Η κοινοτική αρχή Τάλας έφερε το τελευταίο διάστημα εις πέρας ένα τεράστιο έργο θωράκισης από την πύρινη λαίλαπα, ώστε τραγωδίες όπως εκείνες του καλοκαιριού του 2021 να μην ξανασυμβούν ή έστω η κοινότητα να είναι όσο το δυνατό πιο θωρακισμένη.

Σε αυτά τα πλαίσια, το Κοινοτικό Συμβούλιο Τάλας έχει ολοκληρώσει σε πρώτο στάδιο το σχέδιο θωράκισης της κοινότητας με αντιπυρικά έργα ώστε να ελαχιστοποιηθεί στο μέλλον η πιθανότητα αντίστοιχων καταστροφών. Συνεργεία με ειδικά βαριά μηχανήματα προχώρησαν σε δημιουργία και νέων αντιπυρικών ζωνών, οι οποίες σε συνδυασμό με αυτές που ήδη είχαν δημιουργηθεί από την καλοκαιρινή σεζόν, θα δημιουργούν εμπόδια στην προώθηση ενός πύρινου μετώπου, αλλά και θα επιτρέπουν την άμεση και δραστική επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης στην καρδιά του προβλήματος.

Ο σχεδιασμός αυτός επεκτάθηκε τις τελευταίες μέρες προς την έκταση παρά τη Μονή Αγίου Νεοφύτου, όπου και στις δύο πλευρές προσέγγισης προς το μοναστήρι, δηλαδή από τον κύριο δρόμο Τάλας-Αγίου Νεοφύτου και από το μονοπάτι που διέρχεται από το αλσύλιο προς την Εγκλείστρα της Μονής, έχουν επίσης δημιουργηθεί αντιπυρικές λωρίδες και άλλα προστατευτικά έργα.

Μιλώντας στον «Φ» η πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Τάλας, Αρετή Πιερίδου, τόνισε ότι η αντιπυρική θωράκιση της Τάλας αντιμετωπιζόταν εδώ και αρκετό καιρό ως ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας από την τοπική αρχή. Οι σημαντικές καταστροφές που αυτή τη φορά δεν περιορίστηκαν στο φυσικό περιβάλλον, αλλά κυριολεκτικά εισήλθαν και στις κατοικίες των ανθρώπων, τόνισε, κατέστησαν ακόμη πιο επιτακτική την ολοκλήρωση των έργων προστασίας του οικισμού.

«Γι’ αυτό τον λόγο», είπε η κ. Πιερίδου, « εδώ και μήνες έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα εκτεταμένο σχεδιασμό δημιουργίας αντιπυρικού δαχτυλίου που ουσιαστικά καλύπτει όλη την περιοχή ευθύνης μας. Ήδη, αντιπυρικές λωρίδες έχουν κατασκευαστεί σε διάφορες περιοχές της Τάλας που παρουσιάζουν πυκνή βλάστηση και παράλληλα γειτνιάζουν με οικιστικές αναπτύξεις, αλλά και στην περίφημη Μονή Αγίου Νεοφύτου, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει ξανά αντίστοιχη καταστροφή όπως αυτή του καλοκαιριού που ζήσαμε».