Παρά τη δυστοκία που παρατηρήθηκε κατά το τελευταίο διάστημα στους διαγωνισμούς που είχαν προκηρυχθεί για εξασφάλιση πρόσθετων πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, δήλωσε στον «Φ» ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες, και πριν τους πιο «θερμούς» μήνες της αντιπυρικής περιόδου, το Τμήμα Δασών θα βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Η φετινή χρονιά παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες, τόνισε ο Υπουργός, αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέτρεψε, ανάμεσα σε άλλα, πρακτικές που εφαρμόζονταν τα προηγούμενα 20 χρόνια, όπως πχ η ενοικίαση ρωσικών ελικοπτέρων πυρόσβεσης. Φέτος, λόγω των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία, αυτό δεν ήταν εφικτό. Αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο Υπουργός, και παρά το γεγονός ότι οι διαγωνισμοί που έχουν γίνει για ενοικίαση δύο αεροπλάνων και δύο ελικοπτέρων πυρόσβεσης αποδείχτηκαν δύο φορές άγονοι, θέτουμε σε εφαρμογή το «Σχέδιο Β», το οποίο προνοεί ουσιαστικά διαπραγμάτευση με όσους φορείς εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τους πιο πάνω διαγωνισμούς, αλλά για οποιοδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν προσφορά. Ο Υπουργός δήλωσε ότι μέσα από τις διαδικασίες αυτές θα εξασφαλιστούν τέσσερα πτητικά μέσα. 

Περαιτέρω, το Υπουργείο κινείται με εντατικούς ρυθμούς, προς τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις: 1ον, τη διασφάλιση της πλήρους και συνεχούς επιχειρησιακής ετοιμότητας των πτητικών μέσων που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεση μας. 2ον, την εξασφάλιση από την ΕΕ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, εξαίρεσης για την Κύπρο για, εκ νέου, ενοικίαση ρωσικών ελικόπτερων, εφόσον δεν καταστεί δυνατή η εξασφάλιση ελικοπτέρων από άλλες χώρες. 3ον, την άφιξη στην Κύπρο, μέσα στις επόμενες μέρες δύο πυροσβεστικών αεροπλάνων από την Ισπανία. Ο Υπουργός σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια για εξασφάλιση δύο επιπρόσθετων μέσων μέσω διακρατικής συνεργασίας. Με αυτά τα δεδομένα, δήλωσε ο Κ. Καδής, εάν ευοδωθούν οι προσπάθειές μας θα ξεπεράσουμε τον αριθμό των οκτώ πρωτευόντων μέσων αεροπυρόσβεσης φτάνοντας έτσι σε αριθμούς που δεν είχαμε ποτέ προηγουμένως. Κατά τη φετινή χρονιά, θα είναι πλήρως διαθέσιμα για σκοπούς αεροπυρόσβεσης ένα ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς και ένα της Αστυνομίας.

Ως προς την 4η κατεύθυνση στην  οποία κινείται το Υπουργείο, ο Κ. Καδής δήλωσε ότι αφορά «τη διασφάλιση της πλήρους ετοιμότητας του Τμήματος Δασών τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο του προσωπικού δασοπυρόσβεσης. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η διαδικασία πρόσληψης 110  δασοπυροσβεστών. Εκκρεμότητα υπάρχει σε σχέση με το αίτημα για δημιουργία νέων θέσεων δασικών λειτουργών, για τις οποίες υφίσταται εργατική διαφορά.