Δημόσια παρέμβαση εκδηλώνεται σήμερα για πρώτη φορά μετά τις εξελίξεις στην RCB Bank από μεγάλη ομάδα υπαλλήλων της τράπεζας. Με ανακοίνωση οι εν λόγω υπάλληλοι εκφράζουν την ελπίδα να αναγνωριστεί η αδικία που έχει διαπραχθεί σε βάρος των υπαλλήλων της RCB μετά την απόφαση για τερματισμό των τραπεζικών δραστηριοτήτων της εταιρείας, η οποία έγινε με συνοπτικές διαδικασίες και σε συνεννόηση με τη διοίκηση, την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, την Ευρωπαϊκή Κεντρική και πάντα με τις ευλογίες της Κυπριακής Κυβέρνησης.

« Σαν επαγγελματίες του τραπεζικού τομέα», τονίζεται στην ανακοίνωση, « θα θέλαμε με απόλυτη ειλικρίνεια να εκφράσουμε την ανακούφισή μας που στην προκειμένη περίπτωση, ακόμα και με το κλείσιμο της RCB, οι πελάτες μας έχουν εξασφαλίσει μέχρι και το τελευταίο σεντ των καταθέσεων τους. Παρόλα αυτά, θα θέλαμε να αντιληφθείτε την στεναχώρια, αγωνία, αλλά και θυμό που νιώθουμε με την απόφαση για κλείσιμο μιας καθ’όλα υγιούς τράπεζας σαν παράπλευρη απώλεια του πολέμου.  

Όπως ήδη γνωρίζετε, οι υπαλλήλοι της τράπεζας θα οδηγηθούν σύντομα στην έξοδο με πενιχρή αποζημίωση και χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Δεν έγινε καμία προσπάθεια από καμία εμπλεκόμενη πλευρά για διάσωση των θέσεων εργασίας όπως έγινε σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν με χρεοκοπημένες τράπεζες.

Δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη οι απώλειες καριέρας και το γεγονός ότι οδηγούνται μαζικά εκατοντάδες οικογένειες στην ανεργία με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους άλλα και για την ίδια την οικονομία στους δύσκολους καιρούς που ζούμε».

Το «success story» και η «αναίμακτη συναλλαγή» που παρουσιάζεται προς τα έξω τις τελευταίες μέρες, δεν είναι και τόσο «success», επισημαίνουν οι υπάλληλοι της τράπεζας και διερωτούνται τι θα γίνει με αυτούς:

« Ο ανθρώπινος παράγοντας τι ρόλο παίζει σε όλο αυτό; Πώς η πολιτεία προστάτεψε τους πολίτες της; Παρακαλούμε να σημειωθεί ότι οι υπαλλήλοι της RCB δεν μπορούν να επωφεληθούν οποιουδήποτε σχεδίου εθελούσιας εξόδου όπως έγινε αμέτρητες φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Ζητούμε  από την πολιτεία να σταθεί αρωγός στους υπαλλήλους της τράπεζας και να διασφαλίσει είτε το εργασιακό τους μέλλον, είτε την παραχώρηση μιας αξιοπρεπούς αποζημίωσης, όπως έπραξε σε παρόμοιες περιπτώσεις».