Σειρά περιπατητικών περφόρμανς/ δράσεων στους Βοτανικούς Κήπους Τροόδους «Α.Γ. Λεβέντης», υπό τον τίτλο «Earth Voices», παρουσιάζει το Dance Gate Lefkosia στο πλαίσιο του Προγράμματος Αποκέντρωσης 2022 και σε συνεργασία με την κοινότητα Αμιάντου.

Το πρότζεκτ λαμβάνει χώρα την Κυριακή 8 και την Κυριακή 15 Μαΐου από τις 11π.μ. μέχρι τις 2μ.μ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. 

Ποια είναι η σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με το περιβάλλον και τα φυτά; Πώς το σώμα μας συνδέεται και θεραπεύεται από τη φύση; Μήπως ήρθε η στιγμή να αναζητήσουμε τη χαμένη γνώση του παρελθόντος και να αφουγκραστούμε τον ίδιο μας τον εαυτό ως κομμάτι του πλανήτη στον οποίο ζούμε κι είμαστε αναπόσπαστο μέρος αυτού;

Το Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους είναι μέρος του δικτύου «Natura 2000» και βρίσκεται σε υψόμετρο 1400 μέτρων κι εντός των ορίων του μεταλλείου του Αμιάντου. Το πρότζεκτ αποτελεί παραγωγή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ.

Με κεντρικό άξονα την πρακτική της performer/ χορογράφου Αριάννας Οικονόμου και σε επιμέλεια του δρα Κώστα Πράπογλου, το δρώμενο με τίτλο «Earth Voices» θα αναπτύξει κατά τη διάρκειά του ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα δράσεων. Αυτό περιλαμβάνει σειρά περιπατητικών επιτελεστικών δράσεων (performances) εμπνευσμένες από το παρελθόν και το αρχαίο αποτύπωμα της περιοχής σε σχέση με την οικολογία, το ρόλο των φυτών και της μυθολογίας, καθώς κι από συνεντεύξεις κατοίκων του οικισμού Κάτω Αμιάντου.

Έχοντας ως αφετηρία τη διαδικασία δημιουργίας και έρευνας, η διαμόρφωση καλλιτεχνικής και αισθητηριακής αντίληψης θα αποτελέσει εφαλτήριο τόσο από τη θέση του δημιουργού όσο και απ’ αυτήν του θεατή. Δημιουργοί και θεατές καλούνται να δομήσουν μια μεταφορική συνθήκη συμβίωσης, ισορροπίας και εναρμόνισης με τον περιβάλλοντα χώρο.

Η επείγουσα ανάγκη για αναζήτηση λύσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή των οικοσυστημάτων του πλανήτη δίνει έμφαση στην απαλλαγή από μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, η οποία καθίσταται πλέον αδικαιολόγητη και άδικη. «Στρέφουμε το βλέμμα μας σε πολυεπίπεδες μεθόδους εναρμόνισης υπό το πρίσμα της δεκτικότητας και της συνειδητότητας» σημειώνει το Dance Gate Lefkosia. «Το ‘Earth Voices’ θα διευρύνει τα αισθητηριακά μας ερεθίσματα και θα φέρει τους θεατές σε μια νέα και πρωτόγνωρη συνθήκη παρατηρητικότητας και προσαρμοστικότητας σε άμεση σχέση και συνάρτηση με την ύπαρξη οντοτήτων και καταστάσεων που δεν είχαμε αντιληφθεί ότι συνυπάρχουν με εμάς».

Συντελεστές

  • Διεύθυνση/ κίνηση/ δραματουργία: Αριάννα Οικονόμου
  • Επιμελητής: Κώστας Πράπογλου
  • Συνθέτης/ performer: Δημήτρης Σάββα
  • Performer/ video artist: Maud Nivet
  • Video and editing: Mehmetemin Yildizcoban
  • Σύμβουλος παραγωγής: Παντελής Γεωργίου
  • Δημιουργοί/ Περφόρμερς: Αλεξία Νικολάου, Zωή Γιωργαλή, Ιάνθη Οικονόμου, Maud Nivet 

Ημερομηνίες

  • Κυριακή 8 και 15 Μαΐου 11π.μ.- 2μ.μ. Προσβασιμότητα: Λεωφορείο 22 θέσεων από Πλατεία Σολωμού [κράτηση θέσης 9 ευρώ], 99199180 & 97772264