Με εξαίρεση τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες έρευνες κατά του διευθυντή τους, όλα τα υπόλοιπα τμήματα του υπουργείου Γεωργίας φαίνεται πως βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και έχουν πετύχει σε μεγάλο βαθμό, μέσα από τον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή, να διορθώσουν αδυναμίες και παραλείψεις. Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου εξετάζοντας την ειδική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος διαπίστωσε γενικά θετική εικόνα.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφερόμενος στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έκανε λόγο για αδυναμίες και ελλείψεις σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης, επιβολής και παρακολούθησης των διοικητικών προστίμων και την άνιση μεταχείριση μεταξύ των δύο σφαγείων. Όπως είπε χαρακτηριστικά κάποια πρόστιμα παρέμειναν μέχρι και πέντε χρόνια στο συρτάρι του διευθυντή για να πάρει απόφαση. Για την περίπτωση αυτή, είπε, διορίστηκε ερευνών λειτουργός για να εξετάσει θέματα πλημμελούς εκτέλεσης καθηκόντων.

Περαιτέρω αναφέρθηκε στη μη τήρηση της συμφωνίας παροχής εκπαιδευτικής άδειας από κτηνιατρικό λειτουργό, χωρίς οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες να απαιτήσουν από αυτόν, αλλά ούτε από τον εγγυητή του, την καταβολή στην Κυβέρνηση της προνοούμενης αποζημίωσης. Και για την περίπτωση αυτή, εκκρεμεί διοικητική έρευνα στο υπουργείο Γεωργίας. Ο κ. Μιχαηλίδης επισήμανε ότι η κωλυσιεργία την οποία επέδειξε ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών προφασιζόμενος θέματα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, παραπέμπει σε προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων για σκοπούς ελέγχου.

Επικρίσεις στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και για την ανοχή που επιδεικνύουν στην παράνομη λειτουργία κτηνοτροφικών υποστατικών εντός του Δικτύου «Natura 2000». Όπως είπε ο Γενικός Ελεγχτής μέχρι και σήμερα προκύπτουν ερωτηματικά ως προς την υγειονομική παρακολούθηση της μονάδας καθώς και τον τρόπο διάθεσης των, αναμενόμενα, μεγάλων ποσοτήτων του γάλακτος ή και κρέατος που παράγεται από την κτηνοτροφική μονάδα με όλους τους συνεπακόλουθους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Και για την περίπτωση αυτή διεξάγεται διοικητική έρευνα, με απόφαση του Υπουργού.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε και στην περίπτωση εκμίσθωσης κρατικής δασικής γης, μέρους του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους, για σκοπούς ανέγερσης χιονοδρομικού κέντρου. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην περίπτωση τριών δημοσίων λειτουργών του Τμήματος Γεωργίας που διατηρούσαν και επιχειρήσεις χωρίς να ενημερώσουν την αρμόδια αρχή. 

Για το Τμήμα Αλιείας αναφορά έγινε για τον ελλιμενισμό σκαφών στο αλιευτικό καταφύγιο Παραλιμνίου. Σε μια περίπτωση, το Τμήμα Αλιείας εξέδωσε 50 εξώδικα πρόστιμα των €170, και ζήτησε από τη Νομική Υπηρεσία την άσκηση ποινικής δίωξης. Σε μιαν άλλη περίπτωση το Τμήμα απέρριψε αίτηση ιδιοκτήτη σκάφους να ελλιμενίσει μεγαλύτερο σκάφος γιατί δημιουργούσε προβλήματα στην ασφάλεια και λειτουργία του αλιευτικού καταφυγίου Παραλιμνίου. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, μετά από παρέμβαση προηγούμενου Υπουργού, τελικά, τακτοποιήθηκε το θέμα. 

Σε ό,τι αφορά στο Τμήμα Περιβάλλοντος ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο θέμα των αυθαίρετων επεμβάσεων και παράνομων κατασκευών στο παραλιακό μέτωπο των κοινοτήτων Αργάκας και Γιαλιάς στην επαρχία Πάφου, αλλά και στην έγκριση σχεδίου χρήσης παραλίας Ασπρόκρεμμος στην Κοινότητα Νέου Χωριού και εκμίσθωση κρατικής δασικής γης στο Κρατικό Δάσος Χάλαβρον και το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε ότι επί υπουργίας Κώστα Καδή και με γενικό διευθυντή τον Ανδρέα Γρηγορίου, η συνεργασία, όπως είπε και ο Γενικός Ελεγκτής, ήταν άψογη, ενώ οι διαπιστώσεις που έγιναν αφορούν σε προγενέστερες θητείες υπουργών και γενικών διευθυντών. Με εξαίρεση την περίπτωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, για την οποία είχε ζητηθεί ειδική έκθεση, ο κ. Κουλίας είπε ότι και με τις 10 διευθύνσεις του Υπουργείου, που ήταν παρούσες στη συνεδρίαση για τη συζήτηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, έγινε μία ευχάριστη και εποικοδομητική συζήτηση. 

O γενικός διευθυντής του Υπουργείου, Ανδρέας Γρηγορίου, είπε ότι εκτιμά ιδιαίτερα τη δουλειά που κάνει η Ελεγκτική Υπηρεσία και ο Γενικός Ελεγκτής για το Υπουργείο. Πρόσθεσε ότι για τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, έχουν ήδη δοθεί οδηγίες σε όλους τους διευθυντές, ώστε να συμμορφωθούν, να δώσουν εξηγήσεις και να τα αποφύγουν στο μέλλον. «Μέσα από τις δραστηριότητες της Επιτροπής Ελέγχου μάς δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις και να αποφεύγονται λάθη στο μέλλον», είπε ο κ. Γρηγορίου, επισημαίνοντας ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου λειτουργούν στο πλαίσιο της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης.