Εν μέσω πανδημίας, από τον πρώτο υποχρεωτικό εγκλεισμό τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, η σχεδιάστρια μόδας Κίκα Ιωαννίδου και η συλλέκτρια Μαρία Νεοπτολέμου κατάφεραν και δημιούργησαν μια σειρά φορεμάτων υψηλής ραπτικής με έμπνευση έργα συλλογών της Λεβεντείου Πινακοθήκης. Η πολύχρονη φιλία τους αλλά και το πάθος τους για το ύφασμα, την μόδα, την αριστοτεχνία τις έφεραν μαζί σ’ αυτή την μοναδική σύμπραξη. Το κάθε ένα από τα υφάσματα είναι ξεχωριστό και μοναδικό και όλα μαζί είχαν σαν βασική πηγή έμπνευσης και  αφετηρία την ιστορία της τέχνης και τις συλλογές της Λεβεντείου Πινακοθήκης. 

Την έκθεση «SYNEGY: Τέχνη στη Μόδα» στην αίθουσα προσωρινών εκθέσεων της Πινακοθήκης παρουσίασε χθες στους δημοσιογράφους η κ. Λουκία Χατζηγαβριήλ με αφορμή τα οκτώ χρόνια λειτουργίας της Λεβεντείου Πινακοθήκης. 

​«Εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας, η Λεβέντειος Πινακοθήκη διατηρεί την αισιοδοξία της για το μέλλον, γιορτάζοντας τα πρώτα οκτώ χρόνια λειτουργίας της με μια έκθεση που για πρώτη φορά παρουσιάζει haute couture και fashion statement δημιουργίες, ρούχα εντυπωσιακά που, με αφετηρία έργα της Συλλογής Λεβέντη, ξεχωρίζουν για το σχέδιο, το χρώμα και το στυλ τους. Μια έκθεση που αποτελεί ένα κάλεσμα και συνάμα μια προτροπή για όλους μας, τους λάτρεις της τέχνης και της μόδας, να διερευνήσουμε τις συνέργειες ανάμεσα στους δύο αυτούς χώρους και να προβληματιστούμε ίσως γύρω από τα λόγια του pop artist και fashion illustrator Andy Warhol: είναι πράγματι «Η μόδα πιο τέχνη από την τέχνη»; ανέφερε η κ. Χατζηγαβριήλ. 

 

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΔΑΣ

Η διευθύντρια της Πινακοθήκης σχολίασε επίσης ότι η βραβευμένη σχεδιάστρια μόδας Κίκα Ιωαννίδου, με πολλές και σημαντικές διακρίσεις όχι μόνο στην ιδιαίτερη πατρίδα της, αλλά και στο εξωτερικό, συνδύασε το δικό της αστείρευτο ταλέντο με τον μοναδικό και πρωτοποριακό τρόπο ερμηνείας της σύγχρονης μόδας της φίλης της, Μαρίας Νεοπτολέμου. «Τα κοινά τους ταξίδια, οι συμμετοχές τους σε διεθνείς εκθέσεις και σαλόνια μόδας και η αγάπη τους για το «κάλλιστο» έδωσε το έναυσμα για μια γόνιμη συνεργασία που ξεκίνησε την περίοδο του εγκλεισμού το 2020 λόγω της πανδημίας του COVID-19. Μέσα σε αυτόν τον δημιουργικό οίστρο, τα βήματά τους συναντήθηκαν και στη Λεβέντειο Πινακοθήκη· οι περιηγήσεις τους στις Συλλογές αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης, οδηγώντας στον σχεδιασμό ενδυμάτων βασισμένων σε έργα καλλιτεχνών της Πινακοθήκης μας». 

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Την όλη αυτή προσπάθεια επιμελήθηκε ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και επιμελητής μόδας Filep Motwary. Ο Filep άφησε για λίγο τα editorial  μόδας και αφοσιώθηκε στην επιμέλεια μιας μοναδικής έκθεσης-ύμνο στη δημιουργία και την ανθρώπινη αγάπη για το ωραίο. Η επιμελήτρια της Συλλογής του Παρισιού της Λεβεντείου Πινακοθήκης, Μυρτώ Χατζάκη, ανατρέχει επίσης με πολύ παραστατικό τρόπο και παραδείγματα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Μόδας και έτσι η έκθεση αποτελεί ένα ύμνο στη ζωγραφική αλλά κυρίως στη σύνδεση της με τη Μόδα, τη σύνδεση με το παρόν αλλά και με το παρελθόν και με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία. Αυτό το προφανές. Η αγάπη για την μόδα, τα έργα τέχνης του παρελθόντος δημιουργούν τη σύγχρονη μόδα.

«Η έκθεση αυτή αναδεικνύει τη σύνδεση ανάμεσα στην τέχνη και στη μόδα, ανάμεσα στον χρωστήρα και στη βελόνα, στο πλαίσιο της ιστορίας της ευρωπαϊκής τέχνης, όπως αυτή έχει εντοπισθεί και μελετηθεί τόσο από ερευνητές όσο και από καλλιτέχνες. Ξεκινώντας από την έννοια της «συνέργειας», μας δίνει το έναυσμα να εξετάσουμε την έμφυτη και συχνά συμβιωτική σχέση τέχνης και μόδας, που κάποιες φορές διαταράσσεται από τον διαχωρισμό μεταξύ «υψηλής τέχνης» και «υλικού πολιτισμού», αλλά παραμένει, σαν το νήμα του χρόνου, μια υπολανθάνουσα σταθερά» σχολιάζει η Μυρτώ Χατζάκη Επιμελήτρια της Συλλογής του Παρισιού.

​Γενικός συντονισμός: Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης & Κατερίνα Στεφανίδου, Επιμελήτρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης

Δημιουργοί συλλογής υψηλής ραπτικής: Κίκα Ιωαννίδου & Μαρία Νεοπτολέμου

Επικεφαλής επιμελητής: Filep Motwary, Συγγραφέας, Επιμελητής Εκθέσεων Μόδας

Επιμελήτρια ιστορικής ανάλυσης: Μυρτώ Χατζάκη, Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια της Συλλογής του Παρισιού της Λεβεντείου Πινακοθήκης. Νάγια Σαββίδου: αρχιτεκτονική και μουσειογραφική παρουσίαση της έκθεσης.

Λευκωσία, Λεβέντειος Πινακοθήκη. Η προσωρινή έκθεσης SYNERGY: Τέχνη στη Μόδα θα ανοίξει για το κοινό από τις 14 Απριλίου 2022 εως τις 26 Ιουνίου 2022.