ελήφθη στα πλαίσια της λεγόμενης «πολιτικής μηδενικού Covid-19». 

> Φαίνεται πάντως πως έχει πιάσει, αφού από την 1η Απριλίου έχει σκοπό να αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς, συντομεύοντας τους χρόνους καραντίνας για τους ταξιδιώτες και επιτρέποντας στα σχολεία να συνεχίσουν τα μαθήματα αυτοπροσώπως. 

* Κάθε Σάββατο, η στήλη βλέπει τα Πρόσωπα και Προσωπεία της επικαιρότητας με τη ματιά των αριθμών. Επίσης, κάθε μέρα, στο πρώτο Newsletter του Philenews, θα βρίσκετε μαζί με την Πρόταση της Ημέρας, και το Σαν Σήμερα, και τον χαρακτηριστικό Αριθμό της Ημέρας.