Του Χάρη Φλουδόπουλου

Την πρόθεση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων να συνεχίσουν τα προγράμματα έρευνας για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Α. Σιάμισιης.

Ο κ. Σιάμισιης κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο των εγκαινίων του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, ανέφερε ότι με βάση τη νέα στρατηγική που έχει να κάνει με τον εταιρικό και ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου τα ΕΛΠΕ είχαν αποκλείσει τις έρευνες σε onshore περιοχές και σε blocks με κοιτάσματα πετρελαίου.

Αντίθετα στις θαλάσσιες περιοχές, με πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου οι έρευνες συνεχίζονται, πρόσθεσε ο κ. Σιάμισης υπογραμμίζοντας ότι στη νέα εποχή που οδηγείται η Ελληνικά Πετρέλαια οι έρευνες υδρογονανθράκων έχουν μέρος στο χαρτοφυλάκιο μας.

Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών που ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Ιόνιο και τον Κυπαρισιακό κόλπο. Όπως είπε θα ακολουθήσει η ερμηνεία των δεδομένων και η λήψη τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, που θα απαιτήσει χρονικό διάστημα ακόμη 12 μηνών.

Σημειώνεται ότι στις συγκεκριμένες περιοχές τα ΕΛΠΕ έχουν το 100% των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης, αν και όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ συνήθως οι έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου γίνονται από κοινοπραξία. Με τα αποτελέσματα που θα έχουμε στα χέρια μας θα αναζητήσουμε εταίρο, ανέφερε ο κ. Σιάμισιης.

Κρήτη

Εκτός από το Ιόνιο, τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν επίσης μαζί με την γαλλική Total και την αμερικανική ExxonMobil στις έρευνες στην περιοχή στα νότια και δυτικά της Κρήτης. Σε σχέση με τις συγκεκριμένες παραχωρήσεις, ο κ. Σιάμισιης, τόνισε ότι εμφανίζουν ενδιαφέρον καθώς μοιάζουν με αντίστοιχες γεωλογικές δομές της Ανατολικής Μεσογείου όπου έχουν γίνει ανακαλύψεις. Πρόσθεσε ότι τα ΕΛΠΕ είτε με τους ίδιους είτε με άλλους παίκτες θα κάνουν τις έρευνες.

Όσον αφορά στις καθυστερήσεις, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ τις απέδωσε στην εκκρεμότητα που υπάρχει με την προσφυγή στο ΣτΕ σε βάρος της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Για όσο διάστημα υπάρχει η συγκεκριμένη εκκρεμότητα καμία σοβαρή εταιρεία δε θα μπορούσε να προχωρήσει στις έρευνες, τόνισε.

Πηγή: Capital.gr